white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
"Όπως ανθίζει ένα τριαντάφυλλο..." -Μια ξεχωριστή δημιουργία από τον τομέα Γαστρονομίας Πάτρας!

Share it

"Όπως ανθίζει ένα τριαντάφυλλο..." -Μια ξεχωριστή δημιουργία από τον τομέα Γαστρονομίας Πάτρας!

Ένα «εμπνευσμένο» γλυκό δεν είναι απλή υπόθεση και μπορεί να κουβαλάει την ιστορία του καθενός μας.

Η απολύτως ξελογιαστική δημιουργία του τομέα Γαστρονομίας  του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας  ξεχωρίζει γιατί καμία από τις γεύσεις που σκαρώνει δεν είναι τυχαία. Καθεμία διηγείται και μια ιστορία όπως και η ίδια η δημιουργία μας.

Αφορμή ... η συμμετοχή μας στο TEDxPatras, στην κορυφαία εκδήλωση καινοτομίας και έμπνευσης, που μας έφερε σε άκρως γευστικά μονοπάτια δημιουργίας.

Πηγή έμπνευσης …. Ένας γάμος, πάθος, έρωτας, ένωση, καινούργια ζωή.

Το αποτέλεσμα ….

Τρείς αφράτοι και απαλοί σε υφή ομόκεντροι κύκλοι από μους σοκολάτας υγείας, γάλακτος και λευκή, αγκαλιάζουν ένα λαμπερό και πλούσιο σε γεύση καρπό κερασιάς για να …

Μεταμορφωθούν σε κόκκινο τριαντάφυλλο, σύμβολο πάθους για ένωση, ελπίδας, καλών σκέψεων, ευχών για μια καινούργια ζωή και απόλαυσης.

tedxpatras-pastry-1.jpg


Κεράσι

Στην Κίνα, τα κεράσια συμβολίζουν τη θηλυκή αρχή, τη νεότητα, την ευθραυστότητα και την ομορφιά των νεαρών κοριτσιών. Αντιπροσωπεύουν την αγνότητα, αλλά και τη θηλυκότητα. Συμβολίζουν την επιθυμία, το πάθος και τον σφοδρό έρωτα.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα προέρχεται από το δέντρο «Theobroma cacao», το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως «φαγητό για τους Θεούς».

Συμβολίζει την αγάπη, την έλξη, τη στοργή, την πολυτέλεια, το πάθος και τον αισθησιασμό. Μερικοί επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει διάφορες μελέτες και έχουν δει ότι η σοκολάτα είναι επίσης αφροδισιακό. Αυξάνει τα επίπεδα επιθυμίας και ενέργειας. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται. Και όπως είπε η Reese Witherspoon, όπως είπε η Elle Woods στο Legally Blonde (2001), «Οι ενδορφίνες σε κάνουν ευτυχισμένο».

Έχει τεράστια ψυχολογική και συναισθηματική επίδραση στους ανθρώπους. Μπορεί να δείξει μια ειλικρινή συγγνώμη, να εκφράσει την απόλαυση και την ευτυχία, να ξεκινήσει την επιθυμία, να αντανακλά την αγάπη, να αναζωπυρώσει τις φιλίες και να ανεβάσει το ηθικό.

tedxpatras-pastry-2.jpg

Έχει κατορθώσει να γίνει το απόλυτο φετίχ αντικείμενο μιας κοινωνίας. Η απόλυτη ταύτιση και ενσωμάτωση του καταναλωτή με το προϊόν και τις υποσχέσεις του για «σεξουαλική» σχεδόν ευχαρίστηση και κοινωνική θέση που μόνο η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να του δώσει.

Ίσως ο μοναδικός τρόπος να κατανοήσουμε την τρομακτική υπεραξία ανάμεσα στην παραγωγή και στην τελική τιμή της σοκολάτας, είναι να καταφύγουμε στη δύναμη του φετιχισμού και του συμβολισμού που έχει η σοκολάτα σύμφωνα με την κλασική μαρξιστική αντίληψη για το φετιχισμό των προϊόντων.

Η πιο αγαπημένη τροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα μικρά παιδιά τρελαίνονται για τη γεύση της, ερωτευμένα ζευγάρια συνοδεύουν προσωπικές στιγμές και σφραγίζουν τον έρωτά τους με αυτή, ενώ άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αναζητούν τα συναισθήματα που γεννά ένα μόνο κομμάτι της.

Ταιριάζει με τα πάντα. Μπορείς να βασιστείς πάνω της για κάθε πρόβλημα που μπορεί να έχεις, σε βοηθά σε κάθε συναισθηματική φόρτιση, κάνει καλό στα πάντα, είναι καταπληκτικό αφροδισιακό και στο τέλος -τέλος όταν κάτι σου λείπει, η σοκολάτα το αναπληρώνει.

Τα τελευταία χρόνια σου δίνει και το περιθώριο να έχεις και μια πολιτική στάση απέναντι στην ευχαρίστηση: σοκολάτα με εργαζόμενους σκλάβους πίσω της ή σοκολάτα χωρίς σκλαβιά;

tedxpatras-pastry-3.jpg


Τριαντάφυλλο

Σύμφωνα με μεσαιωνικές δεισιδαιμονίες, αγαπημένο λουλούδι των μαγισσών, καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα κατάλληλο για την πρόκληση βλάβης σε τρίτους (ίσως λόγω των αγκαθιών), αλλά και των νεράιδων, οι οποίες το χρησιμοποιούσαν για να δώσουν ευτυχία και ευημερία στους καλούς ανθρώπους.

Άδωνις και Αφροδίτη

Στην Αίγυπτο τα τριαντάφυλλα ήταν τα ιερά λουλούδια της Ίσιδας (που εκπροσωπούσαν την αγνή αγάπη απελευθερωμένη από τη σαρκική πλευρά), ενώ στον ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο άρχισαν να δείχνουν τη συμβολική δυναμική τους. Στο μύθο του Άδωνη και της Αφροδίτης φαίνεται ως σύμβολο της αγάπης, που κατακτά το θάνατο. Ο μύθος λέει ότι η Αφροδίτη ήταν ερωτευμένη με τον Άδωνη, αλλά ο νεαρός άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα από μια επίθεση αγριογούρουνου. Καθώς η Αφροδίτη έτρεξε να τον βοηθήσει, τρυπήθηκε από αγκάθια και το αίμα της προκάλεσε όμορφα κόκκινα τριαντάφυλλα να ανθίσουν. Ο Δίας συγκινήθηκε από τη σκηνή και άφησε τον Άδωνη να περνάει λίγους μήνες το χρόνο στον κόσμο των ζωντανών. Εξαιτίας αυτού, το τριαντάφυλλο χρησιμοποιήθηκε ως διακόσμηση για τους τάφους, για να εξασφαλίσει την αθανασία των νεκρών. Επιπλέον, συνδέεται με τη λατρεία του Διονύσου, ενώ και η διάσημη ποιήτρια Σαπφώ αγαπούσε ιδιαίτερα αυτό το λουλούδι, και συνήθιζε να το συνδέει με την ομορφιά των κοριτσιών στα ποιήματά της.

Καλή απόλαυση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies