Κάλεσε μας

Σπουδές Συνοδού Βουνού

Επίσημος Τίτλος:

Συνοδός Βουνού

Επίσημος Τίτλος:

Συνοδός Βουνού

Ο Τουρισμός αποτελεί σήμερα το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν συναρπαστικό κλάδο, ελκυστικό και προσοδοφόρο.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Συνοδός Βουνού» διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για την ασφαλή διοργάνωση ορεινών ταξιδιών σε περιοχές χωρίς χιόνι, που δεν απαιτούν τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων ασφάλειας:

 • Συνοδεύει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα σε ορεινές περιοχές, στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, καθώς και σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί, τα Εθνικά Πάρκα, οι περιοχές Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
 • Επεξηγεί τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος κάθε τοποθεσίας.
 • Σχεδιάζει προγράμματα ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών.
 • Διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, κατασκήνωση κ.α.
 • Τηρεί του κανόνες ασφαλείας και πραγματοποιεί σχέδια διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που δημιουργεί πλήρως καταρτισμένους Τουριστικούς Συνοδούς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με συνέπεια, ευγένεια και φροντίδα, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία!

Οφέλη

Οι ιδιαιτερότητες της ασφαλούς μετακίνησης στο βουνό οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων στελεχών τουρισμού, με έγκυρη τεχνική κατάρτιση.

Οι λόγοι για να επιλέξετε σπουδές Συνοδού Βουνού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360:

 1. Αποκτάτε μια μοναδική εξειδίκευση και καταρτίζεστε σε ιδιαίτερες γνώσεις, διαχωρίζοντας τον εαυτό σας επαγγελματικά από το σύνολο των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.
 2. Αποκτάτε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων διάσωσης και διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, για να προσφέρετε αίσθημα ασφάλειας στους ταξιδιώτες.
 3. Δραστηριοποιείστε σε έναν χώρο που συνεχώς εξελίσσεστε και μαθαίνετε, καθώς τα ταξίδια αποτελούν μια πηγή διαρκούς εκπαίδευσης και γνώσης.
 4. Με την ολοκλήρωση του Β’ εξαμήνου, έχετε τη δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία, μέσω της Ημέρας Καριέρας Τουρισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο.
 5. Παράλληλα με τις σπουδές σας, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τη Διεθνή Πιστοποίηση LRN, που μεγιστοποιεί την αξία των σπουδών και αποτελεί επιπρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο στον ιδιωτικό τομέα.
 6. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 υποστηρίζει τις βασικές σπουδές με πλήθος ΔΩΡΕΑΝ εξειδικευμένων σεμιναρίων και webinars από τους σημαντικότερους επαγγελματίες του κλάδου.
 7. Συμμετέχετε σε πλήθος εκπαιδευτικών επισκέψεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, ορεινούς προορισμούς και ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς και στις μεγαλύτερες εκθέσεις του τουριστικού κλάδου.
 8. Συμμετέχετε στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 με το φορέα.
 9. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, εκπαιδεύεστε σε ένα πλήθος απαραίτητων δεξιοτήτων (οργανωτικότητα, επικοινωνία, αντιμετώπιση προβλημάτων, ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες κλπ.), ενισχύοντας το επαγγελματικό σας προφίλ.
 10. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVBB). Έχει βραβευτεί ως ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος της Χρονιάς» για το 2019 και το 2020 στον πανελλαδικό θεσμό Golden Awards of Quality & Taste.
 11. Σύμφωνα με ποιοτική έρευνα της MRB Hellas το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη γονιών & παιδιών και πραγματοποιεί τις υποσχέσεις του, παρέχοντας υψηλή ποιότητα σπουδών.
Επαγγελματική Αποκατάσταση

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη καριέρα ξεκινά μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, το οποίο προτείνει θέσης πρακτικής εξάσκησης για όλους τους σπουδαστές.

Ο απόφοιτος της ειδικότητες Συνοδός Βουνού μπορεί να εργαστεί σε:

 • Τουριστικές Επιχειρήσεις
 • Πρακτορεία Ταξιδίων & Διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων
 • Ορειβατικούς Περιηγητικούς Ομίλους & Συλλόγους
 • Τουριστικά Γραφεία / Tour Operators
 • Ξενοδοχειακές Μονάδες
 • Τουριστικά Θέρετρα (Resorts)
Εργαστήρια

Για τις ανάγκες των μαθημάτων οι σπουδαστές έχουν στη διάθεση τους σύγχρονες εγκαταστάσεις, με εξοπλισμό πέρα των τυπικών απαιτήσεων:

 • Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα
 • Εργαστήρια Η/Υ και Mac με σύγχρονες εφαρμογές λογισμικού και συστήματα έκδοσης εισιτηρίων
 • Ειδικές αίθουσες συνεδριάσεων – παρουσιάσεων
 • Αμφιθέατρα
 • Διαδραστικό πίνακα διδασκαλίας
Μαθήματα

Τη διδασκαλία  των μαθημάτων έχουν αναλάβει έμπειροι εκπαιδευτές, με εμπειρία και προϋπηρεσία στον κλάδο.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι:

