Χριστουγγενιάτικες Συνταγές για υγιεινά και πεντανόστιμα γλυκά

Χριστουγγενιάτικες Συνταγές για υγιεινά και πεντανόστιμα γλυκά

Επιμέλεια: Κατερίνα Τζιώτζη, Καθηγήτρια Τομέα Υγείας & Αθλητισμού, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

 Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες. Όλες αυτές οι δίαιτες express που υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους, μόνο να ταλαιπωρήσουν τον οργανισμό μας μπορούν, να μειώσουν τον μυϊκό μας ιστό και να μπλοκάρουν τον μεταβολισμό μας! Η σωστή και υγιής απώλεια δεν ξεπερνά τα 4-5 κιλά των μήνα!!

Για να το επιτύχετε αυτό… Μην παραλείπετε τα 3 βασικά γεύματα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα, που θα σας δώσει ενέργεια και καλύτερη διάθεση για αρκετές ώρες και μην ξεχνάτε οτι είναι απαραίτητη η κατανάλωση γεύματος κάθε 3-4 ώρες. Φροντίστε παράλληλα να καταναλώνεται μαζί με τα γεύματά σας σαλάτα ή βραστά λαχανικά.

 Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνάκ. Μας δίνουν ενέργεια, διατηρούν σε εγρήγορση τον μεταβολισμό μας, ώστε να καίμε ευκολότερα τις θερμίδες που παίρνουμε και μας κρατούν χορτασμένους αλλά και ευδιάθετους. Φρούτα, φυσικοί χυμοί – των οποίων  οι αντιοξειδωτικές ουσίες θα δώσουν λάμψη στην επιδερμίδα σας  , ένα μίγμα αποξηραμένων φρούτων με ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς , μία μπάρα δημητριακών, γιαουρτάκι με  ένα φρούτο, γκοφρέτες καλαμποκιού με κασέρι ή τυρί χαμηλών λιπαρών, είναι κάποιες εύκολες και γρήγορες λύσεις, βρείτε ποια σας ταιριάσει και υιοθετήστε την!

 Κρατάτε πάντα ενυδατωμένο τον οργανισμό σας. Το νερό πρέπει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια, μοιρασμένο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας βοηθά τόσο τον μεταβολισμό μας όσο και την επιδερμίδα μας!  Περιορίστε τους πολλούς καφέδες και τα αναψυκτικά... Η καφεΐνη προκαλεί κατακρατήσεις, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κυτταρίτιδας και ειδικά όταν ο καφές μας περιέχει γάλα... προκαλεί τυμπανισμό!! Μπορείτε να περιοριστείτε στους 1-2 την ημέρα και να αντικαταστήσετε τους υπόλοιπους με πράσινο τσάι.

Αποφύγετε το αλκοόλ όσο μπορείτε. Τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δύσκολα θα το αποφύγουμε, αλλά μέχρι τότε να θυμάστε ότι είναι απλά κενές θερμίδες και προκαλεί κατακρατήσεις. Περιοριστείτε λοιπόν στα 2-3 ποτά την εβδομάδα και προτιμήστε λευκό ή κόκκινο κρασί.

Προσοχή στους γλυκούς πειρασμούς, ειδικά με τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες που έχουν την τιμητική τους από εδώ και πέρα αλλά έχουν και πάρα πολλές θερμίδες. Μπορείτε αυτό το διάστημα να τα αντικαταστήσετε με αποξηραμένα φρούτα, γλυκά του κουταλιού, λίγη σοκολάτα υγείας ή ακόμη καλύτερα αναζητήστε πιο διαιτητικές συνταγές των γλυκών αυτών και φτιάξτε τα μόνοι σας.

Χρησιμοποιείστε τυριά χαμηλότερων λιπαρών. Αντί των λιπαρών άσπρων και κίτρινων τυριών που καταναλώνατε έως τώρα, προτιμήστε κάποια με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους αλλά εξίσου γευστικά, π.χ. τυρί Cottage, κατίκι Δομοκού, άσπρο και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, ανθότυρο, μυζήθρα κλπ

Δώστε γεύση στα φαγητά σας. Χρησιμοποιείστε λεμόνι, ξύδι, ρίγανη και μυρωδικά!! Τα μυρωδικά στο φαγητό, όπως η δάφνη, το γαρίφαλο, τι πιπέρι και η κανέλα, πέρα από τις γευστικές, έχουν και άλλες επιδράσεις. Τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, έχουν αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες!

Εντατικοποιήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Κάντε ένα διάλειμμα για κίνηση. Βρείτε την δραστηριότητα που σας ταιριάζει και προσπαθήστε να την επαναλαμβάνεται το λιγότερο 2-3 φορές την εβδομάδα. Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση μας χαρίζουν ζωντάνια, ευεξία, μας φτιάχνουν την διάθεση και μας βοηθούν να χάσουμε πολύ πιο εύκολα τα περιττά κιλά μας.

Η υγιής, όμορφη και νεανική επιδερμίδα  είναι ένας συνδυασμός καλού γονιδίου κυρίως με καλές διατροφικές και καθημερινές συνήθειες…  Ενυδατωθείτε επαρκώς, καταναλώστε καθημερινά αντιοξειδωτικές ουσίες , κοιμηθείτε σωστά και ετοιμαστείτε για τα πιο λαμπερά σας Χριστούγεννα….. 

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη και όχι μόνο…

Υγιεινά μπισκότα βρώμης τέλεια για απογευματινό σνακ, συνοδευόμενα από ζεστό κακάο ή γάλα!!

Συστατικά

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 3/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλτιζάνι βούτυρο μαλακωμένο
  • 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 2/3 του φλιτζανιού απλή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 3 φλιτζάνια βρώμη
  • 1 1/2 φλιτζάνι σταφίδες

Τρόπος μαγειρέματος

Προθέρμανε το φούρνο στους 190oC

Κοσκίνισε το αλεύρι και ανάμειξε με το αλάτι, το baking powder, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα σε ένα μπολ

Με ένα μιξερ χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη (μαύρη και λευκή) να αφρατέψουν

Πρόσθεσε και τα αυγά ένα, ένα και συνέχισε το χτύπημα. Χαμήλωσε την ταχύτητα του μιξερ και πρόσθεσε τα στεγνά υλικά σου

Στο τέλος πρόσθεσε τη βρώμη και τις σταφίδες

Στρώσε λαμαρίνες με λαδόκολλα και φτιάξε στρογγυλά cookies με τη ζύμη σου ή  κόψε με κουπάτ σε ότι σχέδιο θέλεις…

Ψήσε στο φούρνο για λιγότερο από 20 λεπτά!

Κουραμπιές με λίγες θερμίδες (90KCAL)

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φυτίνη ή φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη για τη ζύμη και όσο χρειαστεί για να καλύψουμε τους κουραμπιέδες στο τέλος (περίπου ¼ του φλιτζανιού)
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και κομμένα
  • 1 φλιτζάνι ροδόνερο
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα

Τρόπος μαγειρέματος

Ρίχνουμε στο δοχείο του μπλέντερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κονιάκ, τις βανίλιες, το αμύγδαλο και το αλεύρι

Χτυπάμε καλά τα υλικά για να γίνει ένα ομοιογενές υλικό και στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά να ηρεμήσει

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρά κομμάτια, τους τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στους 180oC

Αφού ψηθούν ρίχνουμε τους απλώνουμε σε μια πιατέλα ή ταψάκι και τους ραντίζουμε ζεστούς με ροδόνερο

Αφού τραβήξουν λίγο, πασπαλίζουμε με την άχνη


Μελομακάρονα (90 KCAL)

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι
  • ¼ του φλιτζανιού κονιάκ
  • 2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
  •  Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • Κανέλα και γαρύφαλλο
  • Υλικά για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

Τρόπος μαγειρέματος

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα

Για το σιρόπι: Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά.

Αφαίρεσε τον αφρό από πάνω και κατέβασε από τη φωτιά

Βάλε τα μελομακάρονα ζεστά σε μια βαθιά πιατέλα και περίχυσε με το σιρόπι

Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα

Καλή Επιτυχία!!!!