white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Η αξία και τα οφέλη του Αγροτουρισμού

Share it

Η αξία και τα οφέλη του Αγροτουρισμού

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Ioυλία Χατζηγιαννίδου, Γεωπόνος Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων

Πλήθος ελληνικών προϊόντων κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την παγκόσμια αγορά, με τις ελληνικές ετικέτες να ταξιδεύουν στα ακριβά εστιατόρια του κόσμου! Ο καθένας μπορεί να γευτεί το ελληνικό ελαιόλαδο, το θεσπέσιο κρασί και τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αρκεί όμως μόνο αυτό; Μπορούν οι εξαγωγές, οι συμμετοχές των Ελλήνων επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού κλάδου στις παγκόσμιες εκθέσεις και ο τουρισμός να κερδίσουν τον τίτλο της εξωστρέφειας; Ή μήπως έχουμε να διασχίσουμε περισσότερα μονοπάτια για το αποτέλεσμά της;

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραλίες και νυχτερινή ζωή! Αντιθέτως, είναι η συγκέντρωση των τοπικών περιοχών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας οι οποίες με την σειρά τους συμβάλλουν για την ανάπτυξη των παρακάτω κλάδων:

 • Διερεύνηση των ορεινών τοπίων
 • Τοπικά προϊόντα
 • Θρησκευτικός τουρισμός
 • Αλιεία σε μέρη που είναι δίπλα σε ποτάμια και θάλασσές

Η εξωστρέφεια μέσω του αγροτουρισμού

Το σύνολο των κλάδων αυτών αποτελεί μια εναλλακτική λύση, η οποία εξελίσσεται σε μορφή αγροτουρισμού σε πολλές τοπικές κοινωνίες, συνδυάζοντας αρκετές δραστηριότητες, ώστε να γίνει πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες του εξωτερικού και όχι μόνο! Στην διαφορετική αυτή έννοια του τουρισμού οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν την τοπική κοινωνία, να έρθουν σε επαφή με τη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και να δραστηριοποιηθούν στις αγροκτηνοτροφικές εργασίες, μαθαίνοντας πώς παράγονται τα προϊόντα που καταναλώνουν. Προσφέρει την επαφή με την φύση στις κατηγορίες των ατόμων που προέρχονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δίνοντας την ευκαιρία για μια αποτοξίνωση από την ένταση του αστικού βίου, ενώ παράλληλα μαθαίνουν και την δουλειά του αγρότη. Είναι μια μορφή ευεργετική και ταυτόχρονα και εκπαιδευτική για τα παιδιά, αφού τα φέρνει δίπλα στην φύση, εκπαιδεύοντάς τα για τη παραγωγή των προϊόντων.

Ο ρόλος των γυναικείων συνεταιρισμών

Η κάθε τοπική κοινωνία θα μπορούσε να έχει τον δικό της Γυναικείο Συνεταιρισμό, όχι μόνο για την παρασκευή προϊόντων, αλλά και για την ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες αποτελεί μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγροτουρισμού.

Οι δράσεις των Γυναικείων Συνεταιρισμών μπορούν να είναι:

 • Μαθήματα μαγειρικής
 • Ανάπτυξη οικοτεχνίας
 • Διάθεση προϊόντων σε καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε όλα τα τουριστικά μέρη που ως πρώτη προβολή χρησιμοποιούν την αποκλειστικά την ελληνική κουζίνα
 • E-shop για πώληση σε όλη την χώρα
 • Σημεία πωλήσεων στα αστικά κέντρα
 • Ανταλλαγές απόψεων και ιδεών με άλλες γυναίκες από άλλες περιοχές
 • Μαθήματα κηπουρικής και εκτροφής ζώων

Ακόμα αξιοποιώντας διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού, να φτιάξουν δικά τους καταλύματα και να αναπτύξουν τον συνεταιρισμό.

Στην χώρα μας είναι καταγεγραμμένοι 114 γυναικείοι συνεταιρισμοί από διάφορες περιοχές όπως της Κρήτης, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου κ.α.

Η κάθε τοπική κοινωνία μπορεί να φέρει λύσεις εξωστρέφειας και μέσω ομαδικής οργανωμένης δουλειάς φέρνει και την εξωστρέφεια της χώρας.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 έχοντας πάντα τη φιλοσοφία για νέα και πρωτοποριακά επαγγέλματα προσφέρει τη δυνατότητα σπουδών στον Αγροτουρισμό!

Η κορυφαία σχολή τουριστικών επαγγελμάτων με μακροχρόνια εμπειρία και χιλιάδες απόφοιτους στην αγορά εργασίας είναι η μόνη σχολή που διαθέτει πρότυπο Αγρόκτημα 5 στρεμμάτων για τις ανάγκες των μαθημάτων.

Οι Σπουδές Αγροτουρισμού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 οδηγούν στη δημιουργία καταρτισμένων επαγγελματιών με προσόντα, που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