Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη για μία ημέρα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη για μία ημέρα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας

Επιμέλεια: Αναστασία Ρίζου, Διεύθυνση Σχολής Τεχνολογίας & Αγροτικής Κατάρτισης / Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στις 29 Μαΐου 2017 μία ευτυχής συγκυρία χάρισε στην Ελλάδα μία πρωτόγνωρη πρωτιά: Οι άνεμοι φύσηξαν δυνατότερα στη χώρα μας απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανεβάζοντάς την στο βάθρο της πρώτης θέσης στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς με 23 GWh κάλυψε το 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό.

« Τα κάναμε πλακάκια με το θεό Αίολο », ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ, Ιωάννη Τσιπουρίδη.

Εκτός όμως από την αιολική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν την ηλιακή ενέργεια (θερμική και φωτοβολταϊκή), την υδροηλεκτρική ενέργεια, την παλιρροϊκή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, τα βιοκαύσιμα και το ανανεώσιμο τμήμα των αποβλήτων.

Η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει πολλά δυνητικά πλεονεκτήματα, όπως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τον περιορισμό της εξάρτησης από τις αγορές ορυκτών καυσίμων (ειδικότερα, πετρελαίου και φυσικού αερίου). Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να έχει τη δυνατότητα να τονώσει την απασχόληση στην Ελλάδα και την ΕΕ, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε νέες «πράσινες» τεχνολογίες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας  στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Climatherm Energy 2018», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επεσήμανε: «Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αυξάνεται σταθερά, προσεγγίζει το 29% στην ηλεκτροπαραγωγή και στόχος είναι να καλύπτει περίπου το ήμισυ μέχρι το 2030».

Εδώ να αναφέρουμε ότι στις 2 Ιουλίου του 2018 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι πρώτοι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δις!