1/12 Παγκόσμια Ημέρα AIDS - Κάνε τεστ: Είναι δωρεάν, γρήγορο και ακριβές!

Παγκόσμια Ημέρα AIDS η σημερινή, με τη φετινή χρονιά να σηματοδοτεί την αλλαγή των δεδομένων, μιας και κλείνουν 40 χρόνια από την πρώτη διάγνωση του ιού.

 Επιμέλεια: Λιάννα Παπαδοπούλου, σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

1/12 Παγκόσμια Ημέρα AIDS - Κάνε τεστ:  Είναι δωρεάν, γρήγορο και ακριβές!

Απορίες και διαστρεβλωμένες απόψεις για τον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Πολλές! Ακόμα και εν έτει 2021. Η «Θετική Φωνή» όμως, ο πρώτος σύλλογος οροθετικών Ελλάδος, ήδη από το 2009, διεκδικεί την αλλαγή. Γεγονός που οδήγησε και στην ίδρυση των Athens Checkpoint το 2012, στην Αθήνα και Thess Checkpoint το 2014, στη Θεσσαλονίκη, δύο κέντρων πρόληψης, εξέτασης, ενημέρωσης για τον HIV, τις ηπατίτιδες B, C και τη σύφιλη.

«Σε εμάς ο κόσμος μπορεί να έρθει για ένα ανώνυμο, γρήγορο και εντελώς δωρεάν test – Παρέχουμε στον χώρο μας και συμβουλευτική για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» αναφέρει ο Γιώργος Χριστοδούλου, σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Thess Checkpoint από την ημέρα δημιουργίας του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του test όμως; Είναι γρήγορο γιατί «είναι τρίτης γενιάς rapid test που σημαίνει ότι σε δύο λεπτά θα έχουμε το αποτέλεσμα», έχει ποσοστό εγκυρότητας 99,98% και έχει ένα «παράθυρο» τριών μηνών! Δηλαδή θα δείξει για όλη τη ζωή του ατόμου που θα υποβληθεί στο test , εκτός από τους τελευταίους τρεις μήνες. «Το test είναι ένα τσίμπημα στο δάχτυλο. Μερικές σταγόνες αίμα είναι αρκετές για να τις βάλουμε στο αντιδραστήριο και να δούμε αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό».

«Το κάθε πότε είναι σωστό και δόκιμο να εξεταστεί ο εκάστοτε άνθρωπος εξαρτάται όχι από το τι κάνει, αλλά από το πώς το κάνει»

thesscheck.jpg


Μπορεί να μην είναι γιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά όλα τα μέλη της ομάδας του Checkpoint έχουν περάσει από εκπαίδευση του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν σύμβουλοι σεξουαλικής υγείας. «Οποιοσδήποτε από τους συμβούλους μπορεί να κατατοπίσει τον κάθε ένα και να του παρέχει στήριξη και ενημέρωση γιατί όταν ενημερωθούμε σωστά μπορούμε και να το διαχειριστούμε σωστά».

Tα βήματα μετά τη διάγνωση

Τι κάνει τώρα ένα άτομο που διαγνώσθηκε θετικό ως προς τον HIV από το test του Thess Checkpoint; Για αρχή, πηγαίνει στο κέντρο αναφοράς AIDS, για τη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου πραγματοποιείται αιμοληψία με σκοπό να επιβεβαιώσει το ήδη υπάρχον πόρισμα. Μετά από μια εβδομάδα αναμονής βγαίνουν τα αποτελέσματα και «αν είναι και εκείνα θετικά, μπαίνει σε λίστα αναμονής για να διασυνδεθεί με την ΜΕΛ- Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων», η οποία βρίσκεται και αυτή στο ΑΧΕΠΑ. Εκεί πραγματοποιεί το ραντεβού του με έναν λοιμωξιολόγο που θα τον παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της αγωγής του.

«Έχει διάφορα σχήματα αντιρετροϊκής αγωγής, δεν είναι μία για όλους γιατί κάποιος μπορεί να έχει παρενέργειες σε ένα συγκεκριμένο και ο γιατρός να του προτείνει κάποιο άλλο», τονίζει ο κ. Χριστοδούλου. Η αγωγή είναι εφ' όρου ζωής και πλέον συνήθως είναι ένα χάπι την ημέρα. Μπορεί να κοστίζει ακριβά, όμως το κράτος την παρέχει δωρεάν σε όσους ζουν με τον ιό και καταφέρνει «πρώτον να κοιμίσει τον ιό και να μην τον αφήσει να γίνει AIDS και δεύτερον αφού κοιμίζει τον ιό, το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο και λαμβάνοντας έξι μήνες την αγωγή γίνεται πλέον και μη μεταδοτικό».

«Ο HIV αφορά τον κάθε σεξουαλικά ενεργό άνθρωπο»

Επιπλέον, η ομάδα του Checkpoint δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που διαγνώσθηκαν με τον HIV και θέλουν να ενημερώσουν τους ερωτικούς τους συντρόφους, να το κάνουν δίχως να σκέφτονται τις απόψεις-ταμπού. Πως γίνεται αυτό; Με την εφαρμογή «partner notification» κατά την οποία ο σύμβουλος «μου δίνει έναν κωδικό με τον οποίο συνδέομαι, από τον υπολογιστή του κέντρου και γράφω τα τηλέφωνα των ερωτικών συντρόφων που θα ήθελα να ενημερωθούν. Το σύστημα στέλνει αυτόματα ένα μήνυμα που γράφει «έχω διαγνωστεί θετικός/ή στον HIV. Πραγματοποίησε την εξέτασή σου ανώνυμα» και το μόνο που γράφει από κάτω είναι «η ομάδα του Thess Checkpoint» ή «Athens Checkpoint» αντίστοιχα».

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS όλοι μας θα πρέπει να έχουμε επαρκή ενημέρωση και να δίνουμε βαρύτητα στην πρόληψη! Για αυτό και εξεταζομαστε συχνά, τόσο για τον ιό HIV, όσο και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!