Τα 8 σημεία που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου

Τα 8 σημεία που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι έχουμε προγραμματίσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο ταξίδι με το αυτοκίνητο προς κάποιον καλοκαιρινό προορισμό! Τι θα πρέπει να προσέξουμε όμως ώστε το αυτοκίνητο μας να μας μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό μας, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών; Οι σπουδαστές Μηχανοτρονικής της ΔΕΛΤΑ 360 κατέγραψαν τα 8 σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι!

1. Τα Ελαστικά

  Αρχικά ελέγχουμε εάν τα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι φθαρμένα και χρειάζονται αλλαγή. Έπειτα, ιδιαίτερη σημασία για την καλή απόδοση των ελαστικών έχει η σωστή πίεση. Κατά την επίσκεψη μας στο βενζινάδιο πριν το ταξίδι λοιπόν, είναι απαραίτητο να συμπληρώσουμε αέρα στα λάστιχα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Έτσι, τα λάστιχα θα αποδώσουν καλύτερα, θα έχουν καλύτερη πρόσφυση στην άσφαλτο, ενώ παράλληλα περιορίζεται η κατανάλωση καυσίμου.

  2. Τα Φανάρια

  Ελέγχουμε με τη βοήθεια ενός φίλου για τυχόν καμμένες λάμπες και τις αντικαθιστούμε αμέσως. Επιπλέον, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ένα βρώμικο φανάρι μειώνει την αποτελεσματικότητα της δέσμης φωτός μέχρι και 20%. Φροντίζουμε λοιπόν να καθαρίσουμε τα φανάρια, τους προβολείς, τα στοπ και τα φλας ώστε να μην μειώνεται η αποτελεσματικότητα.

  3. Οι υαλοκαθαριστήρες

  Ελέγχουμε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων για τυχόν φθορές ώστε να έχουμε τη μέγιστη απόδοση σε περίπτωση δυνατής βροχής. Επιπλέον, αν προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε το παρμπρίζ από τυχόν βρωμιές ή σκουπίδια ένας φθαρμένος υαλοκαθαριστήρας περισσότερο θα επιδεινώσει παρά θα λύσει το πρόβλημα. Τέλος, δεν ξεχνάμε να συμπληρώσουμε αν χρειάζεται υγρό.

  4. Τα λάδια και το ψυγείο

  Ελέγχουμε με το ειδικό εξάρτημα τα λάδια του αυτοκινήτου που διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του κινητήρα. Επίσης, ελέγχουμε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού στο ψυγείο και στο δοχείο υπερχείλισης, καθώς επίσης και τα υγρά του συμπλέκτη και του υδραυλικού τιμονιού. Ο μηχανικός μπορεί να συμπληρώσει υγρά όπου διαπιστωθεί ότι χρειάζεται.

  5. Τα φρένα

  Επειδή τα φρένα καταπονούνται ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος της κατάστασης τους από μηχανικό, ο οποίος μεταξύ άλλων θα ελέγξει και το υγρό για τυχόν διαρροές.

  6. Το κλιματιστικό

  Απαραίτητη για το ταξίδι είναι και η σωστή λειτουργία του κλιματιστικού. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα πρέπει να ελέγξει τη λειτουργία και να πραγματοποιήσει καθαρισμό ή αντικατάσταση των φίλτρων αν το κρίνει απαραίτητο. Μια δροσερή καμπίνα αυτοκινήτου είναι σημαντική τόσο για την ασφάλεια, καθώς είναι καλύτερες οι συνθήκες οδήγησης, όσο και για τη μείωση του θορύβου και της κατανάλωσης καυσίμου.

  7. Η μπαταρία

  Μια ματιά στο βιβλίο των service μας ενημερώνει για τη ζωή της μπαταρίας και το πότε πρέπει να αλλαχθεί. Με μια επίσκεψη στο μηχανικό ο έλεγχος μπορεί να γίνει και πρακτικά.

  8. Ο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου θα πρέπει να έχουμε: ρεζέρβα (λάστιχο αντικατάστασης), προειδοποιητικό τρίγωνο, γρύλλο και σταυρό, φαρμακείο, φακό, φωσφορίζον γιλέκο, πυροσβεστήρα και καλώδια ρεύματος για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

  Και κάποιες ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες που θα μας εξασφαλίσουν έναν άνετο και ασφαλές ταξίδι:

  Το αυτοκίνητο μας θα πρέπει να είναι καθαρό! Αφαιρούμε όλα τα περιττά αντικείμενα που προσθέτουν βάρος και μειώνουν τη χωρητικότητα του. Φροντίζουμε σχολαστικά την εξωτερική καθαριότητα των τζαμιών και του αμαξώματος. Τοποθετούμε τις αποσκευές καλά δεμένες για να μη μετακινούνται και σε σημεία που δεν ενοχλούν το οπτικό πεδίο του οδηγού.

  Ο οδηγός θα πρέπει να είναι ξεκούραστος και ήρεμος! Ένας καλός ύπνος το προηγούμενο βράδυ και ένα ελαφρύ σνακ πριν την αναχώρηση θα του επιτρέψουν να οδηγήσει σωστά.

  Οι επιβάτες θα πρέπει να είναι δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας και τα παιδιά ασφαλισμένα στο ειδικό για την ηλικία τους καρεκλάκι.

  Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μουσική για όλα τα γούστα των επιβατών, παιχνίδια για την απασχόληση των παιδιών, να κάνετε συχνές στάσεις και … καλό σας Ταξίδι!