Η γυναίκα και ο ρόλος της στον αγροτικό κλάδο!

Η γυναίκα και ο ρόλος της στον αγροτικό κλάδο!

Επιμέλεια: Ιουλία Χατζηγιαννίδου, Γεωπόνος Τ.Ε.

Οι γυναίκες του αγροτικού τομέα είναι  «οι αφανείς ήρωες» που είτε ξεκινούν από μικρή ηλικία βοηθώντας τον πατέρα τους στις οικογενειακές αγροτικές εργασίες  και συνεχίζουν μεγαλώνοντας, είτε  βοηθάνε τον σύζυγό τους. Είναι όλες αυτές οι γυναίκες που εργάζονται στα χωράφια, χειρίζονται άψογα τα γεωργικά μηχανήματα και προ πάντων είναι το Α και το Ω μέσα στο σπίτι τους, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της νοικοκυράς. Δεν έχουν την ίδια προβολή όπως έχουν άλλες δυναμικές γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους, όμως μπορούν και μένουν αξέχαστες σε όσους τις γνωρίζουν!

Στη σημερινή εποχή η πλειοψηφία των κοριτσιών αναζητά το επαγγελματικό μέλλον σε αστικές πόλεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γυναικεία παρουσία στον αγροτικό κλάδο, εκτός από ένα μικρό ποσοστό γυναικών που επιστρέφουν στην περιφέρεια είτε γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους, είτε γιατί βρήκαν ευκαιρίες αξιοποιώντας την οικογενειακή αγροτική επιχείρηση. Όπως φυσικά υπάρχει το ποσοστό των γυναικών που δεν προέρχονται από αγροτική οικογένεια, αλλά έχουν βρει λύσεις τις οποίες τις έχουν κάνει επιχειρηματικό σχέδιο. Πώς μπορεί το σύνολο όλο αυτό των γυναικών να δώσει το δικό τους στίγμα; Μα φυσικά συνδυάζοντας τις γνώσεις τους με την μαγειρική τους , την φιλοξενία τους και την επιχειρηματική τους δράση. Όταν επισκέπτομαι διάφορες αγροτικές περιοχές από όλους τους νομούς δεν γίνεται να μην δοκιμάσω σπιτικά χειροποίητα εδέσματα. Αυτά μπορεί να είναι παραδοσιακές πίτες, διάφορα γλυκά, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα διάφορα εδέσματα, από δικά τους φρέσκα υλικά. Όλες αυτές οι γεύσεις ειδικά σε μας που  μένουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα μας γυρνάνε πίσω στο χωριό, στις αγνές σπιτικές τροφές. Η κάθε τοπική κοινωνία θα μπορούσε να έχει δικό της Γυναικείο Συνεταιρισμό όχι μόνο παρασκευής προϊόντων, αλλά και ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες που μπορεί να δώσει η κάθε περιοχή, είναι μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγροτουρισμού. Οι δράσεις των Γυναικείων Συνεταιρισμών και Συλλόγων μπορούν να είναι:

  • Μαθήματα μαγειρικής
  • Ανάπτυξη οικοτεχνίας
  • Διάθεση προϊόντων σε καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε όλα τα τουριστικά μέρη που ως πρώτη προβολή χρησιμοποιούν την αποκλειστικά την ελληνική κουζίνα
  • Ανάπτυξη της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης
  • E-shop για πώληση σε όλη την χώρα
  • Σημεία πωλήσεων στα αστικά κέντρα
  • Ανταλλαγές απόψεων και ιδεών με άλλες γυναίκες από άλλες περιοχές
  • Μαθήματα κηπουρικής και εκτροφής ζώων

Ακόμα αξιοποιώντας διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού, να φτιάξουν δικά τους καταλύματα και να αναπτύξουν τον συνεταιρισμό σε κέντρο φιλοξενίας και διάδοσης γνώσεων.

Στην χώρα μας είναι καταγεγραμμένοι 114 γυναικείοι συνεταιρισμοί από διάφορες περιοχές όπως της Κρήτης, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου κ.α.

Η κάθε τοπική κοινωνία μπορεί να φέρει λύσεις εξωστρέφειας και μέσω ομαδικής οργανωμένης δουλειάς φέρνει και την εξωστρέφεια της χώρας.