white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
  11 Μαΐου: Εθνική ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών

Share it

11 Μαΐου: Εθνική ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Μαριλένα Βαρδή - Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη συχνότητα των πνιγμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat. Ο πνιγμός μάλιστα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην χώρα μετά τα τροχαία. 

Στην θάλασσα έχουν καταγραφεί 115 πνιγμοί μόνο για τους μήνες Ιούνιο- Ιούλιο εντός του 2019, το 2018 αποτέλεσε την αιτία θανάτου για 413 πολίτες, αριθμός μεγαλύτερος των 357 που ήταν το 2017. Στις πισίνες χάνουν κυρίως την ζωή τους παιδιά και όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Υγείας κύριος λόγος θανάτων κυρίως στις πισίνες είναι ότι τα θύματα δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας. Τα ποσοστά αυτά καθιστούν την χώρα στην 6η θέση στην Ε.Ε και στην 39η παγκοσμίως, σε θανάτους με αυτό τον τρόπο.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη;

Οι δύο πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Πολλοί από τους ηλικιωμένους μπαίνουν στην θάλασσα έχοντας φάει και κουρασμένοι. Δεν υπολογίζουν θαλάσσια ρεύματα, απομακρύνονται από την ακτή χωρίς να ενημερώνουν κανέναν.

Ένα άλλο σφάλμα των κολυμβητών, είναι οι ώρες που επιλέγουν να κολυμπήσουν. Οι ώρες μεταξύ 11:00- 15:00, είναι οι πιο επικίνδυνες καθώς οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το 42% των πνιγμών συμβαίνουν εκείνες τις ώρες, το34% το πρωί και το 21% το απόγευμα.

Πολλές φορές οι πνιγμοί είναι διπλοί ή τριπλοί και αυτό γιατί όταν αντιληφθεί κάποιος ότι ένας άνθρωπος πνίγεται προσπαθεί να τον βοηθήσει. Όταν όμως δεν γνωρίζει τον τρόπο και το πως να χειριστεί την συγκεκριμένη κατάσταση τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και πολλές φορές τα θύματα είναι περισσότερα.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Πολλοί έχουμε στο μυαλό μας ότι ο πνιγμός γίνεται αντιληπτός από τους γύρω και ότι ο άνθρωπος που κινδυνεύει θα φωνάξει και θα μας προειδοποιήσει. Λάθος! Ειδικότερα για τα παιδιά πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία δεν το αντιλαμβάνονται καν και άλλες στην προσπάθεια τους να βγουν στην επιφάνια δεν έχουν την δύναμη να φωνάξουν. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να είναι μόνιμα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες που προβλέπονται για τους κολυμβητές:

-Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα τρίωρο από την στιγμή που έχουμε γευματίσει, προκειμένου να κολυμπήσουμε

-Δεν μπαίνουμε στο νερό έχοντας καταναλώσει αλκοόλ

Και όσον αφορά τις θάλασσες

-Είναι προτιμότερο να κολυμπάμε στα ρηχά και παράλληλα με την ακτή

-Πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την περιοχή και τα νερά που κολυμπάμε

-Σε περίπτωση κοπώσεως θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας τον κανόνα ξεκούρασης "Ύπτια θέση έως ότου νιώσουμε ξεκούραση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies