Κάλεσε μας

Σπουδές Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων

Επίσημος Τίτλος:

Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

Επίσημος Τίτλος:

Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

O Τεχνολόγος Τροφίμων και Ποτών δραστηριοποιείται στο δυναμικό κλάδο των τροφίμων που ειδικά στην Ελλάδα διακρίνεται για την αλματώδη ανάπτυξή του και τα εντυπωσιακά ποσοστά εξαγωγών.

Είναι ο επαγγελματίας που εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι τη διάθεσή του στον τελικό καταναλωτή. Οι αρμοδιότητες του μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Την έρευνα και το σχεδιασμό νέων προϊόντων
  • Την επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών και του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή
  • Την παραγωγή του προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιβάλλουν η κείμενη νομοθεσία και τα διεθνή στάνταρ
  • Την επεξεργασία και τη συντήρηση του προϊόντος σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής
  • Τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος σε όλα τα στάδια, από τις πρώτες ύλες μέχρι το τελικό προϊόν
  • Τη μεταβολή των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων και ποτών
  • Τη συσκευασία, τη διακίνηση και τη διάθεση του προϊόντος με γνώμονα τις ορθές γεωργικές και βιομηχανικές πρακτικές.

Οι σπουδές Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° οδηγούν στη δημιουργία εξειδικευμένων επαγγελματιών με προσόντα που θα τους εξασφαλίσουν μια προσοδοφόρα καριέρα.

  • 2.500 € / έτος
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διακανονισμό των διδάκτρων σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.
Οφέλη

Η χώρα μας λόγω του εύκρατου μεσογειακού κλίματος παράγει ποικίλα αγροδιατροφικά προϊόντα, καθιστώντας την εξειδίκευση του Τεχνολόγου Τροφίμων ιδιαίτερα σημαντική για πλήθος επιχειρήσεων του ευρύτερου χώρου της εστίασης.

Οι λόγοι για να επιλέξετε σπουδές Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°:

  1. Ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών είναι ο πλέον εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας, άντεξε στην κρίση και αποτελεί το βασικότερο κινητήριο μοχλό της ελληνικής μεταποίησης, προσφέροντας πλήθος θέσεων εργασίας.
  2. Η βιομηχανία τροφίμων είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στον κόσμο σε όρους κύκλου εργασιών, απασχόλησης, αριθμού εργαζομένων και προστιθέμενης αξίας.
  3. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τομέας των τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του μεταποιητικού χώρου ξεπερνώντας την Αυτοκινητοβιομηχανία, τα Χημικά και τα Μεταλλεύματα, απασχολώντας περίπου 5 εκατομμύρια εργαζόμενους που αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία (Πηγή: Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες)
  4. Μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° θα αποκτήσετε πολύτιμες διασυνδέσεις με κορυφαίες επιχειρήσεις της αγοράς, τόσο για την εξασφάλιση πρακτικής άσκησης, όσο και για την εύρεση εργασίας μεταγενέστερα.
  5. Σπουδάζετε την ειδικότητα σε σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, που έχουν στηθεί στα πλέον πρόσφατα πρότυπα της αγοράς.
  6. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°υποστηρίζει τις βασικές σπουδές με πλήθος ΔΩΡΕΑΝ εξειδικευμένων σεμιναρίων, πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων σε βιομηχανίες τροφίμων, καθώς και συμμετοχή στα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια και εκθέσεις του κλάδου.
  7. Αποκτάτε την διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LRN που αποτελεί επιπρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο στον ιδιωτικό τομέα.
  8. Σύμφωνα με ποιοτική έρευνα της MRB Hellas το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη γονιών και παιδιών και τηρεί τις υποσχέσεις του, παρέχοντας υψηλό επίπεδο σπουδών.
Επαγγελματική Αποκατάσταση

Οι επαγγελματίες - απόφοιτοι του κλάδου Τεχνολογίας Τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε πλήθος επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη καριέρα ξεκινά μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας, του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°, το οποίο προτείνει θέσεις πρακτικής εξάσκησης στις συνεργαζόμενες εταιρείες για όλους τους σπουδαστές.

Ο απόφοιτος Τεχνολόγος Τροφίμων & Ποτών μπορεί να απασχοληθεί σε:

  • Σε Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών
  • Σε Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων ως βοηθός αναλυτής
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις πωλητή χονδρικής πώλησης τροφίμων
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις χειριστή πωλήσεων τροφίμων
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις αποθηκάριου τροφίμων
  • Σε εργαστήρια παρασκευής τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης
  • Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Στο Γενικό Χημείο του Κράτους
  • Σε μονάδες μαζικής σίτισης, σε φοιτητικές και μαθητικές εστίες και σε ξενοδοχεία
  • Εταιρίες Catering
Εργαστήρια

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° διαθέτει ιδιόκτητα, ειδικά διαμορφωμένα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος ανανεώνεται διαρκώς και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • pHμετρα
  • Ζυγοί
  • Φυγόκεντροι
  • Δοχεία ζέσεως και ψυκτήρες
  • Ογκομετρικά όργανα
  • Κλίβανοι
  • Οπτικά μικροσκόπια
  • Συστήματα θέρμανσης
  • Μηχανήματα τεμαχισμού
  • Μηχανήματα άλεσης
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Θάλαμοι ωρίμανσης
  • Στεγανά ερμάρια για αποθήκευση πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας
  • Όργανα οργανοληπτικού ελέγχου τροφίμων
Μαθήματα

