Καριέρα χωρίς σύνορα στον κλάδο της φιλοξενίας

Καριέρα χωρίς σύνορα στον κλάδο της φιλοξενίας


Επιμέλεια: Έλενα Γκίκα, HR Director της Costa Navarino και ειδικός συνεργάτης σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, σταδιοδρομίας και αυτοβελτίωσης της ΔΕΛΤΑ 360° Καλαμάτας

Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί αναμφίβολα τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας.  Αυτό και μόνο τον καθιστά ελκυστικό σε όσους αναζητούν εργασία, δεδομένου ότι η ζήτηση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι υψηλή. Παρόλα αυτά ο κλάδος παραμένει εν μέρει «παρεξηγημένος» με αποτέλεσμα να μην αποτελεί ακόμα πόλο έλξης για όσους αναζητούν σταθερή εργασία με προοπτικές εξέλιξης. Ακόμα περισσότερο για όσους είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε σπουδές υψηλού επιπέδου. Σε μεγάλο βαθμό, οι τουριστικές επιχειρήσεις επανδρώνονται από «περιστασιακούς» εργαζόμενους που συχνά δεν έχουν ούτε την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά ούτε και την πρόθεση μακροχρόνιας παραμονής στον κλάδο.

Μέσα από την προσωπική μου εικοσαετή διαδρομή στην τουριστική βιομηχανία, γνωρίζω σε βάθος τόσο τα αρνητικά χαρακτηριστικά αυτού του επαγγελματικού χώρου όσο και τα θετικά και εν μέρει άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία του.  Είναι βέβαιο πως η εποχικότητα, η εντατική, απαιτητική εργασία και η ανάγκη για γεωγραφική κινητικότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί ολόχρονη απασχόληση, αποθαρρύνουν πολλούς νέους από το να επιδιώξουν μια καριέρα στον κλάδο. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος.

Οι εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει κάποιος στον κλάδο μας, δύσκολα μπορούν να προσφερθούν σε οποιοδήποτε άλλο εργασιακό τομέα. Εμπειρίες που πηγάζουν από την καθημερινή επαφή με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας. Εμπειρίες που συχνά αποτελούν το προϊόν της φιλόξενης διάθεσης και της δημιουργικότητας των ίδιων των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Κάθε επαγγελματίας ξενοδοχοϋπάλληλος έχει να αφηγηθεί άπειρες ιστορίες, άλλοτε διασκεδαστικές και άλλοτε  ακόμα και συγκινητικές, για το πώς απλές πράξεις, έφεραν απερίγραπτη χαρά στους επισκέπτες. Αλλά και αντίστροφα. Ενθουσιώδεις ιστορίες για συναπαντήματα με διασημότητες που πολύ δύσκολα θα συναντούσαμε στην καθημερινότητα. 

Η φιλοξενία, βασίζεται στην προσφορά. Προσφέρουμε το χαμόγελό μας, την καλή μας διάθεση, το ανυπόκριτο ενδιαφέρον και τις καλοπροαίρετες υπηρεσίες μας, κάνοντας τα όνειρα των επισκεπτών πραγματικότητα. Έχουμε την τύχη να εξυπηρετούμε πελάτες που ζουν τις πιο ξεχωριστές στιγμές τους. Είτε πρόκειται για τις ετήσιες διακοπές τους, ή για μια ολιγοήμερη απόδραση για τη συμμετοχή σε κάποιο συνέδριο, ή ακόμα και για κάποια πολύ ιδιαίτερη περίσταση όπως ένας γάμος, μια επέτειος κ.ο.κ., εμείς είμαστε εκεί για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη αξία στην κάθε περίσταση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε θετικά προδιατεθειμένους ανθρώπους που έχουν έρθει στον τόπο μας για να περάσουν όμορφα. Αυτό και μόνο αρκεί για να κάνει την κάθε μέρα στο χώρο εργασίας μας, ξεχωριστή και επιφορτισμένη με μια ιδιαίτερη αποστολή. Να δώσουμε χαρά στους επισκέπτες και να προσθέσουμε αξία στη διαμονή τους, εξαπλώνοντας  ταυτόχρονα την καλή φήμη του τόπου μας στα πέρατα της γης.

Μια ακόμα παράμετρος που αξίζει να αναφερθεί είναι η έλλειψη συνόρων όσον αφορά στην επαγγελματική μας εξειδίκευση. Ένας ικανός και κατηρτισμένος επαγγελματίας του κλάδου της φιλοξενίας και του επισιτισμού, είναι περιζήτητος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των τουριστικών προορισμών του πλανήτη. Μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο επιτυχημένος, τόσο στην Αθήνα, τη Μεσσηνία, τη Ρόδο, την Κρήτη, όσο και στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Ντουμπάι ή το Χονγκ Κονγκ. Στον κλάδο μας, οι δυνατότητες να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις άλλους λαούς και συνήθειες, να έρθεις σε επαφή με το διαφορετικό και να γίνεις κυριολεκτικά ένας πολίτης του κόσμου, είναι απεριόριστες.

Παρόλα αυτά, οι παθολογίες του κλάδου στην Ελλάδα παραμένουν, και είναι φυσικό να αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τους εργαζόμενους. Είναι βέβαιο όμως πως ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πως θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και ακόμα πιο επιτυχημένα, αν στελεχωθεί από τους κατάλληλους ανθρώπους. Υπάρχει και θα υπάρχει έλλειμα σε επαγγελματίες με κατάρτιση και δυνατό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Επαγγελματίες που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, επεκτείνοντας έτσι τη ζήτηση αλλά και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επαγγελματίες που θα εξελιχθούν σε στελέχη και θα αποτελέσουν μια νέα «γενιά» διευθυντών, με την αποστολή να βελτιστοποιήσουν όχι μόνο τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους επισκέπτες αλλά και τις συνθήκες εργασίας του κλάδου.

Ο τουρισμός, είναι εθνικός πλούτος για τη χώρα μας. Αξίζει να στελεχωθεί από ικανούς και αφοσιωμένους επαγγελματίες που θα τον αναπτύξουν ακόμα περισσότερο, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Υπάρχει χώρος απορρόφησης αλλά και ταχύτατης εξέλιξης για εκείνους που θα επιλέξουν να πραγματοποιήσουν σπουδές υψηλού επιπέδου στον κλάδο. Αρκεί η επιλογή αυτή να γίνεται συνειδητά, με προσοχή και περίσκεψη, ώστε να ωφεληθούν ουσιαστικά, τόσο οι επιχειρήσεις που αναζητούν στελέχη, όσο και οι ίδιοι οι απόφοιτοι και μελλοντικοί εργαζόμενοι.