white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Άραγε υπάρχει «Αγάπη» για τα ζώα;

Share it

Άραγε υπάρχει «Αγάπη» για τα ζώα;

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Εμμανουέλα Τσαλίκη, απόφοιτη Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Και βέβαια υπάρχει! Και από πού μπορεί να το συμπεράνει κάποιος αυτό; Αν κάποια στιγμή βρεθεί σε ένα καταφύγιο αδέσποτων, το οποίο είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπαθεί να φροντίσει τις ανάγκες των φιλοξενούμενων πλασμάτων, με όποιο τρόπο μπορεί. Έτσι, μπορεί κάποιος να βρεθεί στο καταφύγιο «Αγάπη» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη μετρά 20 χρόνια δράσης! Εκεί, η υπεύθυνη του καταφύγιου, κυρία Ιζαμπέλα Μποτονάκη, είναι πρόθυμη να ενημερώσει όποιον ενδιαφέρεται για τα ζώα αυτά που φιλοξενούνται στον χώρο , αλλά και για τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ένα θετικό όμως είναι ότι υπάρχουν πλέον προγράμματα από Δήμους, αλλά και νόμοι που προστατεύουν τα αδέσποτα ζώα, αλλά και αυτούς που τα φροντίζουν.

Στο καταφύγιο φιλοξενούνται περίπου 80 ζώα, όπως σκύλοι, γάτες, ακόμη και άλογα. Όπως καταλαβαίνει κανείς, το ποσό για την φροντίδα όλων αυτών των πλασμάτων είναι μεγάλο. Μέσα από δωρεές αλλά και από τον εθελοντισμό φιλόζωων, συντηρείται το καταφύγιο αυτό. Αρκετές φορές μάλιστα, γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, προμηθεύει το καταφύγιο με δωρεάν τροφές. Τα κτηνιατρικά έξοδα από την άλλη, μπορεί να φτάσουν έως και τα 400€ τον μήνα.

Στον χώρο της φιλοζωικής, πέρα από αδέσποτα ζώα, φιλοξενούνται και ζώα που έχουν υποστεί κακοποίηση από τους ιδιοκτήτες τους. «Η εγκατάλειψη των κατοικίδιων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης. Επειδή λοιπόν τα ζώα αυτά έχουν συνηθίσει να ζουν σε σπίτι, δυσκολεύονται μετά να επιβιώσουν στον δρόμο» προσθέτει η κυρία Μποτονάκη.

katafygio-zoon-1.jpg

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι για να μπορέσει να φιλοξενηθεί ένα ακόμη αδέσποτο, πρέπει να υιοθετηθεί κάποιο άλλο. «Φυσικά για να υιοθετηθεί κάποιο αδέσποτο, πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, όπως να είναι στειρωμένο, να έχει ενσωματωμένο μικροτσίπ, και φυσικά να είναι εμβολιασμένο. Σημαντικός παράγοντας, είναι και ο τρόπος ζωής των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών» επισημαίνει ακόμη. Η υιοθεσία επισφραγίζεται με το απαραίτητο συμβόλαιο. Για λίγο καιρό μάλιστα, η φιλοζωική προσπαθεί να μαθαίνει αν το ζώο που υιοθετήθηκε ζει υπό τις κατάλληλες συνθήκες για την καλοζωία του.

Σε ερώτηση ποια ζώα επιλέγονται συνήθως, η κυρία Μποτονάκη απαντάει πως «συνήθως επιλέγεται κάποιο ζώο το οποίο πλησίασε με φιλικές διαθέσεις τον ενδιαφερόμενο που θέλει να το αποκτήσει. Πολλές φορές, υιοθετούνται και ζώα τα οποία είναι τυφλά ή τους λείπει ένα πόδι» συμπληρώνει. Τέλος, η κυρία Μποτονάκη συμβουλεύει όσους τελικά αποκτούν ένα αδέσποτο «να έχουν υπομονή, επιμονή, όρεξη και αγάπη, ώστε τα κατοικίδιά τους να συνηθίσουν στο λουρί, στον νέο τρόπο ζωής και να ζουν σε ένα σπίτι. Μόνο έτσι θα είναι αμφότεροι ευτυχισμένοι».

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα και είναι μια αφορμή να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να υπερασπιζόμαστε τα ζώα που κακοποιούνται, να φροντίζουμε όπως πρέπει να δεσποζόμενα και να μην ξεχνούμε και τα αδέσποτα που βρίσκονται στο δρόμο και αναζητούν λίγο φαγητό και ένα χάδι!

Μέχρι να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής ενός ανθρώπου παραμένει κοιμισμένο.

Ανατόλ Φρανς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies