white_logo close
Ο καλύτερος head chef των Jamie's Italian στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας!

Share it

Ο καλύτερος head chef των Jamie's Italian στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας!

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον σεφ Νίκο Κοντογιαννάτο είχαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας λίγο πριν τελειώσει το εξάμηνο.

Ο Πατρινός chef που διαπρέπει στο εξωτερικό, βρέθηκε στα σύγχρονα εργαστήρια της μαγειρικής και παρουσίασε δύο εκρηκτικές συνταγές στους σπουδαστές γαστρονομίας που τις έβαλαν ήδη στις σημειώσεις τους για να πειραματιστούν τους θερινούς μήνες στις δικές τους κουζίνες.

Ο κ. Κοντογιαννάτος φέρει τον τίτλο ενός εκ των καλύτερων head chef των εστιατορίων του γνωστού μάγειρα και επιχειρηματία Jamie Oliver με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο εξωτερικό όπου και διαμένει. Τώρα είναι σεφ (Head Chef) στο εστιατόριο Jamie’s Italian στη Γλασκώβη στη Σκωτία, ενώ έχει δουλέψει επίσης για λογαριασμό του ίδιου σεφ στο αντίστοιχο κατάστημα του Μπέρμιγχαμ όπου έκανε και καριέρα.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον master class δημιούργησε δύο πιάτα (ceviche τσιπούρας με άρωμα χωριάτικης σαλάτας και μπρουσκέτα με παστά από μαϊντανό και αντζούγια, σαρδέλα πίκα, κουκουνάρι και σταφίδες) τα οποία αποτέλεσαν και αφορμή για πολύ κουβέντα γύρω από την μαγειρική και τις ευκαιρίες εξέλιξης πάνω στην γαστρονομία.

Συνέντευξη:

Σε γνωρίσαμε ως τον σεφ που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα! Τι τίτλο θα έβαζες στην δική σου επαγγελματική πορεία?

Ν.Κ. «Δεν ξέρω κατά ποσό θα μπορούσα να βάλω έναν τίτλο αλλά αυτό που λέω πάντα και συνέχεια προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους δικούς μου ανθρώπους είναι ότι το να κυνηγάς τους στόχους σου και μην σταματήσεις αν δεν τους πετύχεις. Η μαγειρική δεν έχει όρια»

Η μαγειρική τέχνη έχει έρθει πιο κοντά στο απλό κοινό τόσο μέσα από ταινίες και shows όσο και από την εικόνα που έχουμε από τους δημοφιλείς σεφ όπως τον Jamie Oliver στα social media τον οποίο γνωρίζεις αρκετά καλά. Αν είχαμε 5 μύθους να καταρρίψουμε για την ζωή των σεφ ποιοι θα ήταν αυτοί;

Ν.Κ. «Κατά την δική μου προσωπική άποψη η τηλεόραση έχει μεγάλη επίδραση στην μαγειρική στις μέρες μας. Όχι και τόσο καλή όμως. Έχει τεράστια διαφορά η μαγειρική που παρουσιάζεται στην τηλεόραση σε σχέση με την τριβή και την κούραση που υπάρχει μέσα σε μια κουζίνα. Ένας μεγάλος μύθος που θα πρέπει να καταρρίψουμε είναι πως ακούγεται πάρα πολύ ότι άμα είσαι μάγειρας έχεις καλή οικονομική αποκατάσταση. Λάθος μεγάλο. Πρέπει να έχεις πετύχεις πολλά και να έχεις κουραστεί πάρα πολύ για να πεις ότι είσαι εξασφαλισμένος οικονομικά».

Τι θα πρέπει να σκεφτεί πρώτα, κάποιος που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την μαγειρική;

Ν.Κ. «Το πιο σημαντικό πιστεύω που πρέπει κάνεις να σκεφτεί πριν καν ασχοληθεί με την μαγειρική (και όχι μόνο) είναι να την αγαπάει και να έχει διψά για να μάθει τα πάντα για αυτή. Και η πιο σημαντική λέξη που χρειάζεται να έχει ένας μάγειρας είναι η ΥΠΟΜΟΝΗ»

Όταν μιλάμε για τέχνη ακόμα και μαγειρική γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν όρια. Η δική σου επαγγελματική πορεία τι σου έχει δείξει για το μέλλον της μαγειρικής;

Ν.Κ. «Όταν είπα και πιο πάνω ότι η μαγειρική δεν έχει όρια είναι πραγματικά αλήθεια. Δεν σταματάει πουθενά. Μαθαίνεις καθημερινά καινούργια πράγματα, τεχνικές που εξελίσσονται μέρα με την μέρα. Πιστεύω πως πρέπει κάποιος που τα αγαπάει να το ψάξει και να διαβάζει κάθε μέρα. Η μαγειρική είναι κάτι που θα μας ακολουθεί για πάντα και πλέον το επίπεδο έχει ανεβεί και ανεβαίνει συνεχώς».

Ένας μάγειρας είναι και καλός ζαχαροπλάστης; Μπορεί να είναι εξίσου καλός και στα δυο;

Ν.Κ. «Δεν υπάρχουν όρια στο τι θέλει να μάθει κάποιος. Όση περισσότερη γνώση πάρεις τόσο πιο μεγάλη εξέλιξη θα έχεις. Η ζαχαροπλαστική είναι το ίδιο πολύ σημαντική με την μαγειρική. Κάποιος που θα επιλέξει να κάνει και τα δύο μπορεί να τα κάνει χωρίς κανένα περιορισμό».

Στις συνεντεύξεις που έδωσες για την δουλειά σου σε καταξιωμένα εστιατόρια τι ήταν αυτό που ζητούσαν από σένα ως διαβεβαίωση για την συνεργασία σας;

Ν.Κ. «Πολύ σημαντικό ρολό σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις μου που είχα για δουλειά ήταν να με δουν να διψάω για να μάθω και να δουλέψω σκληρά. Ταπεινότητα είναι ένα ακόμα σημαντικό όπλο που έπρεπε να έχω για να κερδίσω πρώτα τον σεβασμό και μετά την δουλειά από τον κάθε εργοδότη».

Ποια είναι τα μυστικά επιτυχίας ενός μάγειρα;

Ν.Κ. «Πολύ σημαντική ερώτηση. Πιστεύω πρώτα από όλα για να εξελιχθείς σαν μάγειρας πρέπει να διαβάζεις συνεχώς και να ταξιδεύεις . Το εξωτερικό δεν είναι εννοείται υποχρεωτικό αλλά σίγουρα θα δεις πράγματα που δεν έχεις την δυνατότητα να δεις στην Ελλάδα, όπως να δοκιμάσεις και να δεις υλικά που θα σε ενθουσιάσουν. Υπομονή πρέπει να την έχει ο καθένας. Δεν θα πετύχει κανένας κατευθείαν. Θέλει υπομονή , διάβασμα και ταξίδι, γιατί η μαγειρική είναι ένα ταξίδι γεύσεων που αν την αγαπάς , την ακολουθείς παντού».

Πως σου φάνηκαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360;

Ν.Κ. «Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντες μαθητές. Περίμενα πιο πολλές ερωτήσεις από τα παιδιά αλλά φαινόταν από τα ματιά τους ότι έχουν ενδιαφέρον και θέλουν αυτή την ώθηση που σου δίνει μια σχολή όπως το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360. Έχουν μια ευκαιρία με αυτή την σχολή και δεν πρέπει να την αφήσουν να πάει χαμένη καθώς τους παρέχονται τα πάντα ώστε να μπουν οι βάσεις για την επαγγελματική τους καριέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