 • Αρχές Διδακτικής και Ηγεσίας Ομάδας
 • Βασικές Αρχές Ορεινής Πεζοπορίας
 • Εισαγωγή στον Τουρισμό – Στοιχεία Τουριστικής Νομοθεσίας
 • Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά – Παραδοσιακοί Ορεινοί Οικισμοί
 • Φυσική Γεωγραφία της Ελλάδας – Ορεινές Προστατευόμενες Περιοχές
 • Αρχές Διοίκησης
 • Βασικές Αρχές Αναρρίχησης
 • Οικονομική Διαχείριση Δραστηριοτήτων
 • Προσανατολισμός – Στοιχεία Μετεωρολογίας – Τηλεπικοινωνίες
 • Πρώτες Βοήθειες – Αντιμετώπιση Ατυχημάτων
 • Φυσικό Περιβάλλον – Οικολογία – Γεωλογία – Ορεινή Χλωρίδα και Πανίδα
 • Κατάβαση Φαραγγιών
 • Κατασκήνωση και Υπαίθρια Διανυκτέρευση στο Βουνό
 • Μάρκετινγκ Ορεινού Τουρισμού
 • Στοιχεία Διάσωσης Ατόμων στο Βουνό – Διαχείριση Έκτακτων Καταστάσεων
 • Υπαίθριες Δραστηριότητες Ελεύθερου Χρόνου – Αναψυχή στο Βουνό
 • Αγγλικά – Ορολογία

Νέα

360 Free Webinar: Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση & εξειδικευμένη γνώση για το κρασί

Ημερομηνία: Πέμπτη 20 Μαΐου Ώρα: 17.00 Εισηγήτριες: Ελπίδα Παλαμίδα, Υπεύθυνη φιλοξενίας του κτήματος ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Γιώτα Καρανάτσιου, Βrand Manager του κτήματος ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗOι εισηγήτριες του σεμιναρίου θα παρουσιάσουν: την ιστορία και τη φιλοσοφία του Κτήματος Κυρ- Γιάννη τις ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Κρέμες γάλακτος & προϊόντα με προσθήκη φυτικών λιπαρών

Ημερομηνία: Παρασκευή 21 Μαΐου Ώρα: 14.00 Εισηγητές: Mάριος Λιαδάκης - Chef Demostrator FHC Κωνσταντίνος Σβίλιας - Sales Manager Foodservice FHC Στη διάρκεια του σεμιναρίου αναδειχθούν τα εξής: • Κρέμα γάλακτος (Ορισμός – Παραγωγική διαδικασία – Σύγκριση ομογενοποιημένης και μη ομογενοποιημένης ...

Περισσότερα

Ψηφιακές Ημέρες Καριέρας από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Για μία ολόκληρη εβδομάδα οι σπουδαστές και απόφοιτοι σε όλες τις πόλεις που χτυπά η καρδιά του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Καλαμάτα, Χανιά και Ξάνθη, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στελέχη των κορυφαίων εταιριών της χώρας και να περάσουν από online συνεντεύξεις, κλείνοντας μια ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Microgreens

Ημερομηνία: Δευτέρα 17 Μαΐου Ώρα: 16.00 Εισηγητής: Nίκος Σταθόπουλος, "Ο Μικρός Καλλιεργητής" Στο σεμινάριο θα μάθουμε για: Τί είναι τα microgreensΤους τρόπους καλλιέργειας τουςΕίναι υπερτροφές;Μπορούμε να καλλιεργήσουμε σπίτι μας;#SupportYourLocalFarmers. Γιατί;Q & A Βιογραφικό Εισηγητή O ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Τεχνικές Ανδρικού Κουρέματος

Hμερομηνία: Δευτέρα 17 Μαΐου Ώρα: 13.30  Εισηγητής: Γιάννης Καργάκης – Συνιδιοκτήτης TSAROUHAS-KARGAKIS BARBER SHOP Στο σεμινάριο θα αναδειχθούν όλες οι τεχνικές ανδρικού κουρέματος και οι νέες σύγχρονες τάσεις σε μήκος και σχήμα μαλλιών. Βιογραφικό Εισηγητή Ο Γιάννης Καργάκης θεωρείται ...

Περισσότερα

11 Μαΐου: Εθνική ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών

Στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη συχνότητα των πνιγμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat. Ο πνιγμός μάλιστα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην χώρα μετά τα τροχαία.  Στην θάλασσα έχουν καταγραφεί 115 πνιγμοί μόνο για τους ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Γνώρισε τα Μουσεία της Πόλης: ΜΟΜus - Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία: Παρασκευή 21 Μαΐου Ώρα: 15.00  Εισήγηση: Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής & Προϊστάμενος Συλλογών του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει ως αποστολή του τη μελέτη και την προαγωγή της τέχνης της φωτογραφίας, την αισθητική ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Eισαγωγή στη Διάγνωση Βλαβών

Ημερομηνία: Τρίτη 11 Μαΐου  Ώρα: 11.00 Εισηγητές: Mαρία Δρούζα Aftersales Manager Oμίλου Σαρακάκη Κυριάκος Κάκαρης Υπεύθυνος Τεχνικός Υποστήριξης Oμίλου Σαρακάκη - Εκπαιδευτής Το webinar με τίτλο «Εισαγωγή στην Διάγνωση» έχει ως θεματολογία την Διάγνωση Βλαβών Γεωργικών Μηχανημάτων με ...

Περισσότερα

Ημέρα της Μητέρας: Γιορτάζοντας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο

Αφού σήμερα είναι η μέρα τους, ας κάνουμε μια αναδρομή στις πιο διάσημες μανάδες της μεγάλης οθόνης! Η θεότρελη μαμά με το γλυκό όνομα Ναι, φυσικά και αναφερόμαστε στην Πάστα Φλώρα, κατά κόσμον Μαίρη Αρώνη, η οποία υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία, τη, χωρίς καμιά αμφιβολία, πιο αλλοπαρμένη και ...

Περισσότερα