Ραδιόφωνο: Μια ιστορία ατελείωτης αγάπης!

Ραδιόφωνο: Μια ιστορία ατελείωτης αγάπης!

Επιμέλεια: Βάσω Βλαχοπούλου, Καθηγήτρια Τομέα ΜΜΕ & Ήχου, Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνική Παραγωγός

Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμώντας την επέτειο ίδρυσης του Ραδιοφώνου των Ηνωμένων Εθνών από τον ΟΗΕ (13 Φεβρουαρίου του 1946). Στο πλαίσιο της γιορτής, πλήθος εκδηλώσεων και αφιερωμάτων πραγματοποιούνται εντός και εκτός των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, σε εκατοντάδες πόλεις και χιλιάδες συχνότητες ολόκληρου του πλανήτη.

Η θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας είχε προταθεί το Σεπτέμβρη του 2010 από την Ισπανική Ραδιοφωνική Ακαδημία και έγινε αποδεκτή από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ουνέσκο στις 29 Σεπτέμβρη του 2011, για να επικυρωθεί στη συνέχεια και από την European Broadcasting Union. Αυτά για την ιστορία.

Η δική μου ιστορία σε σχέση με το ραδιόφωνο μοιάζει με πολλών εκεί έξω! Είτε πίσω από το μικρόφωνο και την κονσόλα, είτε δίπλα σε ένα ηχείο είναι μια ιστορία ατέλειωτης αγάπης!

Σε ερώτηση που μου έγινε πρόσφατα από ραδιοφων-άνθρωπο αν οι συνθήκες μου επιτρέπουν να συνεχίσω να κάνω εκπομπή, η απάντηση ήρθε σε δευτερόλεπτα.

Οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ ιδανικές. Αλλά συνεχίζω για περισσότερα από 25 χρόνια. Γιατί μιλάμε για μια ατέλειωτη αγάπη, που δες τώρα, είναι και το επάγγελμα μου, και ναι δες λίγο καλύτερα αν έχεις αυτό έχεις κερδίσει ένα μικρό κομμάτι ευτυχίας στο άπειρο του σύμπαντος…

Στην ψηφιακή εποχή το παραδοσιακό ραδιόφωνο πέρασε μια κρίση που όμως το έβγαλε πιο δυνατό. Πιο ζωντανό, πιο εξελιγμένο με νέες παρέες, περισσότερη ενημέρωση, νέα συναισθήματα.

Το ραδιόφωνο υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στις ζωές μας με ουσία και μουσική, που αλήθεια, δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς αυτήν. Το ραδιόφωνο συνεχίζει να μας χαρίζει απλόχερα αυτή την γλυκιά ρουτίνα, που σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι κομμάτι αυτού του κόσμου και μάλιστα μιλάς την ίδια γλώσσα με όλους, άσχετα από ποιο μέρος το ακούς!