Κάλεσε μας

Σπουδές Συνοδού Βουνού

Επίσημος Τίτλος:

Συνοδός Βουνού

Επίσημος Τίτλος:

Συνοδός Βουνού

Ο Τουρισμός αποτελεί σήμερα το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν συναρπαστικό κλάδο, ελκυστικό και προσοδοφόρο.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Συνοδός Βουνού» διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για την ασφαλή διοργάνωση ορεινών ταξιδιών σε περιοχές χωρίς χιόνι, που δεν απαιτούν τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων ασφάλειας:

 • Συνοδεύει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα σε ορεινές περιοχές, στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, καθώς και σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί, τα Εθνικά Πάρκα, οι περιοχές Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
 • Επεξηγεί τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος κάθε τοποθεσίας.
 • Σχεδιάζει προγράμματα ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών.
 • Διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, κατασκήνωση κ.α.
 • Τηρεί του κανόνες ασφαλείας και πραγματοποιεί σχέδια διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που δημιουργεί πλήρως καταρτισμένους Τουριστικούς Συνοδούς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με συνέπεια, ευγένεια και φροντίδα, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία!

Οφέλη

Οι ιδιαιτερότητες της ασφαλούς μετακίνησης στο βουνό οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων στελεχών τουρισμού, με έγκυρη τεχνική κατάρτιση.

Οι λόγοι για να επιλέξετε σπουδές Συνοδού Βουνού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360:

 1. Αποκτάτε μια μοναδική εξειδίκευση και καταρτίζεστε σε ιδιαίτερες γνώσεις, διαχωρίζοντας τον εαυτό σας επαγγελματικά από το σύνολο των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.
 2. Αποκτάτε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων διάσωσης και διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, για να προσφέρετε αίσθημα ασφάλειας στους ταξιδιώτες.
 3. Δραστηριοποιείστε σε έναν χώρο που συνεχώς εξελίσσεστε και μαθαίνετε, καθώς τα ταξίδια αποτελούν μια πηγή διαρκούς εκπαίδευσης και γνώσης.
 4. Με την ολοκλήρωση του Β’ εξαμήνου, έχετε τη δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία, μέσω της Ημέρας Καριέρας Τουρισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο.
 5. Παράλληλα με τις σπουδές σας, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τη Διεθνή Πιστοποίηση LRN, που μεγιστοποιεί την αξία των σπουδών και αποτελεί επιπρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο στον ιδιωτικό τομέα.
 6. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 υποστηρίζει τις βασικές σπουδές με πλήθος ΔΩΡΕΑΝ εξειδικευμένων σεμιναρίων και webinars από τους σημαντικότερους επαγγελματίες του κλάδου.
 7. Συμμετέχετε σε πλήθος εκπαιδευτικών επισκέψεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, ορεινούς προορισμούς και ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς και στις μεγαλύτερες εκθέσεις του τουριστικού κλάδου.
 8. Συμμετέχετε στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 με το φορέα.
 9. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, εκπαιδεύεστε σε ένα πλήθος απαραίτητων δεξιοτήτων (οργανωτικότητα, επικοινωνία, αντιμετώπιση προβλημάτων, ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες κλπ.), ενισχύοντας το επαγγελματικό σας προφίλ.
 10. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVBB). Έχει βραβευτεί ως ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος της Χρονιάς» για το 2019 και το 2020 στον πανελλαδικό θεσμό Golden Awards of Quality & Taste.
 11. Σύμφωνα με ποιοτική έρευνα της MRB Hellas το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη γονιών & παιδιών και πραγματοποιεί τις υποσχέσεις του, παρέχοντας υψηλή ποιότητα σπουδών.
Επαγγελματική Αποκατάσταση

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη καριέρα ξεκινά μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, το οποίο προτείνει θέσης πρακτικής εξάσκησης για όλους τους σπουδαστές.

Ο απόφοιτος της ειδικότητες Συνοδός Βουνού μπορεί να εργαστεί σε:

 • Τουριστικές Επιχειρήσεις
 • Πρακτορεία Ταξιδίων & Διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων
 • Ορειβατικούς Περιηγητικούς Ομίλους & Συλλόγους
 • Τουριστικά Γραφεία / Tour Operators
 • Ξενοδοχειακές Μονάδες
 • Τουριστικά Θέρετρα (Resorts)
Εργαστήρια

Για τις ανάγκες των μαθημάτων οι σπουδαστές έχουν στη διάθεση τους σύγχρονες εγκαταστάσεις, με εξοπλισμό πέρα των τυπικών απαιτήσεων:

 • Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα
 • Εργαστήρια Η/Υ και Mac με σύγχρονες εφαρμογές λογισμικού και συστήματα έκδοσης εισιτηρίων
 • Ειδικές αίθουσες συνεδριάσεων – παρουσιάσεων
 • Αμφιθέατρα
 • Διαδραστικό πίνακα διδασκαλίας
Μαθήματα

Τη διδασκαλία  των μαθημάτων έχουν αναλάβει έμπειροι εκπαιδευτές, με εμπειρία και προϋπηρεσία στον κλάδο.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι:

