Κάλεσε μας

Σπουδές Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων

Επίσημος Τίτλος:

Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

Επίσημος Τίτλος:

Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

O Τεχνολόγος Τροφίμων και Ποτών δραστηριοποιείται στο δυναμικό κλάδο των τροφίμων που ειδικά στην Ελλάδα διακρίνεται για την αλματώδη ανάπτυξή του και τα εντυπωσιακά ποσοστά εξαγωγών.

Είναι ο επαγγελματίας που εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι τη διάθεσή του στον τελικό καταναλωτή. Οι αρμοδιότητες του μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Την έρευνα και το σχεδιασμό νέων προϊόντων
  • Την επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών και του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή
  • Την παραγωγή του προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιβάλλουν η κείμενη νομοθεσία και τα διεθνή στάνταρ
  • Την επεξεργασία και τη συντήρηση του προϊόντος σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής
  • Τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος σε όλα τα στάδια, από τις πρώτες ύλες μέχρι το τελικό προϊόν
  • Τη μεταβολή των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων και ποτών
  • Τη συσκευασία, τη διακίνηση και τη διάθεση του προϊόντος με γνώμονα τις ορθές γεωργικές και βιομηχανικές πρακτικές.

Οι Σπουδές Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° οδηγούν στη δημιουργία εξειδικευμένων επαγγελματιών με προσόντα που θα τους εξασφαλίσουν μια προσοδοφόρα καριέρα.

Οφέλη

Η χώρα μας λόγω του εύκρατου μεσογειακού κλίματος παράγει ποικίλα αγροδιατροφικά προϊόντα, καθιστώντας την εξειδίκευση του Τεχνολόγου Τροφίμων ιδιαίτερα σημαντική για πλήθος επιχειρήσεων του ευρύτερου χώρου της εστίασης.

Οι λόγοι για να επιλέξετε σπουδές Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°:

  1. Ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών είναι ο πλέον εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας, άντεξε στην κρίση και αποτελεί το βασικότερο κινητήριο μοχλό της ελληνικής μεταποίησης, προσφέροντας πλήθος θέσεων εργασίας.
  2. Η βιομηχανία τροφίμων είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στον κόσμο σε όρους κύκλου εργασιών, απασχόλησης, αριθμού εργαζομένων και προστιθέμενης αξίας.
  3. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τομέας των τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του μεταποιητικού χώρου ξεπερνώντας την Αυτοκινητοβιομηχανία, τα Χημικά και τα Μεταλλεύματα, απασχολώντας περίπου 5 εκατομμύρια εργαζόμενους που αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία (Πηγή: Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες)
  4. Μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° θα αποκτήσετε πολύτιμες διασυνδέσεις με κορυφαίες επιχειρήσεις της αγοράς, τόσο για την εξασφάλιση πρακτικής άσκησης, όσο και για την εύρεση εργασίας μεταγενέστερα.
  5. Σπουδάζετε την ειδικότητα σε σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, που έχουν στηθεί στα πλέον πρόσφατα πρότυπα της αγοράς.
  6. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°υποστηρίζει τις βασικές σπουδές με πλήθος ΔΩΡΕΑΝ εξειδικευμένων σεμιναρίων, πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων σε βιομηχανίες τροφίμων, καθώς και συμμετοχή στα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια και εκθέσεις του κλάδου.
  7. Αποκτάτε την διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LRN που αποτελεί επιπρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο στον ιδιωτικό τομέα.
  8. Σύμφωνα με ποιοτική έρευνα της MRB Hellas το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη γονιών και παιδιών και τηρεί τις υποσχέσεις του, παρέχοντας υψηλό επίπεδο σπουδών.
Επαγγελματική Αποκατάσταση

Οι επαγγελματίες - απόφοιτοι του κλάδου Τεχνολογίας Τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε πλήθος επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη καριέρα ξεκινά μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας, του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°, το οποίο προτείνει θέσεις πρακτικής εξάσκησης στις συνεργαζόμενες εταιρείες για όλους τους σπουδαστές.

Ο απόφοιτος Τεχνολόγος Τροφίμων & Ποτών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° μπορεί να απασχοληθεί σε:

  • Σε Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών
  • Σε Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων ως βοηθός αναλυτής
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις πωλητή χονδρικής πώλησης τροφίμων
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις χειριστή πωλήσεων τροφίμων
  • Σε εξειδικευμένες θέσεις αποθηκάριου τροφίμων
  • Σε εργαστήρια παρασκευής τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης
  • Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Στο Γενικό Χημείο του Κράτους
  • Σε μονάδες μαζικής σίτισης, σε φοιτητικές και μαθητικές εστίες και σε ξενοδοχεία
  • Εταιρίες Catering
Εργαστήρια

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° διαθέτει ιδιόκτητα, ειδικά διαμορφωμένα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος ανανεώνεται διαρκώς και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • pHμετρα
  • Ζυγοί
  • Φυγόκεντροι
  • Δοχεία ζέσεως και ψυκτήρες
  • Ογκομετρικά όργανα
  • Κλίβανοι
  • Οπτικά μικροσκόπια
  • Συστήματα θέρμανσης
  • Μηχανήματα τεμαχισμού
  • Μηχανήματα άλεσης
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Θάλαμοι ωρίμανσης
  • Στεγανά ερμάρια για αποθήκευση πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας
  • Όργανα οργανοληπτικού ελέγχου τροφίμων
Μαθήματα

Τα μαθήματα που διδάσκονται στην ειδικότητα "Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών" στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° είναι:

