white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
12/6  Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας : Τα παιδιά πρέπει να παίζουν κι όχι να εργάζονται

Share it

12/6 Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας : Τα παιδιά πρέπει να παίζουν κι όχι να εργάζονται

Κατηγορία:BLOG

Επιμέλεια: Κατερίνα Καραβίτη, σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 

Όταν βλέπουμε ένα παιδί ή σκεφτόμαστε την παιδική μας ηλικία, η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα παιχνίδια, το σχολείο και η ανεμελιά που χαρακτηρίζει την ηλικία αυτή. 

Αυτό όμως που δεν σκέφτονται οι περισσότεροι είναι ότι σε αρκετές χώρες του πλανήτη μας, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Είναι παρά πολλά τα παιδιά που αναγκάζονται να κάνουν οποιαδήποτε μορφή εργασίας προκειμένου να επιβιώσουν και με αυτό τον τρόπο τους αφαιρείται το δικαίωμα από την εκπαίδευση και είναι ψυχικά, σωματικά, κοινωνικά ή ηθικά επιζήμια.

paid-1.jpg

Σύμφωνα με την κυρία Εύα Σιργκάνη, από το Τμήμα Εθελοντισμού και Επικοινωνίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το φαινόμενο της παιδικής εργασίας είναι αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθων αρνητικών επιπτώσεων στο εργασιακό καθεστώς και την οικονομία, οι οποίες άλλαξαν δραστικά την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. "Εκτιμάται πως 152 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης εκ των οποίων τα 72 εκατομμύρια εργάζονται σε τομείς επικίνδυνους για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις τα παιδιά αυτά, λόγω της κρίσης, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσχερέστερες συνθήκες και περισσότερες ώρες εργασίας".

paid-2.jpg

Στην Ελλάδα, παρ' όλο που τα επίσημα στοιχεία από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων αποτυπώνουν ελάχιστα καταγεγραμμένα θύματα τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι τα παιδιά θύματα παιδικής εργασίας είναι χιλιάδες, ιδιαίτερα λόγω της εντεινόμενης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.

Η εμπειρία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης είτε απόρροια παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, ή εξάρτησης από ουσίες αφού οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους.

Επίσης, όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές τόσο από διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, όσο και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του ζητήματος, οι έμποροι τοποθετούν συχνά στο στόχαστρο και άλλες ευάλωτες ομάδες παιδιών, όπως είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παιδικής εργασίας στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.

Το πιο ανησυχητικό απ' όλα όμως είναι το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αυτών δεν καταγγέλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους.

paid-3.jpeg

Για να συμβάλλει ένας πολίτης στην αντιμετώπιση του προβλήματος, οφείλει να καλέσει αμέσως την αστυνομία ή στο 1056 που είναι η δωρεάν γραμμή του Χαμόγελου του Παιδιού εάν πέσει στην αντίληψη του κάποιο περιστατικό παιδικής εργασίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης κάποιου ανηλίκου. Με αυτό τον τρόπο, το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκινάει μια διαδικασία κατά την οποία ενημερώνει τις Αρχές έτσι ώστε το παιδί να απομακρυνθεί από την παιδική εργασία και να μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί, θα βρίσκονται οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί του συλλόγου για να υποστηρίξουν το παιδί και να διερευνήσουν τις ανάγκες του με σκοπό να δωθεί μια λύση στο πρόβλημα του.

“Πιστεύω πως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί κάθε φορά είναι περισσότεροι οι πολίτες που ευαισθητοποιούνται. Παρά το γεγονός ότι μπαίνουν πολλά ανήλικα παιδιά από τα σύνορα και αναγκάζονται να δουλέψουν ή να πουλήσουν πράγματα για να επιβιώσουν και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει την επίλυση του προβλήματος, το ότι είναι πολλοί οι πολίτες που μας παίρνουν τηλέφωνο, ενημερώνουν και μας ζητούν βοήθεια, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το φαινόμενο αυτό θα αρχίσει να αμβλύνεται.”, πρόσθεσε ο κ. Αιμίλιος Παλάτος, ψυχολόγος στον Οργανισμό.

Επομένως, καθίσταται σαφές ότι το να σταματήσει το φαινόμενο της παιδικής εργασίας είναι στο χέρι μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies