
Επιμέλεια: Ioυλία Χατζηγιαννίδου, Γεωπόνος Τ.Ε.
Στην καθημερινή εξέλιξη που χαράζει η τεχνολογία, όλοι οι κλάδοι την ακολουθούν και φυσικά αυτή η πορεία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον κλάδο της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια τα άλματα που έχει κάνει είναι εκπληκτικά, δίνοντας τις καλύτερες λύσεις στον αγρότη επιχειρηματία, ώστε να έχει στην κατοχή του από ένα σύγχρονο γεωργικό ελκυστήρα με συστήματα πλοήγησης, μέχρι και μηχανήματα, τα οποία με την βοήθεια αισθητήρων και υπολογιστών υπολογίζουν τις ακριβείς ποσότητες των λιπασμάτων ή και νερού κατά την διάρκεια της άρδευσης. Οπότε, το αποτέλεσμα της εφαρμογής των συστημάτων της γεωργίας ακριβείας είναι η εξοικονόμηση του κόστους, που έχει όμως παράλληλα περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο και παραγωγή καλύτερων ποιοτικών τροφίμων.
Επιτακτική η συνεχής εκπαίδευση
Για την εφαρμογή όλων αυτών των νέων, καινοτόμων και πρωτοποριακών συστημάτων απαιτείται η εκπαίδευση; Χρειάζεται ο αγρότης παραγωγός να εκπαιδεύεται ώστε τις γνώσεις του να τις κάνει πράξη στην ίδια την αγροτική του επιχείρηση; Θα είναι χρήσιμη η παρακολούθηση ημερίδων και σεμιναρίων; Η απάντηση είναι και φυσικά ΝΑΙ. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι χρήσιμη είτε για τους επαγγελματίες αγρότες είτε για τους νεοεισερχόμενους. Ωστόσο μια φορά από μία συζήτηση που είχα με φίλο αγρότη για το συγκεκριμένο θέμα μου απάντησε: «Ωραία όλα αυτά και συμφωνώ, αλλά εγώ είμαι 60 χρονών και πιστεύεις ότι μπορώ να κάτσω στα θρανία; Αυτά είναι για σας την νεολαία και δυστυχώς είναι λίγοι οι νέοι που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα αυτό. Εμείς οι μεγάλοι είμαστε ανοιχτοί στο να μάθουμε αυτό που θα μας είναι χρήσιμο και να μπορούμε να το χειριστούμε σωστά. Εσείς όμως είστε το μέλλον».
Σε χαμηλές «πτήσεις» η Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως η νεολαία δεν ασχολείται με τον αγροτικό κλάδο αυτό για πολλούς εξωτερικούς παράγοντες και ηλικιακά το 31,3% των κατοίκων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι μεγαλύτερο από τα 64 έτη και μόλις το 5,2% είναι μικρότεροι από τα 35 έτη. Η εκπαίδευση σχετίζεται με την ηλικία και έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις 25 χώρες πριν την Ρουμανία για το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών και η πρακτική εμπειρία τους είναι η μοναδική εκπαίδευση που έχουν πάρει με πρακτική εμπειρία. Με την πρώτη χώρα να είναι η Ιταλία και να κατέχουν το χαμηλότερο ποσοστό σε πρακτική εμπειρία.
Ο αγροτικός κλάδος έχει ανάγκη τη νέα γενιά!
Είναι χρήσιμη η παρουσία της νεολαίας; Φυσικά και ναι. Η νέα γενιά συνεχίζει αυτό που αφήνει η παλαιά με την διαφορά ότι έχει την δυνατότητα της ανάπτυξης, της βελτίωσης με νέες ιδέες και χρήση της τεχνολογίας. Ο αγροδιατροφικός κλάδος που είναι άλλωστε η οικονομική βάση της χώρας μας μπορεί να αξιοποιηθεί άριστα. Όχι όμως με την απουσία των νέων παιδιών που είναι η πηγή των καινοτόμων ιδεών, ώστε να φέρουν την εξωστρέφεια αναπτύσσοντας την εξαγωγική δραστηριότητα των υπέροχων τοπικών προϊόντων. Για τους λόγους αυτούς έχουν δημιουργηθεί οι σχολές με τμήματα αγροτικής κατάρτισης όπως το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360Ο στις οποίες μπορούν να φοιτούν παιδιά, είτε προέρχονται από μια αγροτική οικογένεια, είτε όχι. Εμπλουτίζοντάς τις γνώσεις τους με θεωρητική και πρακτική άσκηση, ώστε όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους, να μπορούν να εφαρμόσουν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει είτε στην δική τους αγροτική επιχείρηση, βοηθώντας να αναπτυχθεί είτε σε εταιρείες του αγροδιατροφικού κλάδου.