27 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

Επιμέλεια: Νάσια Χατζηλαζαρίδου, Εργοθεραπέυτρια BSc, Εκπαιδεύτρια ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Πάτρας

27 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας
PHOTO GALLERY

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Δημιουργικότητα και Εργοθεραπεία ΙΙ» του τμήματος Β. Εργοθεραπείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Πάτρας, οι φοιτητές γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα Εργοθεραπείας, κατασκευάζοντας καλλιτεχνικά έργα, αφιερωμένα στην Εργοθεραπεία και το ρόλο της.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists), μέλος της οποίας είναι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών και η οποία εκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 80 χωρών, έχει ορίσει από το 2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Εργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό του επαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τι είναι η Εργοθεραπεία;

Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη και η τέχνη που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου. Το ανθρώπινο έργο αφορά σε οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή (εργασία-εκπαίδευση, προσωπική φροντίδα, ψυχαγωγία-παιχνίδι). Η Εργοθεραπεία, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν στα καθημερινά έργα της ζωής που έχουν νόημα για αυτούς, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες τους. Η Εργοθεραπεία προωθεί την υγεία, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη. Στόχος της Εργοθεραπείας είναι ένα άτομο λειτουργικό, αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο.

ergasia-ergotherapias.jpg

Ο ρόλος του Εργοθεραπευτή και του Βοηθού Εργοθεραπευτή

Ο Εργοθεραπευτής εργάζεται με άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή/και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν. Αφού αξιολογήσει την κατάσταση του ατόμου, θέτει θεραπευτικούς στόχους ώστε να βοηθήσει το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνει στο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του.

Ο απόφοιτος «Βοηθός Εργοθεραπείας» διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που έχει αποκτήσει κατά την διάρκεια της κατάρτισής του, οι οποίες τον καθιστούν ικανό να εργαστεί, ως βοηθητικό προσωπικό του Εργοθεραπευτή σε άτομα κάθε ηλικίας που εμφανίζουν δυσλειτουργίες ή και αναπηρίες, περιορισμούς στην εκτέλεση των έργων και των δραστηριοτήτων της καθημερινής τους ζωής ή και δυσκολίες στην ισότιμη κοινωνική συμμετοχή. Ο Βοηθός Εργοθεραπείας απασχολείται σε διάφορες μονάδες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, όπου υπάρχει Εργοθεραπευτής πτυχιούχος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επικουρώντας και υποβοηθώντας το έργο του.

Πηγές: Αmerican Occupational Therapy Association (AOTA), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (ΠΣΕ)-ΝΠΔΔ