«Χτίστε περισσότερες υποδομές για τα άτομα με αναπηρία»

«Χτίστε περισσότερες υποδομές για τα άτομα με αναπηρία»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Γρηγόρης Μαλτέζος, Γιάννης Μπούλμπος, Σπουδαστές Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας

Επιμέλεια: Βιβή Αθανασοπούλου, Εκπαιδεύτρια ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για θέματα αναπηρίας πραγματοποιήθηκε, προ ημερών, η εκδήλωση «Κοινωνία για όλους». Με αφορμή και την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε στην ουσία μια παρουσίαση των καινοτομιών που ήδη υπάρχουν, αλλά και των επιπλέον έργων που έχουν δρομολογηθεί, ώστε να κάνουν την ζωή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους ευκολότερη.

Ο τέως Αντινομάρχης Αχαΐας και ακτιβιστής ΑμεΑ, κύριος Γεράσιμος Φεσσιάν, μίλησε στους σπουδαστές Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο της Πάτρας για την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος και έδωσε το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. «Ήταν μια ωραία εκδήλωση γιατί έγιναν και ειπωθήκαν πολλά πράγματα. Βέβαια πολλές φορές καταλήγουμε, όπως είπα κι εγώ στην εισήγησή μου, σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, δηλαδή να λέμε συνέχεια τα ίδια. Όμως δεν ήταν έτσι, αναλύσαμε κάποια δεδομένα που έχουν να κάνουν με την Ειδική Εκπαίδευση και πώς πρέπει να αλλάξει το τοπίο, γιατί πιστεύουμε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να πηγαίνουν σε ξεχωριστά σχολεία. Όπως στο εξωτερικό και ειδικά στις Σκανδιναβικές χώρες που ισχύει άλλο μοντέλο, τα παιδιά λαμβάνουν μια πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση και αυτό εξαρτάται από τον βαθμό και το είδους αναπηρίας. Να είστε σίγουροι ότι όταν όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, τα ερεθίσματα που παίρνουν τα παιδιά με αναπηρία και η εκπαίδευση που λαμβάνουν, -  εφόσον οι εκπαιδευτικοί ξέρουν να το κάνουν αυτό δηλαδή έχουνε το «know how» - θα το βοηθήσουν να κάνει άλματα προόδου και σε  σχέση με την αναπηρία του. Άρα, το μήνυμα ήταν ότι «η κοινωνία για όλους ξεκινά με την εκπαίδευση για όλους».

1-AsS6m.jpg

Ο Γεράσιμος Φεσσιάν έχει επιτελέσει σπουδαίο κοινωνικό έργο στο νομό Αχαΐας και όχι μόνο, μέσα από την ενασχόλησή του με τον χώρο της αναπηρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα συνεργάζεται άμισθα με τον ιδιωτικό περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «ΙΟΝΙΑΝ» και έχει την πλήρη ευθύνη για την αρχισυνταξία και παρουσίαση της εβδομαδιαίας εκπομπής «Σκέψου διαφορετικά». Μιας εκπομπής που προάγει την εκπαίδευση και καθοδήγηση σε θέματα αναπηρίας.

Ο ίδιος αναζητά συνεχώς καινοτόμα έργα με σκοπό την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Για παράδειγμα, η αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, ώστε να κάνουν το μπάνιο τους, είναι πλέον πραγματικότητα χάρη στο «Seatrac». Ο κύριος Φεσσιάν, που είναι ο εμπνευστής του «Seatrac», εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη λειτουργία του και τη θετική του συμβολή στους «κινητικά αδύναμους» ώστε να μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για λόγους υγείας. Παράλληλα, αποκάλυψε με μια αποκλειστική είδηση: Tην τελειοποίηση αυτής της καινοτομίας με τη δημιουργία του «Smart Seatrac», μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα μπορεί να δίνει πληροφορίες για τις θάλασσες, όπως την θερμοκρασία της και αν είναι μολυσμένη από μικρόβια, κάτι που φυσικά απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις της θάλασσας.

Οι δύο άξονες της δράσης «Κοινωνία για όλους» συνδέονται άμεσα με το έργο του κυρίου Φεσσιάν που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και στην ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία. Στο τέλος της συνέντευξης μας  έδωσε το δικό του μήνυμα για την 3η Δεκεμβρίου: «Υπάρχει μία εικόνα που με συνοδεύει και πρόκειται για μία σκάλα όπου από πίσω βρίσκεται το βουνό Everest και στην λεζάντα αναφέρει: για κάποιους είναι μια σκάλα και για κάποιους είναι το Everest. Χτίστε περισσότερες υποδομές για τα άτομα με αναπηρία. Εγώ το μεταφράζω κάπως αλλιώς: ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό. Αυτό είναι το Μότο μου».

2.jpeg
Η συζήτηση με τον κ. Γεράσιμο Φεσσιάν πραγματοποιήθηκε στο καφέ "Γέφυρες", στην οδό Πατρέως 86, στην Πάτρα. Η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε σημειολογικά, καθώς στο χώρο εργάζονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η επιχείρηση προσφέρει το δικαίωμα της εργασίας, συμβάλοντας στην επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη αυτών των ατόμων. Η λειτουργία της επιχείρησης βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον!