white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Παραλίες με πρόσβαση για όλους!

Share it

Παραλίες με πρόσβαση για όλους!

Κατηγορία:Blog

Eπιμέλεια: Λιάννα Παπαδοπούλου - Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 

«Διάδρομο και αμαξίδιο θαλάσσης, διάδρομο με ηχητικά σήματα για τυφλά άτομα και SEATRAC by TOBEA» χρειάζεται μία παραλία για να καταστεί προσβάσιμη, όπως αναφέρει ο Σπύρος Νταντανίδης από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Τι είναι όμως, το SEATRAC by TOBEA;

Η ΤΟΒΕΑ ιδρύθηκε από τους Ιγνάτιο Φωτίου και Γιώργο Σωτηριάδη γιατί «Δεν μας αρκούσε να φτιάχνουμε πράγματα. Θέλαμε να είναι κάτι πιο χρήσιμο. Θέλαμε να είναι κάτι που αλλάζει ζωές». Αφορμή αποτέλεσε η ιστορία ενός φίλου τους, ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και «είχε κουραστεί να ζητάει βοήθεια για να μπει και να βγει από τη θάλασσα».

Έτσι, δημιούργησαν το SEATRAC, τη «μοναδική λύση παγκοσμίως που επιτρέπει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα αυτόνομα». Πλέον μάλιστα, περισσότερες από 100 παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν αποκτήσει το δικό τους SEATRAC!

2-ULWIt.jpg
3-wfgiB.jpg
4-29N2i.jpg
5-HgHrR.jpg
7-eTQWq.jpg
8-IDRNJ.jpg


Ωστόσο, πέρα από την πρόσβαση στη θάλασσα, όπως δηλώνει ο Σπύρος, ιδιαίτερα σημαντική είναι και «η πρόσβαση στην παραλία, στο πάρκινγκ για την παραλία ή στο δημόσιο μεταφορικό μέσο».

Για ποιους λόγους όμως, δεν είναι όλες οι παραλίες προσβάσιμες για όλους; Απαντάει και πάλι ο Σπύρος Νταντανίδης λέγοντας πως «η πρόφαση είναι το κόστος. Η αιτία είναι η νοοτροπία των διακρίσεων, αγγλιστί ableism, που σημαίνει ότι φτιάχνουμε τα κανονικά πράγματα για «κανονικά» σώματα και για τα σώματα των αναπήρων φτιάχνουμε ειδικά πράγματα. Το κόστος δεν είναι ο πραγματικός λόγος, υπάρχουν 100 τρόποι να επιδοτήσεις μία τέτοια κίνηση. Ο λόγος είναι πως τους χαλάμε την αισθητική, όπως τους χαλούν την αισθητική τα γυναικεία σώματα με παραπάνω κιλά από τα “κανονικά”, όπως τους χαλούν την αισθητική οι τρίχες, έτσι τους χαλούν και τα ανάπηρα σώματα. Δεν θέλουν να τα βλέπουν τα παιδιά τους και να έχουν απορίες, θα είναι άβολο οπότε -ας μην έρχονται ανάπηροι καθόλου-».

Ολοκληρώνει τονίζοντας πως «βλέπουμε προσβάσιμες παραλίες, όχι σε πλούσια μέρη όπως η Μύκονος, αλλά σε μέρη όπου η κοινωνία ενδιαφέρθηκε για όλα τα μέλη της, όπως η Κομοτηνή, η Σύρος, κάποια σημεία των Χανίων και άλλα».

Στόχος όλων είναι η πρόσβαση στην παραλία να είναι εύκολη για όλους, αδιακρίτως! Και σε αυτό χρειάζεται πρωτοβουλία, τόσο ατομική, όσο και κρατική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies