white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
20/5: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας – Ραγδαία ανάπτυξη στο επάγγελμα του Μελισσοκόμου!

Share it

20/5: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας – Ραγδαία ανάπτυξη στο επάγγελμα του Μελισσοκόμου!

Eπιμέλεια: Ηλίας Αυδίκος, MSc, PhD, PostDoc Γεωπόνος, Head teacher και Υπεύθυνος Αγροκτήματος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας η σημερινή και ο Γεωπόνος και Εκπαιδευτής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Ηλίας Αυδίκος μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της μελισσοκομίας!

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 καινοτομεί και στην Αγροτική Κατάρτιση, προσφέροντας ολοκληρωμένες σπουδές Μελισσοκομίας και 10 ακόμα σύγχρονων αγροτικών ειδικοτήτων, με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, σύγχρονα εργαστήρια και συνεργασίες με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 διαθέτει για τις ανάγκες των μαθημάτων Πρότυπο Αγρόκτημα με κυψέλες μελισσών, εγκατάσταση θερμοκηπίου, αυτόνομο σύστημα άρδευσης, αμπελώνα και όλες τις επιμέρους σπορές που απαιτούνται για τις ανάγκες των μαθημάτων.

melis.jpg


Ως γνωστόν η μέλισσα είναι ο πιο πολύτιμος ζωντανός οργανισμός στον κόσμο. Το 70% της γεωργίας του κόσμου εξαρτάται από το έντομο αυτό, εφόσον η μέλισσα αποτελεί τον βασικότερο επικονιαστή στη φύση. Το ρητό που αποδίδεται στον Albert Einstein αναφέρει πως αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, οι άνθρωποι θα έχουν μόλις 4 χρόνια ζωής. Συνεπώς, η αξία της μέλισσας και κατ’ επέκταση της μελισσοκομίας δεν πρέπει να υπολογίζεται μόνο σε ότι αφορά τα προϊόντα της μέλισσας, αλλά και στον κομβικό της ρόλο να παρέχει μέσω της επικονίασης τροφή στον άνθρωπο, καθώς και να αποτελεί βασικό παράγοντα στην διαιώνιση των φυτικών ειδών. Η μελισσοκομία είναι μια αειφόρα δραστηριότητα που δεν αφαιρεί τίποτα από το περιβάλλον και αντίθετα προσφέρει μέσω της επικονίασης πολλαπλάσια στην αγροτική παραγωγή και το φυσικό οικοσύστημα. Προσφέρει τα θαυμαστά προϊόντα της μέλισσας στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου και παράλληλα τονώνει την τοπική και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία. Μιλώντας για τα προϊόντα της μέλισσας θα μπορούσαμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ό,τι παράγει ή συλλέγει η μέλισσα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στον άνθρωπο. Τέτοια προϊόντα λοιπόν είναι το μέλι, η πρόπολη, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το δηλητήριο και το κερί.

thumbnail-ili-7290.jpg

Για να ασχοληθεί κάποιος με τη μελισσοκομία, πρέπει να αγαπάει τη φύση!

Ο μελισσοκόμος ασχολείται με τη διαχείριση των μελισσών με σκοπό την παραλαβή και την πώληση των προϊόντων της μέλισσας. Πρέπει να είναι ικανός να ιδρύσει και να διαχειριστεί μια μελισσοκομική εκμετάλλευση, να προσεγγίζει με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά την παραγωγική διαδικασία και να διαχειρίζεται ορθολογικά την εκμετάλλευσή του, ώστε να παράγει ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Για να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, είναι απαραίτητο να αγαπάει τη μέλισσα και ό,τι τη συνοδεύει. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το να ασκείς το επάγγελμα του μελισσοκόμου είναι εύκολο, εφόσον εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, η επαφή με τη φύση και τα συναισθήματα τα οποία πηγάζουν από αυτή, θα αποζημιώσουν όποιον ασχοληθεί με τη μελισσοκομία. Σίγουρα η υπομονή, η κριτική σκέψη, η λήψη πρωτοβουλιών και η λογική στη λήψη αποφάσεων, είναι απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας. Η κατάρτιση πλάνου εργασίας και ο σωστός προγραμματισμός είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο μελισσοκόμος. Αυτός που στα κομβικά σημεία θα πάρει με ψυχραιμία τις σωστές αποφάσεις, θα είναι και αυτός που θα έχει το μέγιστο κέρδος. Οι σωστές αποφάσεις όμως έρχονται είτε μέσω της εμπειρίας, είτε μέσω της εκπαίδευσης. Όποιος κατέχει και τα δύο είναι και αυτός που θα ξεχωρίσει.

thumbnail-ili-7673.jpg

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 πρωτοπορεί στην Αγροτική Κατάρτιση!

