Κάλεσε μας

Σπουδές Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων

Επίσημος Τίτλος:

Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

Επίσημος Τίτλος:

Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

O Τεχνολόγος Τροφίμων και Ποτών δραστηριοποιείται στο δυναμικό κλάδο των τροφίμων που ειδικά στην Ελλάδα διακρίνεται για την αλματώδη ανάπτυξή του και τα εντυπωσιακά ποσοστά εξαγωγών.

Είναι ο επαγγελματίας που εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι τη διάθεσή του στον τελικό καταναλωτή. Οι αρμοδιότητες του μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Την έρευνα και το σχεδιασμό νέων προϊόντων
  • Την επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών και του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή
  • Την παραγωγή του προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιβάλλουν η κείμενη νομοθεσία και τα διεθνή στάνταρ
  • Την επεξεργασία και τη συντήρηση του προϊόντος σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής
  • Τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος σε όλα τα στάδια, από τις πρώτες ύλες μέχρι το τελικό προϊόν
  • Τη μεταβολή των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων και ποτών
  • Τη συσκευασία, τη διακίνηση και τη διάθεση του προϊόντος με γνώμονα τις ορθές γεωργικές και βιομηχανικές πρακτικές.

Οι Σπουδές Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° οδηγούν στη δημιουργία εξειδικευμένων επαγγελματιών με προσόντα που θα τους εξασφαλίσουν μια προσοδοφόρα καριέρα.

Οφέλη

Η χώρα μας λόγω του εύκρατου μεσογειακού κλίματος παράγει ποικίλα αγροδιατροφικά προϊόντα, καθιστώντας την εξειδίκευση του Τεχνολόγου Τροφίμων ιδιαίτερα σημαντική για πλήθος επιχειρήσεων του ευρύτερου χώρου της εστίασης.

Οι λόγοι για να επιλέξετε σπουδές Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°:

  1. Ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών είναι ο πλέον εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας, άντεξε στην κρίση και αποτελεί το βασικότερο κινητήριο μοχλό της ελληνικής μεταποίησης, προσφέροντας πλήθος θέσεων εργασίας.
  2. Η βιομηχανία τροφίμων είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στον κόσμο σε όρους κύκλου εργασιών, απασχόλησης, αριθμού εργαζομένων και προστιθέμενης αξίας.
  3. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τομέας των τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του μεταποιητικού χώρου ξεπερνώντας την Αυτοκινητοβιομηχανία, τα Χημικά και τα Μεταλλεύματα, απασχολώντας περίπου 5 εκατομμύρια εργαζόμενους που αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία (Πηγή: Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες)
  4. Μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° θα αποκτήσετε πολύτιμες διασυνδέσεις με κορυφαίες επιχειρήσεις της αγοράς, τόσο για την εξασφάλιση πρακτικής άσκησης, όσο και για την εύρεση εργασίας μεταγενέστερα.
  5. Σπουδάζετε την ειδικότητα σε σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, που έχουν στηθεί στα πλέον πρόσφατα πρότυπα της αγοράς.
  6. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°υποστηρίζει τις βασικές σπουδές με πλήθος ΔΩΡΕΑΝ εξειδικευμένων σεμιναρίων, πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων σε βιομηχανίες τροφίμων, καθώς και συμμετοχή στα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια και εκθέσεις του κλάδου.
  7. Αποκτάτε την διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LRN που αποτελεί επιπρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο στον ιδιωτικό τομέα.
  8. Σύμφωνα με ποιοτική έρευνα της MRB Hellas το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη γονιών και παιδιών και τηρεί τις υποσχέσεις του, παρέχοντας υψηλό επίπεδο σπουδών.
Επαγγελματική Αποκατάσταση

Οι επαγγελματίες - απόφοιτοι του κλάδου Τεχνολογίας Τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε πλήθος επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη καριέρα ξεκινά μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας, του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°, το οποίο προτείνει θέσεις πρακτικής εξάσκησης στις συνεργαζόμενες εταιρείες για όλους τους σπουδαστές.

Ο απόφοιτος Τεχνολόγος Τροφίμων & Ποτών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° μπορεί να απασχοληθεί σε:

  • Σε Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών
  • Σε Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων ως βοηθός αναλυτής
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις πωλητή χονδρικής πώλησης τροφίμων
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις χειριστή πωλήσεων τροφίμων
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις αποθηκάριου τροφίμων
  • Σε εργαστήρια παρασκευής τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης
  • Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Στο Γενικό Χημείο του Κράτους
  • Σε μονάδες μαζικής σίτισης, σε φοιτητικές και μαθητικές εστίες και σε ξενοδοχεία
  • Εταιρίες Catering
Εργαστήρια

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° διαθέτει ιδιόκτητα, ειδικά διαμορφωμένα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος ανανεώνεται διαρκώς και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • pHμετρα
  • Ζυγοί
  • Φυγόκεντροι
  • Δοχεία ζέσεως και ψυκτήρες
  • Ογκομετρικά όργανα
  • Κλίβανοι
  • Οπτικά μικροσκόπια
  • Συστήματα θέρμανσης
  • Μηχανήματα τεμαχισμού
  • Μηχανήματα άλεσης
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Θάλαμοι ωρίμανσης
  • Στεγανά ερμάρια για αποθήκευση πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας
  • Όργανα οργανοληπτικού ελέγχου τροφίμων
Μαθήματα

Τα μαθήματα που διδάσκονται στην ειδικότητα "Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών" στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° είναι:

  • Αρχές Διατροφής
  • Εισαγωγή στην Τεχνολογία και Έλεγχο Τροφίμων και Ποτών
  • Έλεγχος και Καταλληλότητα Τροφίμων
  • Χημεία Τροφίμων
  • Διατροφή και Θρεπτική Αξία
  • Τεχνικές Παρασκευής Διατροφής
  • Βιοτεχνολογία
  • Αναλυτική Χημεία
  • Μοριακή Βιολογία και Γενετική
  • Ειδικά Θέματα Φυσικής
  • Μηχανική Τροφίμων
  • Νομοθεσία και Δεοντολογία
  • Γενική Χημεία
  • Βιοστατιστική
  • Μικροβιολογία
  • Ασφάλεια και Υγιεινή στην Εργασία
  • Βιοχημεία
  • Προώθηση και Διαφήμιση Τροφίμων
  • Επεξεργασία Τροφίμων και Ποτών
  • Συσκευασία Τροφίμων και Ποτών
  • Ανάλυση Τροφίμων
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Ζύμης
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Μαναβικής
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Μπακαλικής
  • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Νέα

Ο HIV «μεταδίδεται» με την άγνοια

Επιμέλεια: Νίκος Γκάγιας, απόφοιτος Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Τι είναι τα Checkpoint; Τα Checkpoint είναι κέντρα πρόληψης, στα οποία ο καθένας μπορεί να εξεταστεί δωρεάν, ανώνυμα και να ενημερωθεί σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Από το 2015 έχουν ενταχθεί στις Βέλτιστες ...

Περισσότερα

Webinar: Product Photography

Ο Γιάννης Κοτσίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981.Από την ηλικία των 13 ετών άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τo πάθος του, τη φωτογραφία και από τα 16 του ξεκίνησε τις επαγγελματικές πλέον ενασχολήσεις, δυναμικά έως και σήμερα κινούμενος ως freelancer. Στην 22χρονη αυτή πορεία, κινείται στον...

Περισσότερα

Webinar: Σύγχρονες Τεχνικές Γαστρονομίας-Εφαρμογή στην ελληνική κουζίνα

Δημήτρης Παμπόρης / Executive Chef, Ekies All Senses Resort Ένας chef που όλοι σέβονται, τόσο για τα μαγειρικά του προσόντα όσο και για τον εξαίρετο χαρακτήρα του. Είναι βραβευμένος πολλάκις με το βραβείο γαστρονομίας "Χρυσός Σκούφος" από το Αθηνόραμα και με βραβεία FNL και ήταν ο πρώτος Έλληνας ...

Περισσότερα

Webinar: "Μικρούληδες Μηχανικοί - το STEM και η προσέγγισή του μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι"

Στο σεμινάριο με τίτλο "Μικρούληδες Μηχανικοί: Το STEM και η προσέγγισή του μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι” η Δρ Μπαγιάτη θα εξηγήσει πώς ορίζεται ο χώρος του STEM, ποια είναι η σημαντικότητα και η αυξανόμενη αναγκαιότητά του στην σημερινή κοινωνία, και ποιες προσεγγίσεις ακολουθούνται την ...

Περισσότερα

Webinar: John Deere κινητήρες νέας γενιάς από την Agrotech S.A.

Υποδεχόμαστε τον κολοσσό John Deere για ένα online σεμινάριο με θέμα: Κινητήρες Νέας Γενιάς από την Agrotech S.A  Αυτή την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, 16:00 μμ Παρουσίαση της εταιρείας Agrotech S.A – John Deere  Εισηγητής: Νεοφώτιστος Γεώργιος , Marketing ManagerΚινητήρες Νέας Γενιάς  ...

Περισσότερα

Webinar: Food Virals & το φαγητό μετά το instagram

Food memes, virals, Facebook και Instagram.. Ποια είναι η θέση του σύγχρονου εστιατορίου σε έναν κόσμο που τα social media κυριαρχούν; Πώς μπορεί να αναδειχθεί νικητής σε ένα πεδίο με χορηγούμενες διαφημίσεις, food memes, γαστρονομικά βραβεία και influencers με αγορασμένους followers; Στο πρώτο ...

Περισσότερα

Webinar: The future of e-tourism

Αυτή την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, στις 15:00 μμ θα πραγματοποιηθεί το webinar Τουρισμού, με θέμα «The future of e – Tourism» και εισηγητή τον κύριο Λάζαρο Ψιλούτσικο, Hotel & e – Business Strategist. Ένα online σεμινάριο αποκλειστικά για σπουδαστές #iekdelta360 

Περισσότερα

Webinar: Γεωργία Ακριβείας & Νέες Τεχνολογίες

Με μεγάλη χαρά την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, στις 16:00 μμ υποδεχόμαστε το πρώτο webinar της Αγροτικής Κατάρτισης, με θέμα «Γεωργία Ακριβείας και Νέες Τεχνολογίες» και εισηγητή τον κύριο Ανδρέα Ζερκούλη, Co – Founder και CEO της Inagros.Η Inagros είναι μία βραβευμένη start – up, η οποία μετά από ...

Περισσότερα

Εκπαιδευτική Συνεργασία ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 - ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΠΑΤΡΑΣ

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν δίπλα στο έμπειρο επιτελείο του Προμηθέα Πάτρας. Σπουδαστές Προπονητικής, Β. Φυσικοθεραπείας και Διαιτητικής θα γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της επιστημονικής ομάδας του Προμηθέα. Επιπλέον, οι σπουδαστές ...

Περισσότερα