white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Tα κατοικίδια βελτιώνουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων!

Share it

Tα κατοικίδια βελτιώνουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων!

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Σύλβια Κιτσάι, Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο τετράποδο μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη, και αιτία μυρίων κακών, άσκοπης κούρασης και πέρα από αυτά μια μικρή κινούμενη καταστροφή.  Δικαίως, θα πουν κάποιοι. Αδίκως, κάποιοι άλλοι καθώς το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Τα κατοικίδια ζώα έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη για μικρούς και μεγάλους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση των ανθρώπων και να προσφέρουν πολλά παραπάνω πέρα από συντροφιά . Ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της καραντίνας, τα κατοικίδιά μας βοήθούν – σε μεγάλο βαθμό – στην ψυχική μας ανάταση!

Ο ψυχοθεραπευτής Γιώργος Γιαννούσης θα μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα στην ψυχολογία ενός ανθρώπου.

Γιατί τα κατοικίδια είναι σημαντικά στη ζωή μας.

Η επαφή με τα ζώα έχει μια κατευναστική ιδιότητα για εμάς τους ανθρώπους.  Μας φτιάχνει την διάθεση και μας ηρεμεί. Συγκεκριμένα όταν αναφερόμαστε στα κατοικίδια ζώα συνειρμικά στο μυαλό μας έρχονται οι γάτες, σκύλοι, ψάρια, μικρά πουλιά αλλά δεν λείπουν και άλλα πιο exotic ζώα από την τιμητική λίστα των κατοικίδιων, όπως πανέμορφα ερπετά . Το καθένα από αυτά τα ζώα έχει τη δική του θέση και χρησιμότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Υπενθυμίζει στον άνθρωπο την αξία των απλών πραγμάτων της ζωής και ιδίως της αποδοχής, της ενσυναίσθησης, της ευθύνης. Βελτιώνουν την ψυχική υγεία συντροφεύοντας τους ανθρώπους, προσφέροντας χαρά, με τη διάχυτη κι εξωστρεφή συμπεριφορά τους, βγάζοντας μας από το σπίτι και εξασκώντας μας στη μη λεκτική επικοινωνία.

Κατοικίδια και βελτίωση της ψυχική υγείας.  Άγχος, στρες , κατάθλιψη και άλλοι νόσοι του πνεύματος.

screen-shot-2020-05-01-at-114934.png

Λίγα μόλις λεπτά χρειάζονται παίρνοντας στην αγκαλιά  μας τη γάτα ή τον σκύλο, ή να ακούσουμε το καναρίνι να γεμίζει με τις μελωδίες του το σπίτι για να ελαττωθεί το στρες.  Η θεραπευτική αξία των κατοικίδιων είναι σημαντική, καθώς αυτά έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να απορροφούν τους συναισθηματικούς κραδασμούς των ανθρώπων, προσφέροντας αποδοχή δίχως αποκλεισμούς, έχοντας υπομονή και επιμονή καθώς και αυξημένο το αίσθημα της συμπόνοιας.

Συνιστάται επομένως και στους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές που μπορούν παράλληλα να διαχειριστούν την ευθύνη της φροντίδας του, να έχουν την συντροφιά ενός κατοικίδιου, κάτι το οποίο παρατηρείται άλλωστε έντονα ιδίως όσον αφορά ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, για τους οποίους τις περισσότερες φορές τα συνήθως ειδικά εκπαιδευμένα κατοικίδια συνιστούν κάτι περισσότερο από «συντροφιά».   Βέβαια χρειάζεται να σημειώσουμε σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Γιώργο Γιαννούση ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ή άλλες διαταραχές χρειάζονται ειδική θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Τρίτη ηλικία κατάθλιψη και μοναξιά

screen-shot-2020-05-01-at-115010.png


 Το αίσθημα μοναξιάς στην τρίτη ηλικία είναι ως γνωστόν έντονο και δυστυχώς όχι όλοι οι ηλικιωμένοι ζουν με τους δικούς τους ανθρώπους, είτε γιατί είναι μόνοι είτε λόγο κάποιας ασθένειας. Η συνύπαρξη των ηλικιωμένων με τα κατοικίδια είναι πολύ ευεργετική, καθώς τα κατοικίδια διαθέτουν ένα μηχανισμό ενσυναίσθησης πολύ ισχυρό.

Τα κατοικίδια αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και τις μεταβολές στη διάθεση των ανθρώπων και αναλόγως, συμπεριφέρονται. Αν κάποιος έχει κακή διάθεση ένα κατοικίδιο θα προσπαθήσει να τον κινητοποιήσει και βεβαίως αν κάποιος είναι χαρούμενος θα ενισχύσει αυτό το συναίσθημα συμμετέχοντας στο παιχνίδι.

