white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Data Analysis / Corporate Finance

Share it

Data Analysis / Corporate Finance

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Καλούδης Ανδρέας: Καθηγητής Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας / Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών

Μία καινοτόμα έρευνα σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη σημαντικότητα της δανειοδότησης με μικροοικονομικούς και μακροοικονομικούς ερμηνευτικούς παράγοντες με την βοήθεια της Ποσοστιαίας Παλινδρόμησης (QUANTILE REGRESSION).

Αντικείμενο μελέτης αποτελεί η διάρθρωση κεφαλαίου στις επιχειρήσεις πολιτισμού και η σχέση χρέους και μικροοικονομικών και μακροοικονομικών  μεταβλητών, με στόχο την διερεύνηση του κατάλληλου επιπέδου δανειοδότησης.  Κύρια χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, που θα μελετηθούν είναι τα εξής: μέγεθος επιχείρησης, πωλήσεις, κερδοφορία, ρευστότητα, λογιστικά μεγέθη, καθώς και μακροοικονομικοί δείκτες όπως δείκτης Α.Ε.Π, δείκτης πληθωρισμού, δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως θα αναλυθεί η ερμηνεία που δίνουν τα προαναφερθέντα και σε τι βαθμό επηρεάζουν τον πολιτισμό και την τεχνολογική εξέλιξη των εταιριών ή της χώρας μέσα από εξιδεικευμένες οικονομετρικές αναλύσεις και χρηματοοικονομικές αναλύσεις.

Συνολικά αυτή η μελέτη συμβάλλει και συνεισφέρει στη λογιστική και χρηματοοικονομική έρευνα, στο επίπεδο τεχνολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών προτιμούν μέτρα κινδύνου, βασιζόμενα στην επιστήμη της λογιστικής για να τα χρησιμοποιήσουν για την κρίση του κινδύνου που τους αφορά. Αυτό συμβαίνει υποδεικνύοντας τη σημασία της λογιστικής πληροφορίας στην αξιολόγηση των εταιριών και στις εταιρίες που επενδύουν στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν την σημασία των λογιστικών μέτρων για τους επενδυτές καθώς  χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές ως υποκατάστατα του κινδύνου.

Επίσης είναι επιβεβαιωμένο  ότι οι επενδυτές εμφανίζουν αρνητικές προσδοκίες και λιγότερο θετικές, στην αξιολόγηση του κινδύνου, χρησιμοποιώντας λογιστικές πληροφορίες, αποδεικνύοντας το ρόλο της βασικής αξιολόγησης και το ρόλο της εκτίμησης κινδύνου,του πιστωτικού κινδύνου που προέρχονται από τις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών. Επίσης, η μελέτη συνεισφέρει στη Λογιστική έρευνα, ρίχνοντας φως στη σχέση Λογιστικής και Μακροοικονομίας και ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που δύναται να επηρεάσουν την ανάπτυξη και εξέλιξη, καθώς και τον πολιτισμό μιας οικονομίας.

Η συγκεκριμένη ανάλυση θα βασιστεί σε προχωρημένες οικονομετρικές και στατιστικές τεχνικές, ενώ αποτελεί ένα ιδιαίτερα καινοτόμο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη πως η έρευνα έχει επεκταθεί ελάχιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ένα ευρύ φάσμα εταιριών θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια διερεύνησης της διάρθρωσης κεφαλαίου με την μέθοδο της ποσοστιαίας παλινδρόμησης (QUANTILE REGRESSION) με σκοπό την κατανόηση και ερμηνεία της Μόχλευσης σε όλο το εύρος της κατανομής της με ερμηνευτικές μεταβλητές διάφορα αντιπροσωπευτικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν τις εταιρίες αυτές, όπως κερδοφορία, πωλήσεις, ρευστότητα αλλά και μακροοικονομικές μεταβλητές όπως Α.Ε.Π., βαθμός δανειοδότησης και πληθωρισμός.

H μόχλευση θα μπορούσε να χωριστεί σε 3 στάδια. Την μακροπρόθεσμη, την βραχυπρόθεσμη και την συνολική. Στόχος της μελέτης είναι να δείξουμε πως συμπεριφέρεται η μόχλευση και πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν οι ερμηνευτικές μεταβλητές σε όλη την κατανομή της εξαρτημένης. Με τον τρόπο αυτό θα κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες είναι σημαντική για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Βήματα έρευνας

  1. Εξερεύνηση ενδεικτικής βιβλιογραφίας με σκοπό την ανάπτυξη γνώσεων.
  2. Διερεύνηση και ανάλυση υφιστάμενης βιβλιογραφίας στο επιστημονικό πεδίο.
  3. Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση δεδομένων.
  4. Ανάπτυξη και σχολιασμός αποτελεσμάτων.

Η διαφορά με τις παλαιότερες μεθόδους είναι ότι χρησιμοποιούνται όλα τα είδη δανειοδότησης και ερμηνεύεται η επιρροή των ερμηνευτικών μεταβλητών και στα τρία είδη με βάση το πρόσημο και την στατιστική σημαντικότητα. Επίσης σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν κυρίως την κλασική παλινδρόμηση στη μελέτη αυτή χρησιμοποιούμε ποσοστιαία. Δηλαδή βλέπουμε την συμπεριφορά των εταιριών σε όλα τα ποσοστιμόρια και των τριών ειδών χρέους. Τέλος, η έρευνά μας θα συμβάλει λογιστικά και μακροοικονομικά στον έλεγχο βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καθώς χρησιμοποιούμε και μικροοικονομικές και μακροοικονομικές μεταβλητές ως ερμηνευτικούς παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies