Πώς να τακτοποιήσω το χώρο μου;

Πώς να τακτοποιήσω το χώρο μου;

Γράφει η Μαρίνου Ευαγγελία - MSc Αρχιτέκτονας μηχανικός & Head teacher Διακόσμησης και Δομικών Έργων του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Τώρα που έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας καλό θα ήταν αρχίσουμε να βάζουμε σε τάξη όλους εκείνους τους χώρους του σπιτιού που τόσο καιρό αναβάλλαμε γιατί δεν προλαβαίναμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

  • Ορίστε το χώρο που επιθυμείτε να καθαρίσετε, θα είναι ένα ντουλάπι, ένα δωμάτιο οτιδήποτε θέλετε αλλά βάλτε ένα στόχο στο μυαλό σας που να μπορείτε να το υλοποιήσετε. Αν ξεκινήσετε να κάνετε πολλά μαζί τότε μάλλον θα κουραστείτε και θα απογοητευτείτε από τον όγκο εργασίας που θα προκύψει.
  • Πάντα έχετε κοντά σας μία σακούλα που θα γεμίσετε με πράγματα για ανακύκλωση και  μία μεγάλη σακούλα για σκουπίδια, καιρός να ξεφορτωθούμε όλα εκείνα τα άχρηστα χαρτιά που έχουμε φυλάξει σε περίπτωση που θα μας χρησίμευαν. 
  • Ένας χρυσός κανόνας που ακολουθώ συχνά όταν πρόκειται για τακτοποίηση είναι να θέτω στον εαυτό μου τα εξής ερωτήματα

 «Πότε το χρησιμοποίησες τελευταία φορά; »  Αν η απάντηση είναι ένα χρόνο πριν τότε μάλλον δεν το χρειάζομαι πια…

«Μπορώ να βρω αυτή την πληροφορία και ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο;» Θα σας εκπλήξει πόσα χαρτάκια κρατάμε ενώ η λύση υπάρχει ήδη στο κινητό μας ή τον υπολογιστή. Για παράδειγμα είχα αρκετά ντοσιέ γεμάτο με πληροφορίες από υλικά διακόσμησης σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά πλέον όλα τα υλικά βρίσκονται στα site των εταιριών. 

  • Μην διστάσετε καθόλου να στείλετε για ανακύκλωση πράγματα χρηστικά που δεν χρησιμοποιείτε πια ή έχετε διπλά, για παράδειγμα μπορεί στην κουζίνα σας να βρίσκονται δύο σουρωτήρια ή δύο τιρμπουσόν βάλτε στη σακούλα της ανακύκλωσης το ένα και χαρίστε το σε κάποιον που το χρειάζεται .Άλλωστε τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου.
  • Ομορφύνετε και οργανώστε το χώρο σας με αποθηκευτικά κουτιά που ήδη έχετε. Οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας άδεια κουτιά παπουτσιών, κινητών, τενεκεδάκια από καφέ και διάφορά άλλα αντικείμενα. Καιρός να εφαρμόσουμε μια απλή ιδέα για γίνουν πιο χρηστικά και όμορφα.

Για παράδειγμα, μπορούμε με λίγο χαρτί περιτυλίγματος ή με ένα από τα περιοδικά που θα πετούσαμε να κόψουμε μικρά κομματάκια και να κάνουμε κολάζ  πάνω στο κουτί έτσι αυτόματα από άδειο κουτί παπουτσιών γίνεται ένα όμορφο διακοσμητικό για να βάλουμε μέσα πράγματα.

Ας αφιερώσουμε λίγο από το  χρόνο μας  στο να οργανώσουμε και να ξαλαφρώσουμε τον χώρο μας από περιττά. Θα μας βοηθήσει  να αλλάξουμε διάθεση ώστε να νιώσουμε καλύτερα με την νέα μας οργάνωση χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε πολλά χρήματα.