Κατά την άποψή μου ένας μελισσοκόμος που στηρίζεται μόνο στην εμπειρική γνώση μπορεί να είναι αρκετά καλός, έχοντας όμως ένα ταβάνι στην εξέλιξή του. Η εκπαίδευση είναι αυτή που θα εκτοξεύσει τον μελισσοκόμο κάνοντάς τον να ξεχωρίσει, και να χαράξει καινούριους δρόμους. Με αυτή θα γνωρίζει πολλαπλές λύσεις σε κάθε πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, τεχνικές διαχείρισης των μελισσοσμηνών, και καινοτόμες πρακτικές για την παραλαβή και προώθηση των προϊόντων της μέλισσας. Γνώσεις για το επάγγελμα μπορούν να αποκτηθούν στα τμήματα Μελισσοκομίας του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, καθώς και σε Γεωπονικά Τμήματα των ΑΕΙ με την αντίστοιχη ειδικότητα.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 πρωτοστατεί στην εκπαίδευση, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις που θα χρειαστεί ένας μελισσοκόμος τόσο σε επίπεδο θεωρητικών γνώσεων, όσο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής. Τόσο στο ιδιόκτητο αγρόκτημα όσο και μέσω επισκέψεων στο δίκτυο συνεργατών που ασχολούνται με την παραγωγή και πώληση προϊόντων της μέλισσας και μελισσοκομικών εργαλείων, ο σπουδαστής καλείται να διαχειριστεί τα μελισσοσμήνη και να εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να γίνει ένα πρότυπο επαγγελματία μελισσοκόμου. Ο στόχος για τους καταρτιζόμενους μελλοντικούς επαγγελματίες μελισσοκόμους είναι να κατέχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες με επιστημονικό υπόβαθρο, ώστε να παράγουν προϊόντα και να παρέχουν υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και τη ζήτηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης πρέπει να έχουν οικονομικές–διαχειριστικές γνώσεις και δεξιότητες διαχείρισης μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, η οποία θα είναι βιώσιμη στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης ανταγωνιστικής αγοράς, των αναπτυξιακών προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και συνεργασιών στον αγροτικό τομέα. Απαραίτητη είναι η γνώση των μελισσοκομικών φυτών και της βιολογίας τους εφόσον ο μελισσοκόμος εξαρτάται άμεσα από αυτά. Οι καταρτιζόμενοι στο τέλος των σπουδών τους θα έχουν αποκτήσει δεξιότητες και γνώση ειδικών χειρισμών που απαιτούνται για την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και συντήρηση των μελισσοκομικών προϊόντων. Καλό είναι να τονιστεί ότι η εκπαίδευση πάνω στη μελισσοκομία διευκολύνει τη δυνατότητα λήψης ειδικών δανείων και επιδομάτων που παρέχονται ιδιαίτερα σε νέους παραγωγούς.

thumbnail-ili-7299.jpg

Με ποιο τρόπο ο μελισσοκόμος διαχειρίζεται τα μελίσσια του;

Ο μελισσοκόμος επιθεωρεί συνεχώς τα μελίσσια του παρέχοντάς τους ότι χρειάζονται σε κάθε εποχή, ώστε να πετύχει τη μέγιστη παραγωγή. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τους εχθρούς και τις ασθένειες που προσβάλλουν τη μέλισσα και να γνωρίζει πως θα τα προλαμβάνει κυρίως, αλλά και να θεραπεύει όπου υπάρχει ανάγκη. Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Έτσι, το διάστημα με τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας είναι αυτό που αφορά την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου συνήθως γίνεται η μετακίνηση των μελισσοσμηνών, ο τρύγος και η συγκομιδή του μελιού. Το χειμώνα και το φθινόπωρο γίνονται συνήθως εργασίες συντήρησης (επισκευή και συντήρηση των κυψελών, βάψιμο και απολύμανση) και προστασίας του σμήνους, όπως παροχή τροφής. Άλλες εργασίες του μελισσοκόμου είναι η βασιλοτροφία, ο πολλαπλασιασμός των μελισσιών, η συλλογή των προϊόντων της μέλισσας και η προώθησή τους στην αγορά.

thumbnail-ili-7676.jpg

Η μελισσοκομία στο σύγχρονο «επιχειρείν»

Υπάρχει σταθερή ζήτηση στην αγορά για προϊόντα της μέλισσας και ο μελισσοκόμος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα για την εξασφάλιση εισοδήματος από το μέλι, αρκεί να έχει καλή ποιότητα. Ο μελισσοκόμος στην Ελλάδα συνήθως αυτοαπασχολείται, διατηρώντας τα δικά του σμήνη. Συχνά συμμετέχει και σε συνεταιρισμούς. Επειδή το επάγγελμα αυτό είναι εποχιακό, πολλοί το εξασκούν παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες τους. Το πρώτο βήμα για να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι να επενδύσεις στον εαυτό σου. Πως όμως γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι μέσω της εκπαίδευσης. Αποκτώντας εμπειρίες ο μελλοντικός επαγγελματίας μελισσοκόμος αγοράζει τα πρώτα του μελίσσια και εφαρμόζει το σύνολο των γνώσεων και εμπειριών του σε αυτά. Το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου και η σύνδεση των μελισσοσμηνών του με εκείνον. Έχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια και αγάπη για τη μέλισσα η επιτυχία είναι δεδομένη.

Οι Σπουδές Μελισσοκομίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 οδηγούν στη δημιουργία καταρτισμένων επαγγελματιών με προσόντα, που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον.

Ο τομέας Αγροτικών Σπουδών λειτουργεί πρωτοποριακά από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, με ειδικότητες που έχουν επιλεγεί προσεχτικά σύμφωνα με τις προβλέψεις ανάπτυξης του κλάδου της αγροτικής οικονομίας .

Το Πρόγραμμα Σπουδών Αγροτικής Κατάρτισης έχει δομηθεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των αγροτικών εργασιών και διδάσκεται από εκπαιδευτές με επιστημονικές γνώσεις και πολυετή εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies