Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα στο ...ποτήρι

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα στο ...ποτήρι

Επιμέλεια: Εμμανουέλα Τσαλίκη, απόφοιτη Τομέα ΜΜΕ & Ήχου

Λίγο  - πολύ, όλοι έχουμε ακούσει για την ευζωία που προσφέρει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την μέρα. Άλλοι βέβαια προτιμούν το λευκό, ή το ροζέ. Ή και το... μπλε. Κι όμως, υπάρχει και αυτό το χρώμα κρασιού, για τους ακόμα πιο απαιτητικούς ουρανίσκους ή και για τα ακόμη πιο απαιτητικά μάτια, που τα χρώματα αυτά τους φαίνονται συνηθισμένα και ψάχνουν κάτι το τελειώς διαφορετικό. Οπότε, μόλις το βρήκαν!

Τι είναι τελικά το μπλε κρασί;

To μπλε κρασί μάρκας «Gik», έχει καταγωγή από την Ισπανία, και αποτελεί έμπνευση έξι νέων επιχειρηματιών της χώρας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων. Το κοινό στο οποίο στοχεύει κατά κύριο λόγο, είναι το νεανικό, και είναι ήδη διαθέσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές, ακόμη και στην χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο, αποφάσισαν οι νεαροί ισπανοί επιχειρηματίες, να σπάσουν την παράδοση αιώνων, που θέλει το κρασία να υπάρχει στα τρία γνωστά χρώματα: κόκκινο, λευκό και ροζέ.

Το καινοτόμο αυτό κρασί που ήρθε για να κάνει την διαφορά στα μέχρι τώρα δεδομένα,  είναι αποτέλεσμα τριάμισι ετών έρευνας, και αποτελείται από μία άγνωστη συνταγή, με μυστικό μείγμα κόκκινων και λευκών σταφυλιών, που προέρχονται από αμπελώνες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με την πρωτεύουσα της χώρας, την Μαδρίτη.

 Το μπλε κρασί αποτελείται από περίπου 11,5% αλκοόλ, και το πρωτότυπό το χρώμα, προέρχεται από την ουσία ανθοκυανίνη, που βρίσκεται στο δέρμα των σταφυλιών. Επιπλέον, σε αυτό προστίθεται μία γλυκαντική ουσία, που δεν έχει θερμίδες. Έτσι, το κρασί κατατάσσεται στην κατηγορία των γλυκών, λευκών κρασιών, με δροσερή και φρουτώδη γεύση. Η τιμή του στην λιανική αγορά είναι προσιτή για τον καταναλωτή. Μπορεί να το απολαύσει και κάποιος ο οποίος δεν είναι φαν του κρασιού, καθώς δεν θυμίζει την κλασική γεύση του.

 Όπως αναφέρει ο συνιδρυτής, Aritz Lopez, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στην επιστήμη της οινοποίησης, και ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά καινοτόμο.  «Η ομάδα συλλογικά αισθάνθηκε ότι από την βιομηχανία οίνου της Ισπανίας, έλειπε μια μικρή “επανάσταση”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Aritz Lopez. «Εμείς μεγαλώσαμε σε μια χώρα με ισχυρή κουλτούρα κρασιού, αλλά η οινοποιία ήταν πάντα μια δουλειά για ειδήμονες. Έτσι, σκεφτήκαμε το πώς θα φτιάξουμε ένα κρασί από πραγματικούς ανθρώπους, που να προορίζεται για πραγματικούς ανθρώπους, και όχι ένα κρασί από ειδικούς, προορισμένο για ψευτογνώστες».

Γιατί μπλε χρώμα;

«Το μπλε αντιπροσωπεύει την κίνηση, την καινοτομία, την ρευστότητα, την αλλαγή, το άπειρο», εξηγεί ο Lopez. «Σε γενικές γραμμές, εγώ και οι συνεργάτες μου, επιδιώκουμε την πρόσβαση σε μια νέα γενιά καταναλωτών, που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία κρασιού».

Οι απόψεις διίστανται...

Είναι κρασί ή ποτό; Οι απόψεις δίιστανται. Συγκεκριμένα, η Ισπανική νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν απαγορεύσει στην εταιρεία να χρησιμοποιεί τον όρο «κρασί» για το «Gik», λόγω του χρώματός του. Σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας, μόνο οίνος λευκού ή κόκκινου χρώματος έχει το δικαίωμα να πωλείται στην τοπική αγορά. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για παράβαση του κανόνα αυτού. Η εταιρία στη συνέχεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την την ετικέτα «κρασί» μετά από αυτή την διαμάχη με την νομοθεσία, και τελικά έφτασε να περιγράφει το κρασί ως «99% οίνος και 1% γλεύκος σταφυλιών (μούστος)».

Με τι φαγητό μπορεί να συνοδευτεί το μπλε κρασί;

Το μπλε κρασί, πέρα του ότι μπορεί κανείς να το απολαύσει και μόνο του ως απεριτίφ, μπορεί επίσης να συνοδευτεί με σούσι, νάτσος με σάλτσα γουακαμόλε, μία καρμπονάρα και καπνιστό σολωμό. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα κοκτέιλ. Αν λοιπόν ψάχνατε κάποιον τρόπο για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, ή να πρωτοτυπήσετε σε κάποιο τραπέζι που έχετε οργανώσει για συνεργάτες ή φίλους, τώρα τον βρήκατε!