  • Αρχές Διατροφής
  • Εισαγωγή στην Τεχνολογία και Έλεγχο Τροφίμων και Ποτών
  • Έλεγχος και Καταλληλότητα Τροφίμων
  • Χημεία Τροφίμων
  • Διατροφή και Θρεπτική Αξία
  • Τεχνικές Παρασκευής Διατροφής
  • Βιοτεχνολογία
  • Αναλυτική Χημεία
  • Μοριακή Βιολογία και Γενετική
  • Ειδικά Θέματα Φυσικής
  • Μηχανική Τροφίμων
  • Νομοθεσία και Δεοντολογία
  • Γενική Χημεία
  • Βιοστατιστική
  • Μικροβιολογία
  • Ασφάλεια και Υγιεινή στην Εργασία
  • Βιοχημεία
  • Προώθηση και Διαφήμιση Τροφίμων
  • Επεξεργασία Τροφίμων και Ποτών
  • Συσκευασία Τροφίμων και Ποτών
  • Ανάλυση Τροφίμων
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Ζύμης
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Μαναβικής
  • Τεχνολογία και Έλεγχος Προϊόντων Μπακαλικής
  • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Νέα

Ψηφιακές Ημέρες Καριέρας από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Για μία ολόκληρη εβδομάδα οι σπουδαστές και απόφοιτοι σε όλες τις πόλεις που χτυπά η καρδιά του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Καλαμάτα, Χανιά και Ξάνθη, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στελέχη των κορυφαίων εταιριών της χώρας και να περάσουν από online συνεντεύξεις, κλείνοντας μια ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Microgreens

Ημερομηνία: Δευτέρα 17 Μαΐου Ώρα: 16.00 Εισηγητής: Nίκος Σταθόπουλος, "Ο Μικρός Καλλιεργητής" Στο σεμινάριο θα μάθουμε για: Τί είναι τα microgreensΤους τρόπους καλλιέργειας τουςΕίναι υπερτροφές;Μπορούμε να καλλιεργήσουμε σπίτι μας;#SupportYourLocalFarmers. Γιατί;Q & A Βιογραφικό Εισηγητή O ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Τεχνικές Ανδρικού Κουρέματος

Hμερομηνία: Δευτέρα 17 Μαΐου Ώρα: 13.30  Εισηγητής: Γιάννης Καργάκης – Συνιδιοκτήτης TSAROUHAS-KARGAKIS BARBER SHOP Στο σεμινάριο θα αναδειχθούν όλες οι τεχνικές ανδρικού κουρέματος και οι νέες σύγχρονες τάσεις σε μήκος και σχήμα μαλλιών. Βιογραφικό Εισηγητή Ο Γιάννης Καργάκης θεωρείται ...

Περισσότερα

11 Μαΐου: Εθνική ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών

Στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη συχνότητα των πνιγμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat. Ο πνιγμός μάλιστα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην χώρα μετά τα τροχαία.  Στην θάλασσα έχουν καταγραφεί 115 πνιγμοί μόνο για τους ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Eισαγωγή στη Διάγνωση Βλαβών

Ημερομηνία: Τρίτη 11 Μαΐου  Ώρα: 11.00 Εισηγητές: Mαρία Δρούζα Aftersales Manager Oμίλου Σαρακάκη Κυριάκος Κάκαρης Υπεύθυνος Τεχνικός Υποστήριξης Oμίλου Σαρακάκη - Εκπαιδευτής Το webinar με τίτλο «Εισαγωγή στην Διάγνωση» έχει ως θεματολογία την Διάγνωση Βλαβών Γεωργικών Μηχανημάτων με ...

Περισσότερα

Ημέρα της Μητέρας: Γιορτάζοντας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο

Αφού σήμερα είναι η μέρα τους, ας κάνουμε μια αναδρομή στις πιο διάσημες μανάδες της μεγάλης οθόνης! Η θεότρελη μαμά με το γλυκό όνομα Ναι, φυσικά και αναφερόμαστε στην Πάστα Φλώρα, κατά κόσμον Μαίρη Αρώνη, η οποία υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία, τη, χωρίς καμιά αμφιβολία, πιο αλλοπαρμένη και ...

Περισσότερα

360 Free Webinar: Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Κατανοώντας τη φύση τους και δημιουργώντας αποτελεσματικά προγράμματα παρέμβασης

Hμερομηνία: Τρίτη 18/05 Ώρα: 15.00 Eισηγητής: Φώτης Παπαναστασίου Iδιότητα:   Ειδικός Παιδαγωγός & Συγγραφέας/MSc Σχολική Ψυχολογία – eidikospaidagogos.gr Τομείς σεμιναρίου: Ορισμός των Μαθησιακών ΔυσκολιώνΓενικά χαρακτηριστικά παιδιών με Μαθησιακές ΔυσκολίεςΑιτιολογία Μαθησιακών ...

Περισσότερα

360 Free Webinar Γαστρονομίας: "Μαγειρική και Social Media"

Δευτέρα 10/5  14:00 Tips επαγγελματικής επιτυχίας θα μοιραστούν μαζί μας οι chef του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας, Χάρης Αξιώτης και Δημήτρης Καρατζαφέρης. Με προοδευτικές αντιλήψεις και έχοντας το απόλυτο inside information για ένα χώρο όπως είναι η κουζίνα, παρουσιάζουν ένα σεμινάριο που στόχο έχει ...

Περισσότερα

360 free Webinar: Η αντίκα ως έπιπλο στη σύγχρονη διακόσμηση

Ημερομηνία : 12/05/2021, ημέρα ΤετάρτηΏρα : 16:00 – 17:30 Η αντίκα, λατ. antiquus (παλαιό), είναι ένα αντικείμενο, που θεωρείται ότι έχει αξία λόγω της αισθητικής ή ιστορικής σημασίας του. Συχνά συλλέγεται ή είναι επιθυμητή λόγω της ηλικίας, της ομορφιάς, της σπανιότητας, της κατάστασης, της χρήσης,...

Περισσότερα