14/10 Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης: «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του»

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης το #360blog κάνει ιδιαίτερη μνεία στο Φεστιβάλ ορόσημο της συμπρωτεύουσας, που δεν είναι άλλο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

14/10 Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης: «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του»


Στο φετινό 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου, υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στους αφανείς #Ηρωες του κινηματογράφου, που δεν είναι άλλοι από τους μοντέρ. Οι αληθινοί ψαλιδοχέρηδες του σινεμά πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του». Εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ και θα μοιραστούν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους. Masterclasses, workshops, carte blanche στους προσκεκλημένους, αλλά και μια ειδική δίγλωσση έκδοση, συνθέτουν ένα μοναδικό αφιέρωμα σε ένα από τα πιο κομβικά στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας.

Ο σκηνοθέτης, μοντέρ και εκπαιδευτής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεόφιλος Δαδής μιλά στο #360blog του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 για τη μαγεία του μοντάζ. "Το μοντάζ είναι η τελική φάση ενός κινηματογραφικού έργου και έχει την ίδια αξία με τις λήψεις των εικόνων. Οι μοντέρ είναι οι στυλοβάτες του εκάστοτε έργου, καθώς μια κακή λήψη διορθώνεται στο μοντάζ. Ένα κακό μοντάζ δεν διορθώνεται ποτέ". 

Η σωστή κατάρτιση του μοντέρ είναι πολύ σημαντική, καθώς ακόμα και το πιο απλό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο χρειάζεται μελέτη! Με αυτό τον γνώμονα ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 παρέχει πολυδιάστατη γνώση στις ειδικότητες Σκηνοθεσία, Μοντάζ, ΕικονοληψίαΣύμφωνα με τον κ. Δαδή οι σπουδαστές Μοντάζ διδάσκονται τις πιο σύγχρονες τεχνικές, πάνω στα πιο καινοτόμα προγράμματα. Οι σπουδαστές μας διδάσκονται πολυκάμερο μοντάζ, color correction, color granding, επεξεργασία μεγάλου όγκου βίντεο (footage) από απόσταση ή on line. Επίσης, εκπαιδεύονται σε ιδιαίτερες τεχνικές με χρήση προγραμμάτων Αfter Εffects σε συνδυασμό με Premier Pro. Οι σπουδαστές μας δουλεύουν σε πραγματικά project ατομικά ή ομαδικά, τα οποία λαμβάνουν και διακρίσεις σε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki International Film Festival) διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη από τον ομώνυμο πολιτιστικό οργανισμό, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ένα από τα παλαιότερα και κορυφαία φεστιβάλ κινηματογράφου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ αποτελεί τη σημαντικότερη κινηματογραφική διοργάνωση στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα σε σημαντικούς σκηνοθέτες και εθνικές κινηματογραφίες, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις όπως masterclass, εκθέσεις, συναυλίες και εργαστήρια. Παράλληλα, κάθε Μάρτιο, ο πολιτιστικός οργανισμός του Φεστιβάλ διοργανώνει και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα θεσμό, που δίνει βήμα στις ευρωπαϊκές ταινίες και έμφαση στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και τους ανερχόμενους δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο. Αποτελεί ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για σκηνοθέτες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.


Ο Εκπαιδευτικός όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι υπερήφανος για την άρτια επιμόρφωση 

και την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών του.