Ανύπαρκτες οι υποδομές προσβασιμότητας στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας

Επικίνδυνα σπορ για πεζούς και ΑΜΕΑ

Ανύπαρκτες οι υποδομές προσβασιμότητας στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας

Ρεπορτάζ*: Παναγιώτης Παναγόπουλος & Διονύσης Γιαννακόπουλος, Σπουδαστές Τομέα ΜΜΕ & Ήχου

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έρχονται καθημερινά πολίτες στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας και στην οδό Λακωνικής, λόγω των ανύπαρκτων υποδομών προσβασιμότητας.  Το πεζοδρόμιο επί της οδού Λακωνικής χωράει ίσα - ίσα τις κολώνες της ΔΕΗ, ενώ η ράμπα ΑΜΕΑ στο Ανατολικό Κέντρο καταλήγει σε… σκαλοπάτια.

Περπατήσαμε από τις εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου  ΔΕΛΤΑ 360⁰ μέχρι την ΕΡΑ Καλαμάτας, μέσω της οδού Λακωνικής και του πάρκου στο Ανατολικό Κέντρο και διαπιστώσαμε τις ικανότητες που χρειαζόμαστε για τέτοιου είδους  extreme sports…

1.jpg

Η οδός Λακωνικής στερείται στοιχειωδών πεζοδρομίων, αφού μόνο οι κολώνες  έχουν θέση στο βόρειο τμήμα, ενώ στο νότιο τμήμα έκοψαν το πεζοδρόμιο για να τοποθετήσουν τον κάδο απορριμμάτων, αναγκάζοντας τους πολίτες να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα.

Στο Ανατολικό Κέντρο υπάρχουν κάποιες υποδομές αλλά… οδηγούν σε αδιέξοδα. Για παράδειγμα, ανεβήκαμε με σχετική ευκολία τη χορταριασμένη ράμπα για να φτάσουμε μέχρι το κτίριο της ΕΡΑ, αλλά σταματήσαμε στα τρία σκαλοπάτια, που διέκοψαν την πορεία μας. Χρειάστηκε να ζητήσουμε βοήθεια από το προσωπικό της ΕΡΑ για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Στην επιστροφή, κατεβήκαμε τα σκαλοπάτια με τον ίδιο τρόπο -ζητώντας  βοήθεια- και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Αλλά… παραλίγο το καροτσάκι να βρεθεί στο κενό, αφού η κλίση της ράμπας, στο ανώτερο τμήμα της είναι πολύ απότομη.

Επιστρέψαμε από τον ίδιο δρόμο, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης, πεζός ή με καροτσάκι, σε μια περιοχή που στερείται βασικών υποδομών πρόσβασης.

Θα πρέπει λοιπόν οι αρμόδιες αρχές να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες, για να εξασφαλίσουν  την προσβασιμότητα σε κάθε πολίτη. Ίσως με διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ράμπες ΑΜΕΑ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

2.jpg

*To ρεπορτάζ υλοποιήθηκε με αφορμή εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΡΑ Καλαμάτας, στην οποία τους συνόδευσε η εκπαιδεύτριά τους Κέλλυ Δημητρούλια.