11/4: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Πάρκινσον

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Πάρκινσον η σημερινή και η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν Φωτεινή Σκόνδρα αναλύει στο #360blog τα κύρια συμπτώματα της νόσου και τους τρόπους πρόληψής της.

11/4: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Πάρκινσον
PHOTO GALLERY

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Η νόσος Parkinson είναι μια εξελισσόμενη ασθένεια, κατά την οποία η απώλεια νευρικών κυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου οδηγεί σε προβλήματα στον έλεγχο της κίνησης και πλήττει την ικανότητα του ασθενή να ανταπεξέλθει σε βασικές λειτουργίες της καθημερινής ζωής.
Τα ακριβή αιτία δεν είναι γνωστά, ωστόσο θεωρείται ότι περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και ηλικιακών παραγόντων.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου Parkinson είναι η βραδυκινησία, η μυϊκή δυσκαμψία που δημιουργεί πόνο , ο τρόμος και τα προβλήματα ισορροπίας. Επιπλέον εμφανίζονται συχνά και μη κινητικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη, η άνοια, ο πόνος, προβλήματα ύπνου και δυσλειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος (πέψη, αρτηριακή πίεση κ.α.).

Σε ποια ειδικότητα ιατρού πρέπει να απευθυνθεί κάποιος, που υποψιάζεται πως έχει Πάρκινσον;

Εφόσον αφορά τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου αρμόδιος να απευθυνθούμε είναι ο νευρολόγος .
Καθώς δεν υπάρχει εξέταση που να πιστοποιεί απόλυτα το Πάρκινσον θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος και εξειδικευμένος

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι πρόληψης κατά της νόσου;

Αν και δεν υπάρχουν προληπτικές ενέργειες ωστόσο η φυσική άσκηση, η κατάλληλη διατροφή, αλλά και οι συμπληρωματικές θεραπείες, η ηθική υποστήριξης και οι ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της νόσου.