Το δεξί χέρι του φαρμακοποιού!

Το δεξί χέρι του φαρμακοποιού!

Επιμέλεια: Άννα Αθανασίου, Καθηγήτρια Τομέα Υγείας & Αθλητισμού / MSc Χημικός

Η αύξηση της ποσότητας και πολυπλοκότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και των παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων ανάγκασε τους φαρμακοποιούς να αναζητήσουν βοήθεια στο διαδικαστικό κομμάτι της λειτουργίας ενός φαρμακείου.

Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει ο Βοηθός ή Τεχνικός Φαρμακείου. Ο επιστημονικά εξειδικευμένος αυτός υπάλληλος μπορεί να υποστηρίζει και να επικουρεί τον φαρμακοποιό με αποτέλεσμα να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το δεξί του χέρι.

Ο επαγγελματίας βοηθός ή τεχνικός φαρμακείου που αποφοιτά από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι σε θέση να διεκπεραιώνει κάθε είδους εργασία που διευκολύνει έναν φαρμακοποιό, αφού μπορεί:

  • Να εκτελεί ιατρικές συνταγές και να δίνει οδηγίες για τη δοσολογία, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τον τρόπο χορήγησης και τη διατήρηση του σκευάσματος.
  • Να αραιώνει φαρμακευτικά διαλύματα και να παρασκευάζει γαληνικά σκευάσματα, καλλυντικά και ομοιοπαθητικά προϊόντα.
  • Να αποθηκεύει σωστά τα φάρμακα και να διαχειρίζεται τις ανάγκες του φαρμακείου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (παραγγελίες, ελλείψεις).
  • Να τηρεί την ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο εργασίας και να συντηρεί τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί κατά το στάδιο της παρασκευής.
  • Να εξασφαλίζει ότι εφαρμόζονται οι κανονισμοί και οι προδιαγραφές για την ακριβή σύσταση του κάθε προϊόντος, παρατηρώντας τυχόν μεταβολές και αλλοιώσεις ενημερώνοντας σχετικά τον υπεύθυνο φαρμακοποιό.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και κατοχυρωμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο  επάγγελμα, μια κοινωνική υπηρεσία με επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία του.

Στόχος μας λοιπόν είναι να προσφέρουμε στην κοινωνία καλλιεργημένους, ευχάριστους, ήρεμους, εχέμυθους και υπεύθυνους επιστήμονες, ικανούς να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν με τις γνώσεις τους τον ασθενή.