Μύθοι & Αλήθειες για το AIDS

Μύθοι & Αλήθειες για το AIDS
Eπιμελεια: Αντωνία Γκουβεντάρη, Σπουδάστρια ΔημοσιογραφίαςΠοιοι είναι οι μύθοι γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Γιατί τον 21ο αιώνα υπάρχουν ταμπού και στερεότυπα; Που αποδίδονται οι ευθύνες για την ανεπαρκή ενημέρωση του κόσμου; Ποιοι είναι οι σημαντικοί σύμμαχοι του Checkpoint; Οι απαντήσεις δόθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Πλόκας, προϊστάμενος του Thess Checkpoint, έκανε μια εκτενή αναφορά για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και προσκαλεί σύσσωμο τον πληθυσμό της Κεντρικής Μακεδονίας, να επισκεφτεί το Κέντρο για να ενημερωθεί πλήρως και να εξεταστεί δωρεάν, προληπτικά. Το 2019, σύμφωνα με τα ποσοστά του Thess Checkpoint, διαγνώστηκαν 80 άτομα θετικά συμβατοί με τον ιό του HIV, με τις ηλικίες 14-34 να πρωταγωνιστούν. Η μέριμνα του κράτους να εφαρμόσει στο εθνικό σύστημα την PrEp (Pre-Exposure Prophylaxis), δηλαδή προφύλαξη πριν την έκθεση, η ένταξη μαθήματος σεξουαλικής παιδείας στα σχολεία, η πλήρης αποδοχή και εφαρμογή του εμβολίου κατά του τραχήλου της μήτρας, σε γυναίκες και άντρες, και η συνειδητή προφύλαξη κατά τη σεξουαλική επαφή θα μειώσει ταχύτατα τα κρούσματα.

aids-1.jpg


Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Ο ιός του HIV, το AIDS, η ηπατίτιδα B και C, η γονόρροια, τα χλαμύδια και τα κονδυλώματα(HPV) ανήκουν στον κορμό των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) και με την απρόσκοπτη αμέλεια μπορεί να αποβούν μοιραία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κάθε ένα από αυτά προσβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, άλλα με σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία του και άλλα με μικρότερες, καθόλου, ωστόσο, αμελητέες.

Μύθοι & Αλήθειες
O HIV, και στη συνέχεια, αν πάρει τη μορφή του AIDS, ΔΕΝ μεταδίδεται με:

 • Σάλιο
 • Ιδρώτα
 • Δάκρυα
 • Ούρα
 • Κόπρανα
 • Κοινωνική επαφή (φιλιά, αγκαλιά, χάδια)
 • Τσιμπήματα κουνουπιών.

Στην πραγματικότητα, μεταδίδεται με:

 • Κολπικά υγρά και σπέρμα
 • Στοματική επαφή, εφόσον υπάρχουν ανοιχτές πληγές
 • Μετάγγιση αίματος
 • Χρήση κοινής σύριγγας με φορέα του ιού
 • Επαφή αίματος ή σπέρματος με την περιοχή των ματιών
 • Επαφή αίματος με ανοιχτή πληγή ενός άλλου ατόμου

Ένας ακόμη μύθος που περιβάλλει τους ανθρώπους με HIV και τους οροθετικούς είναι ότι δεν μπορούν να γονιμοποιήσουν. Η αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνουν τα οροθετικά άτομα μπορεί να ελαττώσει το ιικό φορτίο ενός ατόμου κάτω από 40 αντίγραφα/ml στο αίμα τους. Τότε λέμε ότι έχουν επιτύχει «μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο» και δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα, βελτιώνοντας παράλληλα την ίδια την υγεία τους. Εν συνεχεία, με τη βοήθεια του αρμόδιου γιατρού, μπορούν να κάνουν παιδιά.

aids-2.jpg


Έξαρση κρουσμάτων λόγω έλλειψης εκπαίδευσης
Η απάθεια, εκ μέρους, του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει ένα μάθημα σεξουαλικής αγωγής και οι προκαταλήψεις και τα ταμπού των γονέων να θέσουν σταθερά θεμέλια σεξουαλικής παιδείας στα παιδιά τους, σύμφωνα με τον κ. Πόλκα, δημιουργούν βαθιές ρίζες στο μείζον πρόβλημα της μετάδοσης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οι παρωπίδες ορισμένων διευθυντών, καθηγητών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων συνδράμουν στην ενίσχυση του ζητήματος, κάτι που θα έπρεπε, στην εποχή που διανύουμε, να εξαλείφεται ραγδαία. Η, άλλοτε, χαρακτηριζόμενη οικονομική αδυναμία του κράτους ή, καλύτερα, «βολεμένη» απάθεια απαρτίζει την ολοκληρωμένη εικόνα του αδιεξόδου, που επικρατεί.

Σύμμαχοι στη μάχη!
Η εθελοντική ομάδα συμβάλλει σημαντικά στη διορατικότητα του Checkpoint Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν αναλάβει τη διανομή προφυλακτικών και φυλλαδίων ενημέρωσης στις φοιτητικές κοινότητες. Εξίσου αξιέπαινη είναι και η συμβολή της ομάδας Streetwork, αφού προσεγγίζει τις ευάλωτες ομάδες, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και άστεγων προσφύγων. Η AHF (AIDS Healthcare Foundation) χρηματοδοτεί τη θετική φωνή του κέντρου, όπως, επίσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το Ίδρυμα Ωνάση αποτέλεσε σημαντικό αρωγό στον αγώνα που διανύουν με την καμπάνια «I’m Positive», ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου το έργο τους.