 • Αρχές Διδακτικής και Ηγεσίας Ομάδας
 • Βασικές Αρχές Ορεινής Πεζοπορίας
 • Εισαγωγή στον Τουρισμό – Στοιχεία Τουριστικής Νομοθεσίας
 • Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά – Παραδοσιακοί Ορεινοί Οικισμοί
 • Φυσική Γεωγραφία της Ελλάδας – Ορεινές Προστατευόμενες Περιοχές
 • Αρχές Διοίκησης
 • Βασικές Αρχές Αναρρίχησης
 • Οικονομική Διαχείριση Δραστηριοτήτων
 • Προσανατολισμός – Στοιχεία Μετεωρολογίας – Τηλεπικοινωνίες
 • Πρώτες Βοήθειες – Αντιμετώπιση Ατυχημάτων
 • Φυσικό Περιβάλλον – Οικολογία – Γεωλογία – Ορεινή Χλωρίδα και Πανίδα
 • Κατάβαση Φαραγγιών
 • Κατασκήνωση και Υπαίθρια Διανυκτέρευση στο Βουνό
 • Μάρκετινγκ Ορεινού Τουρισμού
 • Στοιχεία Διάσωσης Ατόμων στο Βουνό – Διαχείριση Έκτακτων Καταστάσεων
 • Υπαίθριες Δραστηριότητες Ελεύθερου Χρόνου – Αναψυχή στο Βουνό
 • Αγγλικά – Ορολογία

Νέα

Εντυπωσιακό σεμινάριο Food Styling & Photography

Οι Σπουδαστές της Μαγειρικής και της Φωτογραφίας είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο  "προσομοίωση" μιας επαγγελματικής φωτογράφισης πιάτων ενός Εστιατορίου. Οι καθηγητές Γαστρονομίας Πέτρος Βρυώνης και Παναγιώτης Σούντας "έστησαν" live τα πιάτα που θα φωτογραφίζονταν, με ...

Περισσότερα

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 στην έκθεση Hotelia - Philoxenia 2021

Οι σπουδαστές Γαστρονομίας και Τουρισμού έζησαν την εμπειρία της Hotelia - Philoxenia 2021 συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις - γευστικά ταξίδια Greek Breakfast = Tasteful Hospitality, που διοργάνωσε η εταιρία Chef Stories στο πλαίσιο της έκθεσης.  Πραγματοποιήθηκαν 8 εκδηλώσεις, με ...

Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Ένα μήνυμα ζωής από την απόφοιτη μας Χριστιάνα Μητσικούδη

Η Χριστιάνα Μητσικούδη είναι δημοσιογράφος! Παρ' ότι πάσχει από τετραπληγία, κατάφερε να τελειώσει ως αριστούχος το τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Αποτέλεσε την πρώτη επαγγελματία δημοσιογράφο στην Ελλάδα, που παρουσίαζε τηλεοπτική εκπομπή ούσα σε αναπηρικό αμαξίδιο, σπάζοντας όλα τα ...

Περισσότερα

Οι τυχεροί σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360!

Η πρώτη μεγάλη κλήρωση μεταξύ σπουδαστών πραγματοποιήθηκε και το #360blog ανακοινώνει τους νικητές! Οι τυχεροί είναι οι εξής: Κινητό XIAOMI REDMI Note 10s: Γιώργος Βελισσαρίου (επιλαχών: Αριστείδης Γαργάλας)2 Εισιτήρια για τον αγώνα ΠΑΟΚ – Λίνκολν στις 9/12: Παναγιώτης Παρασκευάς (επιλαχών: Σερινέ...

Περισσότερα

1/12 Παγκόσμια Ημέρα AIDS - Κάνε τεστ: Είναι δωρεάν, γρήγορο και ακριβές!

Απορίες και διαστρεβλωμένες απόψεις για τον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Πολλές! Ακόμα και εν έτει 2021. Η «Θετική Φωνή» όμως, ο πρώτος σύλλογος οροθετικών Ελλάδος, ήδη από το 2009, διεκδικεί την αλλαγή. Γεγονός που οδήγησε και στην ίδρυση των Athens Checkpoint το 2012, στην Αθήνα...

Περισσότερα

360 Seminar: Δημιουργική Γραφή

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο γύρω από τη δημιουργική γραφή - creative writing έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι σπουδαστές Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υποκριτικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Βόλου. Η δημιουργική γραφή είναι η τέχνη που ασχολείται με τη συγγραφή. Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής δομείται με ...

Περισσότερα

Σεμινάριο αποτρίχωσης με κλωστή στην Καλαμάτα!

Η αποτρίχωση με κλωστή είναι μια μέθοδος αφαίρεσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας που δεν θεωρείται νέα, καθώς χρησιμοποιούταν από την αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο άρχισε να γίνεται ευρέως διαδομένη και συνεχώς αυξάνονται τα κέντρα αισθητικής και οι επαγγελματίες που την έχουν υιοθετήσει. ...

Περισσότερα

Από την παραγωγή ως την πώληση του ενδύματος!

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο - workshop είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι σπουδαστές Ενδυματολογίας & Σχεδίασης Μόδας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης. Η κυρία Χριστίνα Κουζούμη, Διευθύντρια Παραγωγής της εξαγωγικής εταιρίας Γράντας, ανέλυσε τις τάσεις που προέκυψαν στη Μόδα εξαιτίας της...

Περισσότερα

Σεμινάριο για το Data Mining στην Πάτρα!

Μέσω ενός άκρως εξειδικευμένου σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας με εισηγητή τον κύριο Κωνσταντίνο Κίτρου, έγινε επεξήγηση των σύγχρονων όρων του data mining, «Μηχανική Μάθηση» και «Τεχνητή Νοημοσύνη». Η εξόρυξη πληροφοριών μέσα από μεγάλο όγκο δεδομένων, το λεγόμενο “Data ...

Περισσότερα