Μήνυμα αυτοδιοικητικής ενότητας και δράσης στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum

Επιμέλεια Κειμένου: Παναγιώτα Απέργη, σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Φωτογραφικό υλικό: Ορέστης Κοντσές, σπουδαστής Φωτογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Μήνυμα αυτοδιοικητικής ενότητας και δράσης στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum


Με «αέρα» τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, στον χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, η ημερίδα «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης» που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Κεντρικοί ομιλητές στην πρωτότυπη και καίρια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, o Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος - Γεώργιος Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Γιάννης Κεσσόπουλος.

kontses-9.jpg

Ο κάθε δήμαρχος, από την μεριά του, είχε την ευκαιρία να περιγράψει τα μέτρα που πήρε ο δήμος του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις καινοφανείς δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια κατευνασμού της πανδημίας τόσο για τη στήριξη της κοινωνίας όσο και σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ αντικείμενο συζήτησης υπήρξαν και οι τρόποι ανάκαμψης των τοπικών κοινωνιών, στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Ο κ. Ζέρβας, ο οποίος εισηγήθηκε τη σύσταση αυτού του φόρουμ, έπειτα από την αναβολή της 85ης Δ.Ε.Θ., στην τοποθέτησή του υπογράμμισε το πολύ σημαντικό φορτίο που σήκωσαν οι Δήμοι της χώρας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, δηλώνοντας, παράλληλα, πως: Όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με χρήματα, με ανθρώπινο δυναμικό και με διαδικασίες είναι πράγματα τα οποία σαφέστατα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, ούτως ώστε να πάμε όχι μόνο στην ανάκαμψη από τον κορονοϊό, ο οποίος θα αφήσει πολλές πληγές στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας, αλλά συγχρόνως να προσφέρουμε εκείνη την ανάπτυξη που θέλουμε για κάθε μια από τις πόλεις μας, για κάθε έναν από τους Δήμους μας, γιατί μη ξεχνάμε ότι το παρόν και το μέλλον είναι οι Δήμοι».

kontses-24.jpg

Την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε, από την πλευρά του και ο κ. Μπακογιάννης, τη στιγμή μάλιστα που η Αττική αντιμετωπίζει, κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τον κίνδυνο ενός νέου lockdown. Ο Δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε όλα τα μέτρα που ακολούθησε, μεριμνώντας ιδιαίτερα για τη δημόσια υγεία, τις ευπαθείς ομάδες και την ανακούφιση των αστέγων και των χρηστών ναρκωτικών, υλοποιώντας, παράλληλα, το πρόγραμμα δημοσίων έργων στο λεκανοπέδιο Αττικής.

kontses-15.jpg

Από τον δήμο Ηρακλείου, ο κ .Λαμπρινός ανέδειξε την ύπαρξη μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία μεριμνούσε και εξακολουθεί να μεριμνά για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενώ υπογράμμισε τη διανομή κατ’ οίκον συσσιτίων και φαρμάκων, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βοήθεια στο σπίτι. Επιπλέον, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στον δήμο Ηρακλείου, μια βαθιά τουριστική περιοχή, ο κ. Λαμπρινός δήλωσε «υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση στις επιχειρήσεις και υπάρχει ακόμη σήμερα στις επιχειρήσεις επισιτισμού και επίσης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. […] Είναι οι τομείς στους οποίους περιμένουμε την περισσότερη ανεργία από εδώ και πέρα. Ήδη έχει δώσει δείγματα η ύφεση που θα υπάρξει και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους και προσεκτικούς».

kontses-27.jpg

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ζαμπούκης, επαινώντας τη στάση των πολιτών, παρουσίασε αναλυτικά όλες εκείνες τις πρακτικές που εφάρμοσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κατά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της υγειονομικής κρίσης, αλλά αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση των χρηματοδοτικών πόρων μέσα από το Πράσινο Ταμείο και τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», Interreg και Ε.Σ.Π.Α. με κεντρικό στόχο την τόνωση και τη σταδιακή ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναφέρθηκε στην άμεση δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, στο μελανό αποτύπωμα που άφησε η πανδημική κρίση στον τουρισμό αλλά και στη θωράκιση του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου, τη σύσταση μιας νέας κοινωνικής δομής που λειτούργησε εν μέσω κορονοϊού και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους, παραθέτοντας, παράλληλα, τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης που θα αναλάβει για την ανάκαμψη του τουριστικού νησιού της Μυκόνου.

kontses-38.jpg

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) επεσήμανε την τεράστια ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση όλων των δήμων της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα, μίλησε για όλα εκείνα τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν την περίοδο της κρίσης με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστικότερη την πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, στην οποία, όπως σημείωσε, έχουν καταχωρηθεί περίπου δύο εκατομμύρια δηλώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των κεντρικών τους τοποθετήσεων, οι Δήμαρχοι απάντησαν σε ερωτήματα που είχαν υποβληθεί από το κοινό, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε μια δεύτερη εξίσου σημαντική θεματική για τις «Καλές πρακτικές πόλεων στην αντιμετώπιση του COVID-19 και τον ρόλο της καινοτομίας και της Τεχνολογίας», στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο Αντιδήμαρχος της Λειψίας Ulrich Hörning και η Αντιδήμαρχος της Νίκαιας Christiane Amiel.

Όλοι οι ομιλητές αξιολόγησαν την επίδραση του κορονοϊού στη χώρα και στο δήμο τους, αναφερόμενοι στις αλλαγές που επέβαλε η πανδημία, κυρίως, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στον τουρισμό, στην οικονομία, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών συστημάτων, στην καταγραφή των κρουσμάτων, αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει ένας διαρκής δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής στρατηγικής ακόμη και μεταξύ των δήμων διαφορετικών κρατών, ιδίως όταν οι δύσκολες καθημερινές συνθήκες το επιτάσσουν.

kontses-39.jpg

Τις δυο θεματικές της εκδήλωσης παρακολούθησαν σπουδαστές και εκπαιδευτές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης, τηρώντας αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο, στέλνοντας, παράλληλα, το ξεκάθαρο μήνυμα πως μια σύγχρονη εκπαίδευση οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τις καθημερινές προκλήσεις και τα τεκταινόμενα της πόλης.