Διακόσμηση Μπαλκονιού

Η άνοιξη ήρθε και η άνοδος της θερμοκρασίας είναι φυσικό επακόλουθο της, λόγω όμως της κατάστασης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης η παραμονή στο σπίτι είναι η καινούργια ρουτίνα. Μια ασφαλής επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον είναι η επίσκεψη στο μπαλκόνι του σπιτιού του χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας τον πιο αίθριο χώρο του διαμερίσματος.

Διακόσμηση Μπαλκονιού
PHOTO GALLERY


Επιμέλεια:
Βασιλική Τσαβδαρίδου BSc(Hons), MSc, Prof. Dipl. in Architecture Architect, Energy & Sustainability , καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Τεχνών ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360


Το μπαλκόνι στην πραγματικότητα είναι η φυσική προέκταση ολόκληρου του σπιτιού και για αυτό η διακόσμηση του είναι εξίσου σημαντική όσο και του υπόλοιπου σπιτιού.

Παρακάτω θα αναφερθούν τρόποι που μπορεί εύκολα, γρήγορα, οικονομικά, και να διακοσμηθεί ο χώρος του μπαλκονιού και να αξιοποιηθεί δημιουργικά ο χρόνος μας.

 • Τα υλικά που θα χρειαστεί κανείς είναι απλά και αρκετά οικονομικά.
 • Η διακόσμηση του μπαλκονιού μπορεί να είναι η εξέλιξη του εσωτερικού του σπιτιού.
 • Διακοσμώντας το μπαλκόνι του κανείς η διάθεση του αμέσως θα αλλάξει.

Ξύλινη επένδυση τοίχου

Η διακόσμηση των τοίχων είναι πολύ σημαντική για το μπαλκόνι, μιας και καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος τσιμέντου που σίγουρα δεν μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Τα στοιχεία της φύσης είναι αυτά που θα σας δώσουν το σωστό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα για ένα μακρόστενο μπαλκόνι με πλαϊνό τοιχίο μια καλή επένδυση θα ήταν αυτή ενός λείου ξύλου. Ένα κομμάτι MDF (θα βρείτε σε καταστήματα με είδη ξυλείας) ακριβώς στις διαστάσεις του τοιχίου θα μπορούσε απλώς να βιδωθεί πάνω στον τοίχο. Μπορείτε επίσης αν θέλετε να το βάψετε με βερνίκι ξύλου (θα βρείτε σε χρωματοπωλεία) σε μια φυσική απόχρωση της επιλογής σας. Ένας ξύλινος γωνιακός καναπές ακριβώς από κάτω, στην ίδια απόχρωση με αυτή του τοίχου, θα δώσει μια εικόνα από διακόσμηση κήπου.

Μπορείτε πάνω στην επιφάνεια του ξύλου να βάλετε ξύλινα ράφια αόρατης στήριξης και γλάστρες με φυτά μικρής ανάπτυξης για να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι σας.

Με την ίδια λογική μπορείτε να ντύσετε ολόκληρη την επιφάνεια του πλαϊνού τοιχίου του μπαλκονιού σας με ετοίμων διαστάσεων πάνελ πλέξης καλαμιών μπαμπού. που τοποθετείται εξίσου εύκολα βιδώνοντάς το πάνω στον τοίχο ή ακόμη και να κρεμαστεί διακοσμητικό πλέγμα, ύφασμα πχ λινάτσας που παραπέμπει σε καλοκαιρινή διάθεση.

2-vO6o8.jpg
3-R9MLA.jpg

Συμπληρώνοντας με μια ξύλινη κούνια, ένα ντεκ διάδρομο και βότσαλα το μπαλκόνι σας θα σας ταξιδεύει καθημερινά σε μέρη μακρινά, (υλικά και διακοσμητικά αντικείμενα θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για τον κήπο)

4-tiHRm.jpg

Μερικές γλάστρες με μικρούς θάμνους είναι επιτρεπτοί αρκεί ο όγκος τους να μην είναι απαγορευτικός για το χώρο.

Βάλτε κατασκευή με κουτιά

Μια μεταλλική κυβιστική κατασκευή με ξύλινα κουτιά ή καφάσια, ανά σημεία, θα φέρνει την εικόνα μιας βιβλιοθήκης στη γωνιά του μπαλκονιού σας. Σε αυτή την περίπτωση αν δεν είστε επί των κατασκευών ένας σιδεράς θα μπορέσει να σας βοηθήσει γι’ αυτή την κατασκευή. Ωστόσο, τα κουτιά μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε καταστήματα με είδη για το σπίτι ή ακόμη οικονομικότερα μπορείτε να βάλετε καφάσια που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη ξυλείας. Στον τοίχο πίσω από τη βιβλιοθήκη τοποθετήστε μία ταπετσαρία με όψη πέτρας ενισχύοντας έτσι το στοιχείο της φύσης. Μια πολυθρόνα εσωτερικού χώρου σε έντονο χρώμα και ένα ασπρόμαυρο χαλί εξωτερικού χώρου θα δώσουν την πολυτέλεια που μέχρι σήμερα απολαμβάνατε μόνο στο εσωτερικού του σπιτιού σας.

5.png

Την εξωτερική βιβλιοθήκη του μπαλκονιού σας μπορείτε να τη γεμίσετε με διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα και να συνδυάσετε την εσωτερικότητα του ύφους με αυτή του εξωτερικού χώρου, τοποθετώντας τόσο βιβλία όσο και αρωματικά φυτά, όπως ο βασιλικός.


DIY ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Οι κατασκευές από τσιμέντο είναι τάση της διακόσμησης στον εσωτερικό και ιδιαίτερα στον εξωτερικό χώρο.

Η  Μαρία Αβραμίδου σπουδάστρια του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 στο τμήμα της διακόσμησης μας δείχνει έμπρακτα την κατασκευή διακοσμητικών θηκών για γλάστρες.

Μας παραθέτει παρακάτω την διαδικασία και εμπειρία της

Η διαδικασία είναι εύκολη, γρήγορη και οικονομική!

 • Σε έναν κουβά ανακατεύουμε τσιμέντο με νερό!!!

    Μέχρι να γίνει μια μάζα ρευστή.

6-o9Ljh.jpg
 • Μετά διαλέγουμε πετσέτες, πανιά ακόμη και σημαδάκια της γιαγιάς.  
 • Στην συνέχεια  η πετσέτα τοποθετείτε μέσα στον κουβά  και αφήνεται  να μουλιάσει μέσα στο μείγμα.
7-qT0uc.jpg
 • Διαλέγουμε την φόρμα που θέλουμε να δώσουμε σχήμα
 • Αφού η πετσέτα ποτιστεί από το μείγμα την στραγγίζουμε για να αποφύγουμε το περιττό υγρό τσιμέντο και τοποθετούμε πάνω σε γλάστρα η οποία είναι ανάποδα τοποθετημένη.
 • Δίνουμε ότι σχέδιο θέλουμε.
8-KY1Tj.jpg
9-kvBtd.jpg
 • Αφήνουμε να στεγνώσει 2- 3 μέρες.
 • Μόλις στεγνώσει το βάφουμε με ότι χρώμα θέλουμε.

Το παρακάτω link διαθέτει μια ποικιλία κατασκευών από τσιμέντο.

https://www.youtube.com/watch?v=J3UwhG4Ewj8&feature=share&fbclid=IwAR1IK5UdhmK31eO9yWfy1Xh2pBOIfgJ3OTiX1LtrApbZIxyYhoPizKVi2qE

Καλή δημιουργική συνέχεια!!