Τα μαθήματα που διδάσκονται στην ειδικότητα "Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών" είναι:

  • Αρχές Διατροφής
  • Εισαγωγή στην Τεχνολογία και Έλεγχο Τροφίμων και Ποτών
  • Έλεγχος και Καταλληλότητα Τροφίμων
  • Χημεία Τροφίμων
  • Διατροφή και Θρεπτική Αξία
  • Τεχνικές Παρασκευής Διατροφής
  • Βιοτεχνολογία
  • Αναλυτική Χημεία
  • Μοριακή Βιολογία και Γενετική
  • Ειδικά Θέματα Φυσικής
  • Μηχανική Τροφίμων
  • Νομοθεσία και Δεοντολογία
  • Γενική Χημεία
  • Βιοστατιστική
  • Μικροβιολογία
  • Ασφάλεια και Υγιεινή στην Εργασία
  • Βιοχημεία
  • Προώθηση και Διαφήμιση Τροφίμων
  • Επεξεργασία Τροφίμων και Ποτών
  • Συσκευασία Τροφίμων και Ποτών
  • Ανάλυση Τροφίμων
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Ζύμης
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Μαναβικής
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Μπακαλικής
  • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
Νέα

«Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας»

Επιμέλεια: Παρασκευή Αθανασοπούλου, Kαθηγήτρια Τομέα Μόδας και Ομορφιάς Oι σπουδαστές του Τομέα του Σχεδίου Μόδας και οι σπουδαστές του Τομέα της Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας επισκέφθηκαν την έκθεση «Ελληνική Μόδα – 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» στον εκθεσιακό χώρο του ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Sous Vide 101

Όλα τα μυστικά της πρωτοποριακής μεθόδου μαγειρέματος Sous Vide 101 θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι σπουδαστές Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε δύο κύκλους, από τον head chef & Culinary Instructor, κύριο Χριστόφορο Πλιάτσικα. Για τους σπουδαστές α΄ ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Τα Pinchos του San Sebastian

Η περιοχή του San Sebastian στην Ισπανία φημίζεται για τα γευστικά της Pinchos, τα οποία απολαμβάνουν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση οι τουρίστες. Ποιο είναι το μυστικό των Ισπανών; Τί το ιδιαίτερο κάνουν οι chef του San Sebastian; Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στους σπουδαστές Μαγειρικής ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Mignardises

Τα μυστικά παρασκευής των αγαπημένων "Mignardises" θα μάθουν οι σπουδαστές του Τομέα Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης στο ομότιτλο σεμινάριο.Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, στην αίθουσα Δ I1 (Δ Κτίριο, Ερμού 35), ο μοναδικός Pastry Chef Δαμιανός Φουρκιώτης θα ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Τεχνικές Nail Art

Τις νέες τάσεις τις μόδας στην διακόσμηση νυχιών θα μάθουν οι σπουδαστές του Τομέα Μόδας & Ομορφιάς του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Ιωαννίνων.Το σεμινάριο "Τεχνικές Nail Art" θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 13.00, στην αίθουσα Α4 του κεντρικού κτιρίου (Κωλέττη και Καπλάνη ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Βρεφική Φροντίδα

Οι ενέργειες για μια ποιοτική και ολοκληρωμένη φροντίδα σε ένα βρέφος θα αναπτυχθούν στο σεμινάριο με τίτλο "Βρεφική Φροντίδα", το οποίο θα παρακολουθήσουν οι σπουδαστές του Τομέα Παιδαγωγικών & Κοινωνικών Υπηρεσιών, του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Ιωαννίνων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Customer Service Excellence στα Ξενοδοχεία

Σεμινάριο με θέμα "Customer Service Excellence στα Ξενοδοχεία" θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, από τις 15.00 έως τις 17.00, στο αμφιθέατρο του Γ κτιρίου (Ερμού 21 και Βενιζέλου). Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν σπουδαστές του τομέα Τουρισμού του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Σύγχρονές Τεχνικές Γαστρονομίας με Μανιτάρια

Τις νέες τάσεις παρασκευής και παρουσίασης πιάτων με βάση τα μανιτάρια θα διδαθούν οι σπουδαστές οι σπουδαστές Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του σεμιναρίου "Σύγχρονές Τεχνικές Γαστρονομίας με Μανιτάρια". Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, από τις 13.00 έως τις 16.00 το μεσημέρι, στην ...

Περισσότερα

Σεμινάριο / Μελέτη & Σχεδιασμός Κατοικίας

Ένα άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα "Μελέτη & Σχεδιασμός Κατοικίας" θα παρακολουθήσουν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου οι σπουδαστές των ειδικοτήτων της Διακόσμησης και των Δομικών Έργων. Από τις 4 το μεσημέρι έως και τις 7 το βράδυ, στην αίθουσα 23Β του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας, ο Διακοσμητής και ...

Περισσότερα