Ιδίως όμως όσον αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν απαλλαγεί από τις καθημερινές ευθύνες της ενήλικης ζωής ( εργασία, καθημερινή ενασχόληση με τα παιδιά κοκ), τα κατοικίδια λειτουργούν ως μηχανισμός κινητοποίησης σε μια θα λέγαμε ανταποδοτική σχέση, όπου οι μεν ηλικιωμένοι ενεργοποιούνται αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ένα ζωντανό πλάσμα, τα δε κατοικίδια διοχετεύουν ένα κύμα αποδοχής και κατανόησης.

Γνωρίζουμε πως κάποια ζώα όπως ορισμένες ράτσες σκύλων, έχοντας ειδικές δεξιότητες και ανεπτυγμένη ευφυΐα μπορούν να εκπαιδευτούν ούτως ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά στις καθημερινές ανάγκες ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. 

Η επίδραση των κατοικίδιων ζώων στην ψυχική υγεία των παιδιών τώρα που βρίσκονται στην καραντίνα.

screen-shot-2020-05-01-at-115046.png

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, που αναγκαστικά είμαστε συνέχεια σπίτι εξαιτίας της πανδημίας, μεγάλοι και μικροί, και η ανάγκη για έξοδο είναι έντονη κυρίως για τα παιδιά καθώς μπορεί να μην καταλαβαίνουν ακριβώς τον λόγο γιατί δεν μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους έξω.

Η συντροφιά του σκύλου ή της γάτας για το παιδί είναι μια μόνιμη πηγή συντροφικότητας και ενέργειας μέσα στο σπίτι, όντας σχεδόν πάντοτε σε ετοιμότητα για παιχνίδια, με τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους. Παρατηρείται επίσης πως στην πλειοψηφία τους τα κατοικίδια έχουν έμφυτο το αίσθημα της προστατευτικότητας των οικείων τους, ιδιαίτερα δε των μικρών τους φίλων.

 Αυτές τις μέρες του περιορισμού στο σπίτι είναι μεγάλη τύχη για τα παιδιά να έχουν ένα κατοικίδιο για συντροφιά και παιχνίδι. Τα σκυλιά ειδικότερα αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή χαράς που αναζωογονεί τη διάθεση των παιδιών και τα κινητοποιεί στο παιχνίδι, αποτραβώντας τα από τις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, βοηθώντας τα να αποφύγουν δυσάρεστα συναισθήματα, όπως η πλήξη, η δυσφορία, ακόμα και η κατάθλιψη, μαθαίνοντάς τα παράλληλα, ιδιαίτερα τώρα που διαθέτουν πολύ ελεύθερο χρόνο, πως να είναι περισσότερο υπεύθυνα και τα ίδια, αναλαμβάνοντας (στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό αναλόγως και την ηλικία του παιδιού) διάφορες ευθύνες όσον αφορά τη φροντίδα του.

Το βήμα για να γίνεις πιο υπεύθυνος.

Το βήμα, η απόφαση να εντάξεις ένα κατοικίδιο ζώο στους κόλπους της οικογένειας προαπαιτεί την απόφαση μιας ισχυρής δέσμευσης. Το ζώο είναι μια ζωντανή ψυχή, συνδέεται, νιώθει, αισθάνεται και συμμετέχει στα δρώμενα της οικογένειας με τον δικό του τρόπο. Επομένως η υιοθέτηση  έχει πολλά οφέλη καθώς όχι μόνο προσφέρει την δυνατότητα της ωρίμανσης ως άνθρωπος αλλά σε βοηθάει να είσαι πιο επιμελείς, πιο υπομονετικός και πιο θετικός.

Σώσε ένα ζώο.

94353941-1500357916804379-8876727923634077696-n4-copy.jpg

Η απόφαση να υιοθετήσουμε μπορεί να έρχεται αβίαστα στο μυαλό, αλλά οφείλει ο καθένας να το σκεφτεί σοβαρά. Είναι εύκολο να αγοράσουμε ένα σκυλάκι ή γάτα ράτσας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι εκεί έξω υπάρχουν εκατοντάδες αδέσποτα που μπορούν να δώσουν όση αγάπη μπορεί να προσφέρει ένα chiuaua ή ένα bulldog και ακόμα παραπάνω. Με μια υιοθεσία μπορείς να αλλάξεις όχι μόνο την δική σου ζωή αλλά και την ζωή ενός μικρού ζώου που το έχει πολλή ανάγκη!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