4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου

Επιμέλεια: Σπυριδούλα Γουλή – Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου
PHOTO GALLERY

Ο καρκίνος στις μέρες μας αποτελεί, αν όχι την πρώτη, σίγουρα μια από τις πιο βασικές αιτίες θανάτου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι σε αυτή τη νόσο και παλεύουν καθημερινά για να νικήσουν.

Μαζί με τους ανθρώπους αυτούς, είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι που προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να βρισκόμαστε δίπλα τους. Γι’ αυτό το λόγο έχει καθιερωθεί και «Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου» στις 4 Φεβρουαρίου, από την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (Union of International Cancer Control). Η σημασία της ημέρας αυτής είναι, πως όλοι οι άνθρωποι, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την καταπολέμηση του καρκίνου. Ωστόσο, η πιο γρήγορη αντιμετώπιση της νόσου είναι αυτή της έγκαιρης διάγνωσης, στη συνέχεια της αποτελεσματικής πρόληψης και τέλος της ολοκλήρωσης της θεραπείας του ασθενούς με επιτυχία!

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός πως πολλοί που έχουν νοσήσει από καρκίνο, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της θεραπείας τους με την οικονομική βοήθεια ,που έχουν λάβει από φιλανθρωπικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες κατά καιρούς διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με το σκοπό αυτό.

Ελπιδοφόρο μήνυμα γεμάτο αισιοδοξία και δύναμη, δίνουν ασθενείς, οι οποίοι σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα, είχαν δώσει τη δική τους μάχη και κατάφεραν να βγουν νικητές. Μερικοί από τους ανθρώπους αυτούς είναι και διάφορα πρόσωπα του θεάματος, διότι η αρρώστια δεν κάνει διακρίσεις. Δεν ξεχωρίζει τον πλούσιο από τον φτωχό, δεν κοιτά εθνικότητες, ηλικίες και φύλλα.

Πολλοί το κρατάνε κρυφό, αλλά αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Δυστυχώς, η ψυχολογία των ανθρώπων δεν μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα όλο αυτό. Ωστόσο, είναι και άλλοι που έχουν αποκαλύψει τη δική τους περιπέτεια, δίνοντας έτσι κουράγιο στους ανθρώπους που παλεύουν τώρα.

Ένας από τους ανθρώπους είναι και ο ταλαντούχος ηθοποιός, Αντίνοος Αλμπάνης, ο οποίος έχει αποκαλύψει δημόσια πως είχε διαγνωστεί με λέμφωμα.

3-ms8uO.jpgΤο λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ηθοποιός έπειτα από αδιαθεσίες που ένιωθε σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποφάσισε να κάνει εξετάσεις. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει στην Ελεονώρα Μελέτη, το μυαλό του πήγε κατευθείαν στο κακό και μόλις είδε τα αποτελέσματα, τον κυρίευσαν οι φόβοι.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αλμπάνης δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν πως είχε καρκίνο. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε να το πει στους γονείς του, διότι ήξερε πως θα στεναχωρηθούν. Όπως ανέφερε, ο μόνος που το έμαθε έγκαιρα ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Πέτρος Φιλιππίδης, με τον οποίο εκείνο το διάστημα συνεργαζόταν. Παρ’ ολ’ αυτά ο Αντίνοος Αλμπάνης, δεν το έβαλε κάτω! Συνέχιζε να εργάζεται διότι όπως πίστευε και ο ίδιος έπρεπε να σταθεί στα πόδια του και πως δεν έπρεπε να <<καταστρέψει>> ο ίδιος από πριν τη ζωή του.

Ένας ακόμα επώνυμος που έχει βγει νικητής από τη μάχη του με το καρκίνο, είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς.

1-kur73.jpg

Ο Γιώργος Αυτιάς είχε αναφέρει πως είχε ένα «μικρό καρκινάκι» στο θυρεοειδή. Ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει πως τον καρκίνο ούτε τον φοβήθηκε, ούτε τον υποτίμησε, αλλά τον αντιμετώπισε με δυνατή ψυχολογία. «Ναι, είχα ένα μικρό καρκινάκι. Το ανακάλυψα, έκανα βιοψία και το προλάβαμε. Ήταν δύσκολο. Ήταν στον θυρεοειδή».

Ο κ. Αυτιάς είχε τονίσει πως την χαρά και την λύπη πρέπει να ξέρουμε να τις βιώνουμε χωρίς ακρότητες. Εντούτοις, ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας το βίωσε εντελώς μόνος, όπως είχε αποκαλύψει. ‘Στην οικογένειά μου είπα την αλήθεια ήρεμα. Δεν έκανα ανακοινώσεις του τύπου “Πεθαίνω αύριο”. Τώρα είμαι καλά. Ήταν επώδυνο. Εδώ συμβαίνει κάτι απλό και λες “αμάν”! Έχω βιώσει πολλές ανάλογες καταστάσεις με αγαπημένους μου ανθρώπους. Στην ζωή πρέπει να τα περιμένεις όλα».

Τη νίκη του την αποδίδει και στη δουλειά του, που τον βοήθησε ψυχολογικά. Όπως είχε πει, αυτές οι καταστάσεις θέλουν θάρρος και δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος πώς θα λειτουργούσε αν δεν είχε δουλειά εκείνο το διάστημα.

Επιπλέον, μια ακόμα προσωπικότητα που είχε καρκίνο είναι και η παρουσιάστρια, Γωγώ Μαστροκώστα, η οποία διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον θηλασμό του μωρού της και είχε πόνους στο στήθος.

2.png


Η παρουσιάστρια είχε αναφέρει πως η διάγνωση που είχε κάνει, έδειξε καρκίνο στο στήθος και έτσι ακολούθησαν ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και ειδική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και δύο ταξίδια στο εξωτερικό. Όμως τα κατάφερε!

Αυτό που την πλήγωνε περισσότερο όμως, ήταν το γεγονός πως δεν χάρηκε τις πρώτες στιγμές με το παιδί της. «Είναι ένα κομμάτι, το οποίο έχασα. Η γέννηση και ο καρκίνος έγιναν ταυτόχρονα. Και δεν μπορείς, γιατί πρέπει να έχεις όλες τις δυνάμεις σου να ανταπεξέλθεις στον Γολγοθά που ξεκινάει. Ίσως αυτό ήταν το τίμημα για να έρθει στη ζωή η κόρη μου», έχει αποκαλύψει η ίδια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Γωγώ Μαστροκώστα σε όλο αυτό τον αγώνα είχε δίπλα της τον Τραϊανό Δέλλα, τον οποίο αποκαλεί τον δικό της άγγελο. «Κι ας μην είχα μαλλιά, κι ας μην ήμουν καλά, για τον Τραϊανό ήμουν θεά. Μακάρι όλες οι γυναίκες να είχαν έναν σύντροφο σαν τον δικό μου!».

Μαζί με τους παραπάνω έχουν παλέψει και παλεύουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι. Ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά και δυστυχώς ο καρκίνος έχει πολλές μορφές. Πάρα ταύτα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως η ψυχολογία είναι αυτή που θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Είναι αυτή που θα δώσει τη δύναμη και το κουράγιο για να βγουν νικητές!