3/6 Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Tα οφέλη της ποδηλασίας είναι αμέτρητα!

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου σήμερα και οι Κλασικοί Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν τα οφέλη της ποδηλασίας!

3/6 Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Tα οφέλη της ποδηλασίας είναι αμέτρητα!

«Πηγαίνεις στον προορισμό σου γρηγορότερα, δεν έχεις άγχος για το παρκάρισμα, είναι ο οικονομικότερος τρόπος μετακίνησης ,επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μειώνει την ηχορύπανση, μειώνει την φθορά των δρόμων, ενώ ενισχύει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, αυξάνει την διάθεσή μας για να κάνουμε περισσότερα πράγματα μέσα στην ημέρα και το κυριότερο αισθάνεσαι παιδί», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Τσούκαλης, μέλος της ομάδας Κλασικοί Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στη χρησιμότητα του υπάρχοντος, αλλά και του νεοσύστατου ποδηλατοδρόμου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσούκαλης τη χαρακτηρίζει αρκετά καλή, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις για παρακείμενους και πιο στενούς δρόμους.

pagosmia-mera-podilatou-02.png

«Ο νέος ποδηλατοδρόμος στην Λ.Νίκης και στην Κ.Καραμανλή ήθελε θάρρος για να γίνει. Παρόλα αυτά μπορεί να είναι οι πιο στενοί ποδηλατοδρόμοι σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη δεν είναι ιδανική πόλη για χρήση ποδηλάτου αν αφαιρέσουμε το κομμάτι της παραλιακής οδού. Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα σε στενούς δρόμους με παράνομες σταθμεύσεις και έλλειψη οδικής παιδείας από ποδηλάτες , πεζούς , αυτοκινητιστές και δικυκλιστές. Τι τύχη έχουν οι πρώτοι ποδηλατοδρόμοι που κατασκευάστηκαν επί των οδών Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Κατσιμίδη;», διερωτάται ο κλασικός ποδηλάτης.

Η ομάδα των κλασικών ποδηλατιστών χαρακτηρίζεται από έναν ρομαντισμό και μια νοσταλγία για οτιδήποτε παλιό! Έτσι, στα παλιά ποδήλατα εντοπίστηκε το μέσον που θα ταξιδέψει τα μέλη της ομάδας στο παρελθόν…

Στόχος τους είναι να μην ξεχαστεί με το πέρασμα των χρόνων η ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα, που μεταπολεμικά και μέχρι να διαδοθεί το αυτοκίνητο στα μέσα της δεκαετίας του 70 αποτελούσε το κύριο μεταφορικό μέσο του ανθρώπου!