Ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του

Ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του

Επιμέλεια: Ιωάννα Χρήστου, σπουδάστρια τομέα ΜΜΕ &  Ήχου 

Διανύουμε τουριστική περίοδο και οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένουν έσοδα από την εισροή επισκεπτών. Τα μηνύματα των πρώτων μηνών του 2019 ήταν πολύ ενθαρυντικά με τις αφίξεις το πρωτο τετράμηνο να καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 13%. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το μήνα Μάιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είχαν πτώση 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Με σχετική υποτονικότητα ξεκίνησε και ο Ιούνιος και οι ξενοδόχοι εκφράζουν ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί το θερμό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου της υψηλής σεζόν, δεχόμενοι παράλληλα πιέσεις και για εκπτώσεις, μιας και οι γειτονική Τουρκία φαίνεται να επανέρχεται στις προτιμήσεις των ευρωπαίων τουριστών. Όπως και να έχει η χώρα μας θα αποτελέσει και φέτος πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες του εξωτερικού.


Χιλιάδες ομάδες ατόμων σε πλειοψηφία τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται νησιά για να απολαύσουν τον ήλιο, τα όμορφα μπλε και δροσερά νερά. Επιλέγουν νησιά που βρίσκονται κοντά τους, νησιά που συνδέονται με την μυθολογία, με οικισμούς μυθικών ηρώων καθώς και με τουριστικά θέρετρα που ξεχωρίζουν για την μοναδικότητα τους,για τη διασκέδαση ενώ άλλοι αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών, ο οποίος συνδέεται με τη φύση και το περιβάλλον. Με την αποφυγή της χρήσης του τουρισμού ως έναν συνηθισμένο μαζικό τουρισμό προτιμούν μια διαφορετική μορφή τουρισμού. Συγκεκριμένα μια άλλη φιλοσοφία, τον εναλλακτικό τουρισμό που προσελκύει ανθρώπους με ειδικά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις.


Αγροτουρισμός

Ο επισκέπτης ανάλογα με την εποχή που θα επιλέξει να επισκεφτεί ένα αγρόκτημα, μια αγροτική περιοχή  έχει τη δυνατότητα να μαζέψει βότανα, λαχανικά, φρούτα ακόμα και να φτιάξει μόνος του το δικό του κήπο. Υπάρχει εκπαίδευση από ειδικούς  πάνω στο περιβάλλον, στους τρόπους καλλιέργειας προϊόντων, στις νέες βιολογικές αγροτικές μεθόδους ακόμη και στα νέα εργαλεία. Μπορεί να βιώσει την εμπειρία του τρύγου, της παραγωγής κρασιού, ελαιόλαδου. Μοναδική στιγμή είναι αυτή της πεζοπορίας. Διάφορα και ξεχωριστά φυτά, καθαρός αέρας και χρόνος για πικνίκ είναι αυτά που δίνουν μια άλλη νότα ελευθερίας στους φιλοξενούμενους.  

Αθλητικός τουρισμός

Μια μορφή που έχει ρίζες από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα κάτοικοι της πόλης κράτους ταξίδευαν για να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν σε αθλητικά γεγονότα με ένα από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά τους ολυμπιακούς αγώνες. Είναι από τις πρώτες μορφές στην ιστορία του τουρισμού. Συνδέεται με την αναψυχή και την περιπέτεια. Αμέτρητες επιλογές μπορούν να καλύψουν τους λάτρεις του αθλητισμού και τους ενεργούς αθλητές. Έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην κωπηλασία, ποδηλασία ,ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία  κ.α.

Τουρισμός υγείας-ιαματικός

Η πιο διαδεδομένη μορφή και το δυνατό χαρτί της χώρας μας καθώς τα ποσοστά του τζίρου του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας αυξάνονται. Σε αυτό το είδος ο ασθενής επιλέγει να επισκεφτεί μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, μια υπηρεσία  που προσφέρει πρόληψη, βελτίωση της υγείας ακόμα και σε πνευματικό επίπεδο. Ιαματικά λουτρά όπως της Αιδηψού ,της Ικαρίας , της Αριδαίας ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν ασθενείς και όχι μόνο. Χώροι με κατάλληλες και σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν spa, πισίνες υδροθεραπείας κ.α.

Εθελοντικός τουρισμός

Μια νέα τάση που αυξάνεται. Εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου. Συνήθως περιλαμβάνεται μια εθελοντική εργασία για μια φιλανθρωπικοί οργάνωση. Μερικά προγράμματα από αυτά είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και  ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. 

Εκπαιδευτικός τουρισμός.

Μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές αγορές που αναφέρονται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας . Εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές πανεπιστημίων η κολεγίων, γνωριμίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως επίσης και της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Οφέλη

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης του θερμού μεσογειακού κλίματος και του πολιτισμού της αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης. Πολλοί θέλουν να απολαύσουν τον ζεστό και φωτεινό της ήλιο το καλοκαίρι αλλά και τα εξαιρετικά, μοναδικά μνημεία που γέννησε αυτή η χώρα. Η ελληνική οικονομία έχει επενδύσει στον τουρισμό και έχει δημιουργήσει της απαραίτητες υποδομές που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.