Κάλεσε μας

Σπουδές Συνοδού Βουνού

Επίσημος Τίτλος:

Συνοδός Βουνού

Επίσημος Τίτλος:

Συνοδός Βουνού

Ο Τουρισμός αποτελεί σήμερα το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν συναρπαστικό κλάδο, ελκυστικό και προσοδοφόρο.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Συνοδός Βουνού» διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για την ασφαλή διοργάνωση ορεινών ταξιδιών σε περιοχές χωρίς χιόνι, που δεν απαιτούν τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων ασφάλειας:

 • Συνοδεύει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα σε ορεινές περιοχές, στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, καθώς και σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί, τα Εθνικά Πάρκα, οι περιοχές Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
 • Επεξηγεί τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος κάθε τοποθεσίας.
 • Σχεδιάζει προγράμματα ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών.
 • Διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, κατασκήνωση κ.α.
 • Τηρεί του κανόνες ασφαλείας και πραγματοποιεί σχέδια διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που δημιουργεί πλήρως καταρτισμένους Τουριστικούς Συνοδούς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με συνέπεια, ευγένεια και φροντίδα, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία!

Οφέλη

Οι ιδιαιτερότητες της ασφαλούς μετακίνησης στο βουνό οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων στελεχών τουρισμού, με έγκυρη τεχνική κατάρτιση.

Οι λόγοι για να επιλέξετε σπουδές Συνοδού Βουνού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360:

 1. Αποκτάτε μια μοναδική εξειδίκευση και καταρτίζεστε σε ιδιαίτερες γνώσεις, διαχωρίζοντας τον εαυτό σας επαγγελματικά από το σύνολο των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.
 2. Αποκτάτε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων διάσωσης και διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, για να προσφέρετε αίσθημα ασφάλειας στους ταξιδιώτες.
 3. Δραστηριοποιείστε σε έναν χώρο που συνεχώς εξελίσσεστε και μαθαίνετε, καθώς τα ταξίδια αποτελούν μια πηγή διαρκούς εκπαίδευσης και γνώσης.
 4. Με την ολοκλήρωση του Β’ εξαμήνου, έχετε τη δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία, μέσω της Ημέρας Καριέρας Τουρισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο.
 5. Παράλληλα με τις σπουδές σας, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τη Διεθνή Πιστοποίηση LRN, που μεγιστοποιεί την αξία των σπουδών και αποτελεί επιπρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο στον ιδιωτικό τομέα.
 6. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 υποστηρίζει τις βασικές σπουδές με πλήθος ΔΩΡΕΑΝ εξειδικευμένων σεμιναρίων και webinars από τους σημαντικότερους επαγγελματίες του κλάδου.
 7. Συμμετέχετε σε πλήθος εκπαιδευτικών επισκέψεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, ορεινούς προορισμούς και ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς και στις μεγαλύτερες εκθέσεις του τουριστικού κλάδου.
 8. Συμμετέχετε στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 με το φορέα.
 9. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, εκπαιδεύεστε σε ένα πλήθος απαραίτητων δεξιοτήτων (οργανωτικότητα, επικοινωνία, αντιμετώπιση προβλημάτων, ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες κλπ.), ενισχύοντας το επαγγελματικό σας προφίλ.
 10. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVBB). Έχει βραβευτεί ως ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος της Χρονιάς» για το 2019 και το 2020 στον πανελλαδικό θεσμό Golden Awards of Quality & Taste.
 11. Σύμφωνα με ποιοτική έρευνα της MRB Hellas το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη γονιών & παιδιών και πραγματοποιεί τις υποσχέσεις του, παρέχοντας υψηλή ποιότητα σπουδών.
Επαγγελματική Αποκατάσταση

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη καριέρα ξεκινά μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, το οποίο προτείνει θέσης πρακτικής εξάσκησης για όλους τους σπουδαστές.

Ο απόφοιτος της ειδικότητες Συνοδός Βουνού μπορεί να εργαστεί σε:

 • Τουριστικές Επιχειρήσεις
 • Πρακτορεία Ταξιδίων & Διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων
 • Ορειβατικούς Περιηγητικούς Ομίλους & Συλλόγους
 • Τουριστικά Γραφεία / Tour Operators
 • Ξενοδοχειακές Μονάδες
 • Τουριστικά Θέρετρα (Resorts)
Εργαστήρια

Για τις ανάγκες των μαθημάτων οι σπουδαστές έχουν στη διάθεση τους σύγχρονες εγκαταστάσεις, με εξοπλισμό πέρα των τυπικών απαιτήσεων:

 • Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα
 • Εργαστήρια Η/Υ και Mac με σύγχρονες εφαρμογές λογισμικού και συστήματα έκδοσης εισιτηρίων
 • Ειδικές αίθουσες συνεδριάσεων – παρουσιάσεων
 • Αμφιθέατρα
 • Διαδραστικό πίνακα διδασκαλίας
Μαθήματα

Τη διδασκαλία  των μαθημάτων έχουν αναλάβει έμπειροι εκπαιδευτές, με εμπειρία και προϋπηρεσία στον κλάδο.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι:

