white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
4/10: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Υιοθέτησε ένα αδέσποτο, μπορείς!

Share it

4/10: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Υιοθέτησε ένα αδέσποτο, μπορείς!

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Χρήστος Τσαρδάκης - Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα περιβαλλοντικό συνέδριο στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Με αφορμή αυτή την Ημέρα, η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών, Ζωή Κοντού απαντά σε ερωτήματα που πρέπει να ξέρουν όλοι σχετικά με τα αδέσποτα.

Το να αποφασίσει να υιοθετήσει κάποιος ένα αδέσποτο ζώο δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί απαιτεί ώριμη σκέψη και υπευθυνότητα. Πολλά αδέσποτα που υιοθετούνται δεν έχουν την ίδια τύχη. Είτε γιατί δεν τους δίνουν αγάπη και δεν καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, είτε γιατί έχουν κακοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί. Πλέον, η εγκατάλειψη και πόσω μάλλον οι κακοποιητικές πράξεις, αποτελούν ποινικό αδίκημα. 

pexels-artem-beliaikin-1485637.jpg

Κακοποίηση και ποινές

Υπάρχουν δυο διαφορετικών ειδών κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στα ζώα, οι οποίες αναγνωρίζονται πλέον και από την ελληνική νομοθεσία. Η ενεργητική κακοποίηση, που αφορά τον άμεσο βασανισμό ή και την θανάτωση ενός ζώου (π.χ χτυπήματα, δηλητηρίαση, πυροβολισμός, πνιγμός κ.α.) αλλά και η παθητική κακοποίηση. «Η έννοια της παθητικής κακοποίησης, θεωρείται και αυτή πλέον ποινικό αδίκημα, και έχει τη διαδικασία του αυτόφωρου και είναι αυτεπάγγελτο. Η παθητική κακοποίηση σημαίνει όταν αφήνουν το ζώο χωρίς τα βασικά του πράγματα. Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς την ιατρική του παρακολούθηση.» Τώρα όσον αφορά για το ποιες είναι οι ποινές που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις κακοποίησης ή εγκατάλειψης; «Είναι οι διοικητικές. Είναι τα πρόστιμα που εφαρμόζονται. Βεβαιώνονται από την αστυνομία, όταν αντιληφθεί την πράξη της κακοποίησης, είτε είναι ενεργητική, είτε είναι παθητική. Τα διοικητικά πρόστιμα ποικίλλουν κατά περίπτωση. Από 5000 μέχρι 15.000 ή και 30.000», καταλήγει.

pexels-aleksandr-nadyojin-7335656.jpg

Άγρια ζώα - Η αρωγή των φιλοζωικών σωματείων

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος, στις εγκαταστάσεις του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών φιλοξενούνται ή έχουν διασωθεί ζώα από την άγρια ζωή (χελώνες, σκαντζόχοιροι, πουλιά κ.α.), τα οποία στη συνέχεια αφού έχουν αποθεραπευτεί, δίνονται σε φάρμες ή σε ανθρώπους που θέλουν να τα εντάξουν στο δικό τους χώρο με τα υπόλοιπα ζώα που έχουν. Ωστόσο, οι εθελοντές που αναλαμβάνουν το έργο αυτό, δεν κάνουν τίποτα χωρίς την άμεση συνεργασία με άλλες οργανώσεις, αλλά και με την συμβουλή των ειδικών. «Γιατί και εμείς δεν έχουμε εξοικειωθεί ως εθελοντές στην καθημερινότητά μας με άγρια άλογα κτλ. Όταν πρέπει να γίνει μία εισαγγελική παραγγελία αφαίρεσης ενός τέτοιου ζώου από δικαστήριο ή τον εισαγγελέα της περιοχής. Πάντοτε όλες εμείς οι οργανώσεις κάνουμε αυτό το έγγραφο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε σωστά στο ζώο και να μπορέσουμε να το περιθάλψουμε», συμπληρώνει η κα. Κοντού.

Το τρίπτυχο

«Οι μαζικές στειρώσεις στα κατοικίδια είναι η ενδεδειγμένη λύση. Για να λύσουμε το πρόβλημα. Όχι να το διαιωνίζουμε και να το συζητάμε για τα επόμενα 100 χρόνια. Είναι η παιδεία», επισημαίνει η κα. Ζωή. Και συνεχίζει, λέγοντας «Πριν και πάνω απ’ όλα. Είναι και η ενίσχυση της νομοθεσίας για την οποία εμείς συζητάμε. Η παιδεία προέρχεται κυρίως από τα μικρά παιδιά. Αυτά θα αλλάξουν τον κόσμο», τονίζει η ίδια.

Ο υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων αποτελεί κοινό ζήτημα ανησυχίας για τους οργανισμούς προστασίας των ζώων. Εκατομμύρια ανεπιθύμητες γάτες, σκυλιά, γατάκια και κουτάβια θανατώνονται κάθε χρόνο, αλλά αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ISAR τονίζει τη σημασία της στείρωσης ζώων για να τα αποτρέψει από την ανεπιθύμητη αναπαραγωγή και υποστηρίζει την δημιουργία καταφυγίων ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies