14 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα ΟινοΤουρισμού - Ένα τουριστικό μοντέλο με επίκεντρο το κρασί!

Ευρωπαϊκή Ημέρα ΟινοΤουρισμού σήμερα και το #360blog σας προσφέρει ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στον Οίνο, με συνοδοιπόρο τον στρατηγικό μας συνεργάτη, το Οινοποιείο Κεχρή.

Επιμέλεια: Ελευθέριος Δουκίδης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης HoReCa Οινοποιείου Κεχρή

Φωτογραφικό υλικό: πρότυπο αγρόκτημα, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

14 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα ΟινοΤουρισμού - Ένα τουριστικό μοντέλο με επίκεντρο το κρασί!
PHOTO GALLERY

Αναμφισβήτητα, το κρασί αποτελεί ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με πολλές από τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Η σχέση αυτή ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, όπου πλέον έχει αναπτυχθεί μία σχέση συντροφική και απολαυστική. Μέσα στους αιώνες πολλά άλλαξαν και σήμερα το κρασί και η δημιουργία του αποτελούν μια επιστημονική διαδικασία με διεθνή πρωτόκολλα, που σε συνδυασμό με την παράδοση προσφέρουν στο παραγόμενο κρασί άριστη ποιότητα και άρτιο γευστικό αποτέλεσμα.

kechris.png

Αναφορικά με τον οινοτουρισμό, αναφέρεται πως αποτελεί ένα είδος τουρισμού που όπως μαρτυρεί η ίδια η λέξη, επικεντρώνεται στο κρασί. Συγκεκριμένα, ο σκοπός συμμετοχής σε ένα οινικό ταξίδι συχνά περιλαμβάνει τη γεύση, την κατανάλωση ή την αγορά του κρασιού με αφορμή την επίσκεψη στον τόπο παραγωγής. Αυτό το είδος τουρισμού χαρακτηρίζεται από επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί κρασιά, ή και ακόμη να πάρει μέρος στη συγκομιδή των σταφυλιών, συλλέγοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, εξελίχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, διατηρώντας την εορταστική ημερομηνία της. Άλλωστε, σχετικά με τη δυναμική του οινοτουρισμού σε χώρες εκτός Ευρώπης, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μαγειρική και το κρασί.

agroktima-2.jpg

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία φαίνεται να επενδύει όλο και περισσότερο στην προβολή και την αξιοποίηση της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Ο Οινοτουρισμός εμπεριέχεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Αγροτουρισμού. Κλάδος, που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Ο

Αγροτουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Αφορά στην αγροτική εκμετάλλευση του τουρισμού, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων των αγροτικών περιοχών.

agroktima-4.jpg

Οι Σπουδές Αγροτουρισμού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 οδηγούν στη δημιουργία καταρτισμένων επαγγελματιών με προσόντα, που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον.

Oι σπουδαστές Αγροτουρισμού, οι σπουδαστές Αμπελουργίας - Οινολογίας, αλλά και των υπόλοιπων ειδικοτήτων του τομέα Αγροτικής Κατάρτισης έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν στο ιδιόκτητο πρότυπο αγρόκτημα, που διαθέτει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. 

agroktima-1.jpg