Μέλισσα / Ένας σημαντικός σύμμαχος για τον άνθρωπο

Μέλισσα / Ένας σημαντικός σύμμαχος για τον άνθρωπο
PHOTO GALLERY

Οι σπουδαστές του Τομέα Γαστρονομίας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το ρόλο της μέλισσας στη διατήρηση της χλωρίδας και κατ’ επέκταση της πανίδας καθώς και το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή της για τον άνθρωπο.

Ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Ιωαννίνων και μελισσοκόμος, Σπυρίδων Χρήστος, ανέλυσε με ποιον τρόπο γίνεται η επικονίαση, η συγκομιδή του μελιού καθώς παρουσίασε και τα είδη των μελισσών που διαφέρουν ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους.

Με την επικονίαση, που αποτελεί τη σημαντικότερη συνεισφορά της μέλισσας μεγαλύτερη και από αυτή της παραγωγής μελιού, πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά και ουσιαστικά δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης βοηθώντας έτσι στην επικονίαση του 60 με 70 % των φυτικών ειδών.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια Albert Einstein: “Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει”.

Τέλος, οι σπουδαστές δοκίμασαν ορισμένα είδη μελιού από διάφορα μέρη της Ελλάδος ώστε να μπορέσουν να γευτούν τις ιδιαιτερότητες ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται οι μέλισσες.