«Μια αγκαλιά αρκεί ...»

Επιμέλεια: Aλεξάνδρα Πετρονικουλού, απόφοιτη Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

«Μια αγκαλιά αρκεί ...»
PHOTO GALLERY


Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα η οποία βασίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη και σκοπός της είναι η παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς κίνητρο την υλική ανταμοιβή ή κάποιο άλλο αντάλλαγμα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό τον τομέα και είναι μέρος της ζωής τους έχουν ως στόχο την βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών της κοινωνίας. Παράλληλα όμως συμβάλλει ακόμα και στην ψυχική γαλήνη του εθελοντή καθώς πρόκειται και κίνηση καλής θέλησης και αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται ο ίδιος.

Μέσα από τον εθελοντισμό οι άνθρωποι αποκτούν νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητας τους. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο δεν υπάρχουν πλαίσια και όρια. Μπορεί να πάρει διάφορες διαστάσεις και μορφές με βάσει τις αξίες και τις αρχές της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο οι εθελοντές αποδίδουν μια καινούργια αρετή, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και οδηγούν τόσο τον εαυτό τους όσο και την κοινωνία των πολιτών να συμβάλλουν στην κοινωνική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη και η αμοιβαιότητα αποτελούν αξίες για έναν καλύτερο ενεργό πολίτη.

Στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 πιστεύουμε στα ιδεώδη, προάγουμε τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό! Οι σπουδαστές μας πρόθυμα συμμετέχουν σε δράσεις και ενέργειες εντός και εκτός σχολής με στόχο την κοινωνική προσφορά, αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες.

Με γνώμονα την προώθηση του εθελοντισμού και στόχο την ενδυνάμωση της ανθρώπινης αξίας, το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 έχει δημιουργήσει τη δική του εθελοντική ομάδα 360 VolunTeam!

360-volunteam-logo-01.png

Ο άνθρωπος πρέπει να καταλάβει πως στον εθελοντισμό, αυτός που κερδίζει τα περισσότερα είναι ο ίδιος ο εθελοντής και αυτά που κερδίζει είναι πολύ πιο σημαντικά από την χρηματική απολαβή. Ο εθελοντισμός σου δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας γιατί ουσιαστικά άλλοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθεια σου και είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα καλυτέρα προσφέροντας στην κοινωνία.

Απ’ ότι φαίνεται η εθελοντική δράση μπορεί προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα πίστευες τόσο στην κοινωνία όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσω της συνεισφοράς και της αλληλεγγύης μαθαίνεις να αγαπάς, να νοιάζεσαι και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος ειδικά όταν είσαι νέος είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνεις ενεργός πολίτης και να δείξεις πως θα έπρεπε να λειτουργεί η κοινωνία. Ακόμα σε βοηθά να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού που δεν ήξερες. Ευαισθητοποιείσαι, μαθαίνεις να είσαι μέλος μιας ομάδας και γίνεσαι ανεξάρτητος. Η συναναστροφή με άλλα άτομο μέσω αυτής της εργασίας σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις καινούργιες φιλίες, φιλίες που θα σε κάνουν να γίνεις πιο ανοιχτόμυαλος και να μοιραστείς προβληματισμούς. Τέλος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο στο βιογραφικό του ατόμου καθώς είναι μορφή προϋπηρεσίας και δείγμα αποφασιστικότητας.

screenshot-2020-07-03-at-54529-pm.png

Πρώτα από όλα πριν γίνει κάποιος εθελοντής πρέπει να βρει τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα του, στην προσωπικότητα του και στο πρόγραμμα του. Για αυτό τον λόγο υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα που είναι βοηθητικό να απαντήσεις πριν αποφασίσεις σε ποιον τομέα θα κάνεις την αίτηση. Οι μορφές του εθελοντισμού είναι πολύ περισσότερες απ΄ότι φαντάζεσαι. Υπάρχει η ανθρωπιστική, η κοινωνική, η περιβαλλοντική, η πολιτιστική και η διεθνιστική. Η πιο ενδιαφέρουσα είναι η δράση και η ενασχόληση με τα παιδία. Τι καλύτερο από το να προσφέρεις φροντίδα και στοργή σε παιδικές ψυχές που νιώθουν ευτυχισμένα με μια ζεστή σου αγκαλιά. Αρμόδιο για την προστασία και τα δικαιωμάτων των παιδιών είναι και το παιδικό χωρίο στο Φίλυρο που μπορείς να ασχοληθείς με την εθελοντική δράση του.

Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια σε παιδιά χωρίς οικογένεια ή παιδία που τα κακομεταχειρίζονται και ζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά του στενού τους κύκλου. Σκοπός αυτού του χωριού είναι η μόνιμη και η μακροχρόνια παροχή φροντίδας, μόρφωσης, στέγης και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών. Ο σκοπός αυτός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας.

Σε συνάντηση με τους ανθρώπους του παιδικού χωριού μας άνοιξαν τις ψυχές τους και εξομολογήθηκαν το πόσο σημαντικό είναι να είσαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας-οικογένειας. Σε συζήτηση με τις «Μητέρες» και το κοινωνικό τους έργο, τόνισαν πόση ηθική ικανοποίηση και πόσο πλήρης νιώθουν μέσω της προσφοράς. Αισθάνονται οτι είναι δικά τους παιδιά και δεν τα ξεχωρίζουν από τα πραγματικά τους παιδιά, όπως εκμυστηρεύτηκαν οι ίδιες.

Οι ίδιες αλλά και ολόκληρο το παιδικό χωριό είναι αισιόδοξοι ότι με την βοήθεια του κόσμου και των εθελοντών, θα καταφέρει να βγάλει εις πέρας το δύσκολο αλλά ωραίο έργο που έχει αναλάβει. Μπορείς να μάθεις πολλά από τα παιδιά. Τι μπορεί ν’ αγγίξει την καρδιά ενός ανθρώπου, αν δεν μπορεί να την αγγίξει η ψυχή ενός παιδιού. Έτσι το παιδικό χωριό δίνει μια ευκαιρία σε όλα τα παιδία να ζήσουν την παιδική τους ηλικία με αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, ασφάλεια και σεβασμό.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να στηρίζουμε. Μικρές προσφορές που κάνουν όμως την διαφορά μεγάλη...

Μια αγκαλιά αρκεί, να κάνει μια παιδική ψυχή χαρούμενη...Μην το ξεχνάς!