Ρεκόρ ξένων τουριστών για την Ελλάδα

Ρεκόρ ξένων τουριστών για την Ελλάδα

Επιμέλεια: Αδαμαντία Καούρη, Καθηγήτρια στον Τομέα Τουριστικών Επαγγελμάτων

Το φετινό καλοκαίρι έθεσε την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείου Τουρισμού, η χώρα καλωσόρισε 32 εκατομμύρια ξένους ταξιδιώτες - σχεδόν 100 τοις εκατό αύξηση από τα 15 εκατομμύρια επισκέπτες το 2010 και πάνω από πέντε φορές το ποσό των επισκεπτών πριν από 10 χρόνια. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύτιμες προσπάθειες να αυξηθεί ο τουρισμός και τους χειμερινούς μήνες αναμφισβήτητα το καλοκαίρι είναι η «high season» της Ελλάδος. Οι επισκέπτες της χώρας μας έρχονται κυρίως για να περάσουν ξέγνοιαστες και ανέμελες διακοπές, με τη θάλασσα, τον ήλιο και με τον καλό καιρό να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Αναμφίβολα, η Ελλάδα προσφέρει τεράστια ποικιλία παραλιακών θέρετρων, για την ικανοποίηση των αναγκών του τμήματος της αγοράς που επιθυμεί τέτοιου είδους διακοπές. Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβός προορισμός, με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, ατελείωτες παραλίες και μεγάλη ηλιοφάνεια.

Οι στρατηγικές συμφωνίες βέβαια έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουρισμού μεταξύ άλλων. Μία τέτοια συμφωνία ήταν αυτή μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με τον ταξιδιωτικό γίγαντα TUI, η οποία αναμένεται να οδηγήσει πάνω από 2,8 εκατομμύρια τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα έως το τέλος του 2018.

Η Ασία είναι μια ακόμα αγορά που έχει θέσει ως στόχο από το Υπουργείο Τουρισμού. Οι αφίξεις από την Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2017 λόγω των απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι αριθμοί τουριστών αυξήθηκαν κατά δύο εκατομμύρια επιπλέον κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Η αυξανόμενη ελκυστικότητα της Ελλάδας ως παγκόσμιος προορισμός έρχεται παρά την ανάκαμψη της δημοτικότητας της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων γειτόνων που πλήττονται έντονα από ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο τομέας του τουρισμού είναι πολύ ευεργετικός για την τοπική κοινωνία. Τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες εργάζονται στον τουρισμό. Ως κινητήριος μοχλός μιας οικονομίας που έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% κάτω από τη δημοσιονομική μείωση, ο τουρισμός είναι ένας από τους λίγους επιτυχημένους τομείς, που διατηρήθηκε ακμαίος.

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας γίνεται ολοένα και περισσότερο πόλος έλξης για νέους, που αναζητούν ένα επάγγελμα με άμεση αποκατάσταση.

Το IEK ΔΕΛΤΑ 360 είναι το πρώτο ΙΕΚ που εισήγαγε την ειδικότητα των ξενοδοχειακών, το έτος 1997, ενώ τα πρωτεία διαθέτει και στην καθιέρωση της ειδικότητας της Μαγειρικής, το έτος 1998.

Το IEK ΔΕΛΤΑ 360  παρέχει στους σπουδαστές τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να σταδιοδρομήσουν ως αξιόλογα στελέχη σε μεγάλες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας υψηλές απολαβές.

Σε μοναδικές κουζίνες και ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, όπως reception, αίθουσα εκδηλώσεων και bar οι σπουδαστές προσομοιώνονται απόλυτα στο εργασιακό περιβάλλον. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 εξασφαλίζει τη δραστηριότητα των σπουδαστών, μέσα από τις δεκάδες συνεργασίες με τουριστικές επιχειρήσεις.