white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
11/3 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού -  Δωρεά Οργάνων: Mια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης

Share it

11/3 Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού - Δωρεά Οργάνων: Mια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Έλλη Δήμου, σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Η Έλενα Καραμπή ζει εδώ και 29 χρόνια, με το νεφρό που της «χάρισε» η μητέρα της. Το 1991 βρέθηκε αιφνίδια, αντιμέτωπη με τον θάνατο. Η Νεφροπάθεια της «χτύπησε» την πόρτα, σε πολύ νεαρή ηλικία, στην οποία κανένας δε φαντάζεται ότι θα πρέπει να παλέψει για να κρατηθεί στη ζωή.

Φυσικά, ο οργανισμός είχε δώσει τα σημάδια του, αλλά όπως οι νέοι συνηθίζουν, τα αγνόησε. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια η Έλενα δηλώνει πως η ποιότητα ζωής της, είναι πια πολύ καλή. Έχει «νικήσει» τη νεφροπάθεια.

Ένα χρόνο πριν έρθει αντιμέτωπη με την ανακάλυψη της ασθένειας η Έλενα παρατηρούσε μελανιές στο σώμα της. Υπέθετε βέβαια, ότι κάπου είχε χτυπήσει και απλά δεν το είχε καταλάβει. Παράλληλα και σταδιακά άρχισε να χάνει βάρος. Να μην έχει όρεξη και να παθαίνει αλλεπάλληλες ουρολοιμώξεις.

foto-1-karampi.jpg

«Δεν ήθελα να κάνω εξετάσεις. Σ’ αυτή την ηλικία δεν πιστεύεις ότι έχεις και κάτι»

Ως άνθρωπος ήταν δραστήρια. Δούλευε και θεωρούσε πως για όλα αυτά, υπεύθυνη ήτανε η κόπωση. Όταν όμως άρχισε να βλέπει τα πράγματα γύρω της διπλά και να μη νιώθει καλά, πήρε την απόφαση να επισκεφθεί έναν γιατρό. Ο γιατρός εντόπισε τις μελανιές και σε μια πρώτη ανάγνωση, θεώρησε πως η Έλενα είχε πρόβλημα στο συκώτι. Τότε ήταν που της ζήτησε να κάνει κάποιες γενικές εξετάσεις.

Την στιγμή που πήγε πίσω με τα αποτελέσματα, ο γιατρός της είπε χαρακτηριστικά: «Όπως είσαι παίρνω τηλέφωνο και πας σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο»

«Δεν έχεις παραπάνω από 10 μέρες ζωής μ’ αυτές τις εξετάσεις, μου τόνισε»

Θορυβημένη και εκείνη, όπως και η οικογένειά της, αναρωτιόταν αν υπήρχε τρόπος να καθυστερήσει η διαδικασία. Έστω για 4-5 χρόνια, ώστε να είναι περισσότερο έτοιμη ψυχολογικά. Το αιφνίδιο και το βίαιο του πράγματος, την τρόμαζε. Πολύ σύντομα όμως, έπεσε σε λήθαργο. Μια καταλάβαινε, μια όχι. Ζαλιζόταν. Δεν ένιωθε τα χέρια της και τα πόδια της.

«Μου πήρε μια βδομάδα για να το συνειδητοποιήσω. Αποφάσισα να μη με πάρει από κάτω»

Χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση νεφρού και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αιμοκάθαρσης για περισσότερο από 5 χρόνια, στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Δωρήτρια για την Έλενα, έγινε η μητέρα της. Η οποία της χάρισε τη ζωή για δεύτερη φορά!

foto-2-karampi.jpg

«Η μητέρα μου, με το που ανακοίνωσε ο γιατρός ότι θα χρειαστεί μόσχευμα, κατευθείαν είπε “Πάρτε το δικό μου”. Το ίδιο κι ο μπαμπάς μου»

Τα πρώτα 8 χρόνια ήταν δύσκολα για την Έλενα. Είχε σκαμπανεβάσματα στις τιμές της και ένα νοσοκομειακό μικρόβιο, το οποίο κόλλησε, τη δυσκόλεψε ακόμη παραπάνω. Στο τέλος όμως, κατάφερε να το αποβάλει. Αυτό ήταν, που έκανε και το νεφρό της να αντιδράσει.

Τώρα πια η ποιότητα ζωής της είναι πάρα πολύ καλή. Και αυτό διότι, μετά από 29 χρόνια έχει νικήσει εντός εισαγωγικών, όπως δηλώνει η ίδια, τη νεφροπάθεια. Ποτέ όμως δεν την υποτιμάς, υπογραμμίζει.

«Πάντα είσαι νεφροπαθής. Η αιμοκάθαρση δεν είναι θεραπεία», τονίζει. Το γεγονός ότι κρατά 29 χρόνια ένα μόσχευμα, τις επιτρέπει να κάνει πολλά πράγματα στη ζωή της. Νιώθει καλά με τον εαυτό της.

Παρά το γεγονός όμως, ότι έχει βγει νικήτρια, δε ξεχνά να αναδεικνύει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντά ένας ασθενής στην Ελλάδα. Ειδικά εκείνοι που περιμένουν για να σωθούν, ένα μόσχευμα. Ένα δώρο ζωής, από κάποιον- πολύ πιθανόν- άγνωστο.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει η θεωρία στην Ελλάδα, ότι αν γίνεις δωρητής οργάνων, σε μια δύσκολη στιγμή ο γιατρός θα σου πάρει τα όργανα με το ζόρι.

«Δεν υπάρχει αυτό, είναι 100% ψέμα. Είναι μια προπαγάνδα ενάντια στη δωρεά οργάνων»

Είναι δύσκολες στην Ελλάδα οι μεταμοσχεύσεις. Είναι όμως, μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης. Πρέπει αυτό το μήνυμα να διαδοθεί. Να φτάσει απ’ άκρη σ’ άκρη.

Στη χώρα μας υπάρχουν 8 με 9 χρόνια αναμονή για ένα μόσχευμα, τονίζει. Και το παίρνει αυτός που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να το «κρατήσει» και να μην το αποβάλλει.

Ο κόσμος πεθαίνει, γιατί δεν ενημερώνεται σωστά. Υπάρχουν νόμοι. Δεν πεθαίνει ο άνθρωπος και του παίρνουν τα όργανα με το «Έτσι θέλω». Είναι όλα νόμιμα.

«Δεν υπάρχει παρακράτος. Είναι ένα συκοφαντικό ψέμα. Είναι τραγικό το 2020 να μην έχουμε μια σωστή ενημέρωση γι’ αυτό»

Έχει τύχει μέχρι και να την βρίσουν, μας εκμυστηρεύεται, γιατί ασχολείται με τη δωρεά οργάνων. Έχει ακούσει τα πιο περίεργα πράγματα. Ακόμη και από νεφροπαθείς, οι οποίοι ευελπιστούν πως θα επαναφέρουν την λειτουργία των οργάνων τους.

Ο κόσμος είναι γενικά θετικός, αρκεί να ενημερωθεί σωστά. Η Έλενα συμμετέχει σε ομάδες, που προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο για την δωρεά οργάνων. Ενημερώνουν τον κόσμο για όσα πρέπει να ξέρουν. Μέσα από έγκυρες ιστοσελίδες, με τη βοήθεια γιατρών κ.τ.λ.

«Το 60% της ομάδας μας είναι γιατροί»

Τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, οι νεφροπαθείς, ως ευπαθής ομάδα, πρέπει να είναι τριπλά προσεκτικοί. Οι αιμοκαθαρόμενοι πρέπει να φορούν μάσκα, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και να τηρούν όλα τα μέτρα.

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης τους, έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Τους θερμομετρούν πάντα κι αν εντοπιστεί πως έχουν δέκατα, τους οδηγούν σε ένα κοντέινερ. Εκεί έρχονται νοσηλευτές κατάλληλα ντυμένοι.

Εάν το τεστ βγει θετικό , μεταφέρουν τον αιμοκαθαρόμενο σε μονάδα ειδικών λοιμώξεων για την θεραπεία του.

H Έλενα Καραμπή έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα Δωρεά Ζωής www.dwrea-zois.gr

και μαζί με όλη την ομάδα της Δωρεά Οργάνων – Δώρο Ζωής ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τον κόσμο, γύρω από το θέμα της Αιμοκάθαρσης και της Μεταμόσχευσης Οργάνων!

Μη φοβάσαι! Γίνε κι εσύ μέλος στη Δωρεά Οργάνων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies