white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια  στις Επιστήμες -  7 Σπουδαίες Ελληνίδες  χαράσσουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον

Share it

11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στις Επιστήμες - 7 Σπουδαίες Ελληνίδες χαράσσουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Mαριλένα Βαρδή – Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Διεθνής Ημέρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην επιστήμη σήμερα και το Βlog του iekdelta360.gr παρουσιάζει 7 Ελληνίδες που διαγράφουν λαμπρή πορεία στον χώρο της επιστήμης. Γυναίκες που «σπάνε» τα σύνορα και διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο! Κορίτσια που με τις έρευνές τους αλλάζουν τον κόσμο, συμβάλλοντας στην εύρεση νέων θεραπειών, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανακάλυψη νέων τεχνικών εξέλιξης!

Είναι 7 Ελληνίδες με δυναμισμό, που επιθυμούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!


Κατερίνα Ακάσογλου


akasoglou.jpg


Η Κατερίνα Ακάσογλου είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η οποία έχει λάβει το διεθνές βραβείο «Barancik Prize for Innovation in MS Research» (Βραβείο Barancik για Καινοτομία στην Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση -γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας- Multiple Sclerosis, MS).

Η Δρ Ακάσογλου ήταν επικεφαλής μίας σειράς μελετών για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, με την ονομασία φιμπρίνη (fibrin).

Έλλη Παπαεμμανουήλ


papaemmanoyil-2.jpg

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Η γενετίστρια – βιολόγος, ούσα επικεφαλής ερευνητικής ομάδας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία. Το συμπέρασμα της έρευνας για τη μυελοδυσπλασία δείχνει ότι νέες γενετικές ενδοσκοπήσεις θα διευκόλυναν τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης.

Μαρία Αντωνοπούλου


antonopoyloy.jpg


Η Μαρία Αντωνοπούλου Τιμήθηκε με ένα εκ των τριών Ελληνικών Bραβείων 2019 L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη για το πολύ σημαντικό ερευνητικό της έργο, αλλά και για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή της στην επιστήμη.

Το ερευνητικό έργο για το οποίο βραβεύτηκε εστιάζεται στις «Διεργασίες μετασχηματισμού οργανικών ρύπων και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών απομάκρυνσής τους από φυσικά και επεξεργασμένα ύδατα».

Είναι απόφοιτος Χημείας ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει διδάξει στα Τμήματα Χημείας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σήμερα, η Δρ. Αντωνοπούλου εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καταλυτικών-Φωτοκαταλυτικών Διεργασιών και Περιβαλλοντικών Αναλύσεων, ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Αθηνά Κουστένη


koysteni.jpg


Η Αθηνά Κουστένη είναι αστροφυσικός, Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας CNRS και το Αστεροσκοπείο της Μεντόν στο Παρίσι. Συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), όσο και με την αμερικανική NASA. Η ειδικότητά της είναι πλανητολογία και η έρευνα της είναι αφιερωμένη στις πλανητικές ατμόσφαιρες και επιφάνειες, με έμφαση στα παγωμένα φεγγάρια όπως τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, τους δορυφόρους του Κρόνου.

Συμμετέχει σε τρέχουσες διαστημικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Αμερικάνικης Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) όπως η αποστολή Cassini-Huygens, καθώς και στην προετοιμασία των μελλοντικών διαστημικών αποστολών στο Δία και τον Κρόνο. Βραβεύτηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία με το «Βραβείο Χάρολντ Μαζούρσκι» για την ξεχωριστή συμβολή της στην πλανητική επιστήμη και εξερεύνηση.

Μαρία Σταμέλου


stameloy.jpg


Η Μαρία Σταμέλου είναι Καθηγήτρια Νευρολογίας (apl. Professor) στο Philipps-Universität Marburg της Γερμανίας και εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον και άλλων Κινητικών Διαταραχών. Είναι έκτακτη αναπληρώτρια καθηγήτρια (adjunct associate Professor) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την περσινή χρονιά βραβεύτηκε για το έργο της «Αναζητώντας βιοδείκτες και θεραπεία για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ειδικά για τα σύνδρομα Πάρκινσον».

Είναι επικεφαλής του ειδικού Τμήματος Πάρκινσον και άλλων Κινητικών Διαταραχών του Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ" και συγγραφέας περισσοτέρων από 150 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλίων.

Η Μαρία Σταμέλου έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε πλήθος παγκόσμιων Συνεδρίων με κύρια θέματα το Πάρκινσον, την Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση (PSP), τη Δυστονία και τα άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα.

Τζένη Λειβαδάρου


leibardoy.jpg


Η Τζένη Λειβαδάρου, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. To γεγονός πως σήμερα μετακινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν την εμπόδισε να διαπρέψει στο εξωτερικό!

Μπήκε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό της. Εκείνα τα χρόνια διαγνώστηκε η σοβαρή μυική της πάθηση. Συνέχισε σε ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και θέλοντας να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία προσλήφθηκε σε μεγάλη μελετητική εταιρεία, όπου εργάστηκε πέντε χρόνια.

Σήμερα είναι ερευνήτρια – υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, σε θέματα πράσινης τεχνολογίας και πιο ειδικευμένα στην υδροδυναμική, έχοντας εξασφαλίσει πέντε υποτροφίες!

Ιωάννα Τζουλάκη


tzoylaki.jpg


Η Ιωάννα Τζουλάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής με έμφαση στην Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Επισκέπτρια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ιmperial College του Λονδίνου, η οποία βραβεύτηκε για το έργο της στην «Έρευνα των Παραγόντων Κινδύνου Καρδιαγγειακών Παθήσεων».

Η Ιωάννα Τζουλάκη σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ στη συνέχεια τελείωσε με διάκριση το Τμήμα Γενετικής και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στη μοριακή και γενετική επιδημιολογία των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους για την ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων ευρείας κλίμακας, με σκοπό τη μεταφραστική βιοϊατρική έρευνα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερευνητικά και με την ιατρική ακριβείας. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών της στη γενετική επιδημιολογία, μελετά την εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία με μοριακά προγνωστικά μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου.

Αυτές οι γυναίκες ας αποτελέσουν τα πρότυπα για τα νέα κορίτσια!

«Να στοχεύεις ψηλά, το φεγγάρι. Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια».

Les Brown, Αμερικανός συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies