22/4: Παγκόσμια Ημέρα Γης - Προστατεύοντας την φύση, προστατεύουμε τον εαυτό μας!

Επιμέλεια: Σοφία Μαλακάκη, σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, το #blog του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 σας παρουσιάζει τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ".

22/4: Παγκόσμια Ημέρα Γης - Προστατεύοντας την φύση, προστατεύουμε τον εαυτό μας!

O Συλλόγος Προστασίας Άγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ" είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με βασική δραστηριότητα την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον. Συστάθηκε το 2005 από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στον τομέα αυτόν, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης.

1-odZD8.jpg

Η ΑΝΙΜΑ μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις περίθαλψης άγριων ζώων καλύπτει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα. Κάθε χρόνο περιθάλπει και επανεντάσσει χιλιάδες άγρια ζώα (πουλιά, θηλαστικά, αμφίβια και ερπετά), μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

2-Dn6CJ.jpg

Το 2020 έγιναν στην ΑΝΙΜΑ 6228 εισαγωγές άγριων ζώων, και άλλες 1865 μη άγριω

3-cymYW.jpgΌπως σημειώνουν οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ, πολλά είδη ζώων κινδυνεύουν, με τον άνθρωπο να φέρει την ευθύνη για τις πιο συνηθισμένες αιίες τραυματισμού των άγριων ζώων. "Κινδυνεύουν τα είδη ζώων που χάνουν τα ενδιαιτήματά τους , αυτά που ζουν στα μεγάλα τροπικά δάση, για παράδειγμα. Παλιότερα κάποια είδη εξαφανίστηκαν από το εντατικό κυνήγι. Σήμερα η απώλεια ή υποβάθμιση των βιοτόπων απειλούν κυρίως την άγρια ζωή. Στην ΑΝΙΜΑ τα περισσότερα ζώα που έρχονται προέρχονται από ανθρωπογενή ατυχήματα (τροχαία, τζάμια, καλώδια ΔΕΗ, λάδια, κόλλες), από επιθέσεις γατών (και αυτό το θεωρούμε ανθρωπογενές). Ακολουθούν οι νεοσσοί και τα νεογνά που μένουν ορφανά την άνοιξη, τα εξαντλημένα από αδυναμία εύρεσης τροφής και τααυτά που έχουν χτυπηθεί από σφαίρες".


5-W5j2B.jpg


Το μήνυμα που στέλνει η ΑΝΙΜΑ μέσα από το #blog του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι οι άνθρωποι να μην ξεχνούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στο περιβάλλον και την άγρια ζωή: 

 Προστατεύοντας τη φύση και φροντίζοντας να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα στην πραγματικότητα προστατεύουμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η ζωή μας θα ήταν πολύ φτωχή και μίζερη χωρίς αυτά τα υπέροχα πλάσματα της άγριας ζωής!


6-nmwAg.jpg