Δυναμική η ανάπτυξη του αγροτουρισμού!

Δυναμική η ανάπτυξη του αγροτουρισμού!

Επιμέλεια: Ioυλία Χατζηγιαννίδου, Γεωπόνος Τ.Ε.

Ολοένα και περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν την παγκόσμια αγορά, με τις ελληνικές ετικέτες να ταξιδεύουν από τα πιο ακριβά εστιατόρια, μέχρι και τα ράφια των super market. Ο καθένας μπορεί να γευτεί, όπως και να προμηθευτεί, το ελληνικό ελαιόλαδο, το θεσπέσιο κρασί και τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Μπορούν οι εξαγωγές, οι συμμετοχές των Ελλήνων επιχειρηματιών του αγροδοατροφικού κλάδου στις παγκόσμιες εκθέσεις και ο τουρισμός να κερδίσουν τον τίτλο της εξωστρέφειας ή μήπως έχουμε να διασχίσουμε περισσότερα μονοπάτια για το αποτέλεσμα της; Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραλίες και νυχτερινή ζωή. Αντιθέτως είναι η συγκέντρωση των τοπικών περιοχών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας,  οι οποίες με την σειρά τους συμβάλλουν για  την ανάπτυξη των παρακάτω κλάδων:

 • Διερεύνηση των ορεινών τοπίων
 • Τοπικά προϊόντα
 • Θρησκευτικός τουρισμός
 • Αλιεία σε μέρη που είναι δίπλα σε ποτάμια και θάλασσες

Το σύνολο των κλάδων αυτών αποτελεί μια εναλλακτική λύση η οποία εξελίσσεται σε μορφή αγροτουρισμού σε πολλές τοπικές κοινωνίες συνδυάζοντας αρκετές δραστηριότητες, ώστε να γίνει πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες του εξωτερικού και όχι μόνο.  Στην διαφορετική αύτη έννοια του τουρισμού οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν την τοπική κοινωνία, να έρθουν σε επαφή με τη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και να δραστηριοποιηθούν στις αγροκτηνοτροφικές εργασίες μαθαίνοντας πως παράγονται τα προϊόντα που καταναλώνουν.  Προσφέρει την επαφή με την φύση στις κατηγορίες των ατόμων που προέρχονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα δίνοντας την ευκαιρία για μια αποτοξίνωση από την ένταση του αστικού βίου παράλληλα μαθαίνουν και την δουλειά του αγρότη. Είναι μια μορφή ευεργετική ταυτόχρονα και εκπαιδευτική για τα παιδιά με τον λόγω ότι τα φέρνει δίπλα στην φύση, εκπαιδεύοντάς τα   για τη παραγωγή των προϊόντων.

Η σημαντική άνοδος της ζήτησης για αγροτουρισμό στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού - που είναι το πλαίσιο που θέτει τις προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων - δημιουργεί την ανάγκη επαγγελματιών με ειδική κατάρτιση στον συγκεκριμένο τομέα. 

Οι σπουδές Αγροτουρισμού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 οδηγούν στη δημιουργία καταρτισμένων επαγγελματιών με προσόντα, που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον.

O επαγγελματίας Τεχνικός Αγροτουρισμού:

 • Οργανώνει σύγχρονα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού, περιηγήσεων, ορεινών και παραδοσιακών διαδρομών, επισκέψεων σε αγροκτήματα, οινοποιία κ.α.
 • Δημιουργεί τουριστικά πακέτα συμμετοχικού τουρισμού ενασχόλησης σε αγρόκτημα και γνωριμίας των τουριστών με παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.
 • Διαθέτει γνώσεις για τη γαστρονομία και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου και τις μεθόδους προώθησης τους ως τουριστικά προϊόντα.
 • Διαθέτει εξειδικευμένη γνώση για τη διαχείριση, τις εργασίες και τα χαρακτηριστικά ενός αγροκτήματος, καθώς και τις μεθόδους ανάδειξης του σε τουριστικό προϊόν.
 • Εκπαιδεύεται στην οργάνωση μικρών και μεσαίων τουριστικών καταλυμάτων εντός αγροκτημάτων και στην προώθηση τους στη διεθνή τουριστική αγορά

Ο απόφοιτος Τεχνικός Αγροτουρισμού μπορεί να απασχοληθεί σε:

 • Αγροτικές Μονάδες και Αγροβιοτεχνίες
 • Συνεταιρισμούς
 • Κρατικές δομές, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
 • Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και Resorts
 • Τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού

O  αγροτουρισμός αποτελεί μια μορφή ήπιου τουρισμού, συνεχώς αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα και θα αποτελέσει έναν νέο εργασιακό κλάδο με πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση.