#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ και κάνουμε εκκαθάριση στα καλλυντικά μας!

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ και κάνουμε εκκαθάριση στα καλλυντικά μας!

Γράφει η Ελίνα Οικονομοπούλου, καθηγήτρια Επαγγελματικού Μακιγιάζ του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να τακτοποιήσουμε τα καλλυντικά μας, μια δουλειά που συνεχώς αναβάλαμε τις προηγούμενες ημέρες, όπου οι ρυθμοί μας ήταν τόσο γρήγοροι και δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο!

Σιγουρά έχουμε πάρα πολλά καλλυντικά είτε skin care είτε προϊόντα μακιγιάζ, τα οποία στοιβάζουμε και αποθηκεύουμε χωρίς να  παρατηρούμε το χρόνο ζωής τους. Ένα ληγμένο καλλυντικό δεν έχει σίγουρα την δράση ή την απόδοση που υπόσχεται, αλλά ακόμα χειρότερα, είναι υπεύθυνο για πολλά δερματικά προβλήματα. 

screen-shot-2020-04-04-at-210749.png

Πότε λοιπόν πρέπει να αποχωριστούμε ένα προϊόν, ακόμα κι αν είναι το αγαπημένο μας;

Στις συσκευασίες υπάρχει πάντα ή ημερομηνία λήξης ολογράφως ή το σηματάκι με την παρακάτω ένδειξη από τη στιγμή που το ανοίγεις, συνήθως σε μήνες (6Μ,9Μ,12Μ,24Μ κλπ)

screen-shot-2020-04-04-at-211033.png

Τα προϊόντα σε βαζάκι είναι πιο ευαίσθητα από εκείνα που είναι σε σωληνάριο ή σε συσκευασία που δεν έρχεται το προϊόν σε επαφή με τα χέρια μας. Καλό θα ήταν να γίνεται λήψη του προϊόντος ή με ειδική σπάτουλα ή με μια μπατονέτα, ώστε να μην μεταφέρονται μικρόβια από το χέρι μας, μέσα στο προϊόν.

Τα προϊόντα σε πούδρα, έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής καθώς η ξηρή τους σύνθεση δεν βοηθάει την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Τα Parabens, στα συστατικά ενός προϊόντος, είναι συντηρητικά που παρατείνουν την ζωή των καλλυντικών.

Τα clean beauty και τα οργανικά  προϊόντα έχουν μικρή διάρκεια ζωής, διατηρούνται καλυτέρα στο ψυγείο και πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την αγορά τους.

Πως αποθηκεύουμε καλύτερα τα beauty προϊόντα ;

Ιδανικά, δεν αποθηκεύομε καλλυντικά στο μπάνιο καθώς λόγω υδρατμών αναπτύσσονται βακτήρια.

Κατάλληλος χώρος αποθήκευσης είναι ένα ξηρό, ανήλιο περιβάλλον.

Πότε πετάμε ένα καλλυντικό;

Φυσικά όταν έχει λήξει, όπως και με τα τρόφιμα!

Άσχημη μυρωδιά, διαχωρισμένη (κομμένη) υφή, αλλαγή υφής, αλλαγή χρώματος, μούχλα στην επιφάνεια, είναι σίγουρες ενδείξεις ότι το προϊόν πρέπει να πεταχτεί.

Τα αντηλιακά δεν τα κρατάμε ποτέ για το επόμενο καλοκαίρι. Τα προϊόντα για ακμή που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, όπως και  τα προϊόντα που περιέχουν οξέα, έχουν πολύ σύντομο χρόνο ζωής και μετά τη λήξη τους μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα και επιθετικά με το δέρμα μας.

screen-shot-2020-04-04-at-211149.png

Τι συμβαίνει με τα προϊόντα μακιγιάζ;

Foundation

Εάν είναι σε υγρή μορφή, η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 6 μήνες ή όπως αναφέρει η συσκευασία, πάντα μετά το άνοιγμά τους. Αν η συσκευασία είναι σωληνάριο ή συσκευασία με dispenser αντέχει 2 μήνες επιπλέον. Τα foundations σε compact μορφή διατηρούνται καλά για 1 χρόνο.

screen-shot-2020-04-04-at-211222.png

Κραγιόν

Τα κραγιόν και τα lip gloss διατηρούνται για 1 χρόνο. Όταν η χρήση τους είναι επαγγελματική, επιβάλλεται η εφαρμογή τους με καθαρό πινελάκι, όπως και με όλα τα προϊόντα όταν τα χρησιμοποιούμε επαγγελματικά.

screen-shot-2020-04-04-at-211249.png

Μάσκαρα

Μόλις 6 μήνες. Ανανέωσε αυτό το must-have beauty προϊόν πιο νωρίς, αν είχες πρόσφατα κάποια μόλυνση στα μάτια ή αν δεις ότι έχει στεγνώσει. Φυσικά για επαγγελματική χρήση εφαρμόζουμε το προϊόν είτε με βουρτσάκι μιας χρήσεως είτε  αποστειρώνοντας το βουρτσάκι της συσκευασίας έπειτα από κάθε χρήση σε αλκοολούχο διάλυμα.

screen-shot-2020-04-04-at-211317.png

Μολύβια

Τα μολύβια καλό θα είναι να τα αντικαθιστάς μετά τα 3 χρόνια – απλώς χρησιμοποίησε την ξύστρα πριν από κάθε χρήση για να… ξύσεις μακριά τα βακτήρια.

screen-shot-2020-04-04-at-211340.png

Σκιές

Παρόλο που συνήθως πρόκειται για compact προϊόντα σε μορφή πούδρας, αυτές πρέπει να ανανεώνονται νωρίτερα καθώς έρχονται σε άμεση με επαφή με τα μάτια.

screen-shot-2020-04-04-at-211405.png

Και μη ξεχνάτε, πως αν ένα προϊόν είναι αρκετό καιρό στο ράφι σας ή στο βαλιτσάκι σας, δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε ποτέ, γιατί απλά δεν σας βόλεψε ή δεν ανταποκρίθηκε στο σκοπό που το αγοράσατε!!!