Ο HIV «μεταδίδεται» με την άγνοια

«Είναι ο ιός HIV θανατηφόρος;», «Είμαι οροθετικός! Μπορώ να κάνω παιδιά;», «Με αγκάλιασε οροθετικό άτομο! Έχω κολλήσει;» Τι ισχύει τελικά; Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα έδωσε ο Γιώργος Πόλκας, υπεύθυνος / προϊστάμενος του Checkpoint Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζοντας όλα όσα ισχύουν στη πραγματικότητα.

Ο HIV «μεταδίδεται» με την άγνοια
PHOTO GALLERY

Επιμέλεια: Νίκος Γκάγιας, απόφοιτος Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360


Τι είναι τα Checkpoint;

Τα Checkpoint είναι κέντρα πρόληψης, στα οποία ο καθένας μπορεί να εξεταστεί δωρεάν, ανώνυμα και να ενημερωθεί σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Από το 2015 έχουν ενταχθεί στις Βέλτιστες πρακτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αποτελούν ένα πρότζεκτ, τη «Θετική Φωνή», το οποίο άρχισε από το σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος, δηλαδή από ανθρώπους που ζουν με HIV και δημιούργησαν το σύλλογο τους για να ενημερώσουν τον κόσμο και στη συνέχεια δημιούργησαν τα Checkpoint. Το πρώτο Checkpoint άνοιξε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2012, ενώ στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2014.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Στο Checkpoint μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει εξετάσεις για τον HIV, για την ηπατίτιδα B, για την ηπατίτιδα C, για γονόρροια, χλαμύδια και κονδυλώματα.

Ο υπεύθυνος του Checkpoint ξεκαθάρισε τη σύγχυση / το μπέρδεμα που υπάρχει μεταξύ του όρου HIV και του όρου AIDS, τονίζοντας πως είναι άλλο το ένα και διαφορετικό το άλλο. Αν κάποιος «κολλήσει» τον ιό του HIV και τον αφήσει ανεξέλεγκτο, χωρίς αγωγή, ο ιός σταδιακά θα καταστρέψει το ανοσοποιητικό του σύστημα και το άτομο θα είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. Τότε θα έχει το σύνδρομο του AIDS. Με λίγα λόγια, το AIDS είναι η κατάσταση στην οποία θα φτάσει κάποιος αν έχει χρόνια τον ιό του HIV και δεν παίρνει φαρμακευτική αγωγή.

Αφού κάποιος διαγνωσθεί πως έχει τον ιό υπάρχει συμβουλευτική ομάδα, η οποία προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, ενώ η ομάδα του Checkpoint βοηθάει το άτομο να απευθυνθεί στους κατάλληλους γιατρούς και στο κατάλληλο νοσοκομείο.

Είναι ο ιός θανατηφόρος; Όχι! Πρέπει να χορηγηθεί στο άτομο αντιρετροική θεραπεία – αγωγή, η οποία διαγράφει τα αντίγραφα του ιού στο αίμα σε επίπεδα μη ανιχνεύσιμα – μηδενικά και σταματάει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ζήσει κανονικά όπως κάθε άλλος άνθρωπος.

Σχετικά με τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ανέφερε πως οι ηπατίτιδες είναι νοσήματα που προσβάλουν το ήπαρ. Όταν κάποιος νοσήσει από τις ηπατίτιδες, το πιο πιθανό είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο ο οργανισμός να τις αποβάλλει. Η ηπατίτιδα B μεταδίδεται ακριβώς όπως ο HIV ενώ η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μόνο με το αίμα και είναι πιο επιθετικός ιός στο ήπαρ. Τέλος τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι εμφανή πάνω στα γενετικά όργανα και έτσι πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου.

Μύθοι μετάδοσης και τι συμβαίνει στα αλήθεια!

Γύρω από το όνομα του ιού HIV πολλές φήμες έχουν ακουστεί. Με πρώτη και κύρια τον τρόπο μετάδοσης. Σε καμία περίπτωση ο ιός δεν μεταδίδετε με το σάλιο, τον ιδρώτα, τα δάκρυα, τα ούρα, τα κόπρανα, τα φιλιά και τις αγκαλιές. Για να εκτεθούμε στον HIV πρέπει να έχουμε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μέσω του πρωκτού, του κόλπου, μέσω στοματικής επαφής αν υπάρχουν πληγές στο στόμα, αν πέσει αίμα ή σπερματικό υγρό μέσα στα μάτια, με μετάγγιση αίματος και με την κοινή χρήση σύριγγας με φορέα του ιού.

Άλλος ένα μύθος που στιγματίζει τα οροθετικά άτομα είναι πως σε περίπτωση που τεκνοποιήσουν, τα παιδιά τους θα έχουν τον ιό. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει! Τα άτομα που λαμβάνουν σταθερά και σωστά την αγωγή για ένα εξάμηνο δεν μπορούν να μεταδώσουν το ιό στους ερωτικούς τους συντρόφους και μπορούν να κάνουν παιδιά φυσιολογικά χωρίς HIV με την καθοδήγηση / βοήθεια του γιατρού τους.

Ελλιπής ενημέρωση και Χρηματοδότηση

Το 50% των κρουσμάτων HIV αφορά τις ηλικίες 14 έως 34 ετών με τα ανδρικά ποσοστά όσον αφορά το φύλο να υπερτερούν των γυναικείων. Τα κρούσματα στις εφηβικές ηλικίες, ίσως, οφείλονται στην απουσία μαθήματος σεξουαλικής αγωγής από τα σχολεία.

Η συμβολή του κράτους είναι ανύπαρκτη. Ευτυχώς υπάρχουν εθελοντές, οι οποίοι βοηθούν στη διανομή προφυλακτικών και φυλλαδίων ενημέρωσης. Ενώ παράλληλα, σημαντική αρωγή για το κέντρο αποτελούν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη, καθώς και το Ίδρυμα Ωνάση με την καμπάνια «I’m Positive».