 • Αρχές Διδακτικής και Ηγεσίας Ομάδας
 • Βασικές Αρχές Ορεινής Πεζοπορίας
 • Εισαγωγή στον Τουρισμό – Στοιχεία Τουριστικής Νομοθεσίας
 • Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά – Παραδοσιακοί Ορεινοί Οικισμοί
 • Φυσική Γεωγραφία της Ελλάδας – Ορεινές Προστατευόμενες Περιοχές
 • Αρχές Διοίκησης
 • Βασικές Αρχές Αναρρίχησης
 • Οικονομική Διαχείριση Δραστηριοτήτων
 • Προσανατολισμός – Στοιχεία Μετεωρολογίας – Τηλεπικοινωνίες
 • Πρώτες Βοήθειες – Αντιμετώπιση Ατυχημάτων
 • Φυσικό Περιβάλλον – Οικολογία – Γεωλογία – Ορεινή Χλωρίδα και Πανίδα
 • Κατάβαση Φαραγγιών
 • Κατασκήνωση και Υπαίθρια Διανυκτέρευση στο Βουνό
 • Μάρκετινγκ Ορεινού Τουρισμού
 • Στοιχεία Διάσωσης Ατόμων στο Βουνό – Διαχείριση Έκτακτων Καταστάσεων
 • Υπαίθριες Δραστηριότητες Ελεύθερου Χρόνου – Αναψυχή στο Βουνό
 • Αγγλικά – Ορολογία

Νέα

Στο δυναμικό του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 ο πολυβραβευμένος Chef Δημήτρης Πυλιώτης!

Το γαστρονομικό «ταξίδι» του ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, αφού από τότε που ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του βρισκόταν πάντα σε μία κουζίνα. Οι σπουδές του στην μαγειρική τέχνη πραγματοποιήθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον ίδιο να εργάζεται παράλληλα και εντέλει να παίρνει το πτυχίο του από ...

Περισσότερα

Παραλίες με πρόσβαση για όλους!

«Διάδρομο και αμαξίδιο θαλάσσης, διάδρομο με ηχητικά σήματα για τυφλά άτομα και SEATRAC by TOBEA» χρειάζεται μία παραλία για να καταστεί προσβάσιμη, όπως αναφέρει ο Σπύρος Νταντανίδης από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «ΠΕΡΠΑΤΩ». Τι είναι όμως, το SEATRAC by TOBEA; Η ΤΟΒΕΑ ...

Περισσότερα

Είναι τελικά υπερβολικός ο καλλωπισμός των γυναικών;

Κατακόρυφη είναι η αύξηση, που έχει σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στις παροχές των υπηρεσιών της αισθητικής με αποτέλεσμα η ζήτηση για Σπουδές Αισθητικής να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. «Θέλω να ελπίζω πως οι γυναίκες καλλωπίζονται για τον εαυτό τους και όχι γιατί θέλουν να αρέσουν ή γιατί θέλουν να...

Περισσότερα

Αναδείχθηκε η νικήτρια του ηλεκτρικού scooter!

Τυχερή νικήτρια από την κλήρωση που διεξήχθη ηλεκτρονικά αναδείχθηκε η Σταματία Παπαγεωργίου, σπουδάστρια Β. Φυσικοθεραπείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσ/νίκης. Το ηλεκτρικό scooter BLAUPUNKT ESC808 προσέφερε ο εκπαιδευτικός συνεργάτης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 GRCTECH, Επίσημος Αντιπρόσωπος της BLAUPUNKT ...

Περισσότερα

Στην αγορά παιδικά έπιπλα με την υπογραφή των σπουδαστών μας!

Οι σπουδάστριες Εσωτερικής Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων Ιωάννα Μουσουράκη από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης και Βασιλική Μαυρίκη από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Ιωαννίνων είναι οι μεγάλες νικήτριες του διαγωνισμού, για τις καλύτερες προτάσεις σχεδιασμού της νέας παιδικής συλλογής επίπλων. Η νέα ...

Περισσότερα

Super Καλοκαιρινά Δώρα από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Το καλοκαίρι είναι εδώ και χαρίζει απίθανες στιγμές! Φέτος, το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 κάνει το καλοκαίρι σου πιο συναρπαστικό και σου προσφέρει σούπερ δώρα τεχνολογίας από κορυφαίες εταιρίες - συνεργάτες! Έλα να μας συναντήσεις στις εγκαταστάσεις μας σε #7πολεις σε όλη την Ελλάδα, γνώρισε την ανεπανάληπτη ...

Περισσότερα

ΕΟΠΠΕΠ: Ανακοίνωση για Προγραμματισμό Εξετάσεων Πιστοποίησης

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προβαίνει σε εκ νέου προγραμματισμό όλων των διαδικασιών εξετάσεων πιστοποίησης για τα έτη 2021 και 2022, οι οποίες ανεστάλησαν εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και των υποχρεωτικών προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς της. Για τους Αποφοίτους των ΙΕΚ οι χρονικές περίοδοι διεξαγωγής ...

Περισσότερα

Φαντασμαγορικό 360 Fashion Show στο Βόλο!

Το έναυσμα της έναρξης έδωσε η λαμπερή παρουσιάστρια της βραδιάς Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία μάγεψε τους θεατές με την ομορφιά και την αμεσότητά της, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή Marketing του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Χρήστο Κιούση. H ατμόσφαιρα πήρε «φωτιά» από την αρχή με το ...

Περισσότερα

Χάρης Παπακυριακού: "Κάθε λεξικό είναι ένα χρηστικό εργαλείο!"

«Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά…» Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1959, ο Χάρης Παπακυριακού, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ξεκίνησε τη συγγραφική του δράση το 1997 και μέχρι ...

Περισσότερα