Να επιλέξω φρέσκα ή κατεψυγμένα;

Να επιλέξω φρέσκα ή κατεψυγμένα;

Επιμέλεια: Κατερίνα Κύρτζιαλη

Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν πολύτιμα συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Τα θρεπτικά τους συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πλήθος προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των μανάβικων… ή και στην κατάψυξη!

Τα κατεψυγμένα προϊόντα έρχονται να δώσουν τη λύση στο σύγχρονο ρυθμό ζωής. Δε χρειάζονται καθάρισμα ή πλύσιμο, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρόνου και είναι νόστιμα. Είναι όμως υγιεινά σε σχέση με τα φρέσκα;

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα σε σχέση με τα κατεψυγμένα. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε αλήθεια, καθώς η κατάψυξη αποτελεί έναν φυσικό τρόπο συντήρησης απόλυτα αποδεκτό. Τα κατεψυγμένα προϊόντα μπορεί να είναι ίσα ή και ανώτερα σε θρεπτική αξία, εφόσον καταψύχονται άμεσα με σύγχρονες μεθόδους, ελάχιστες ώρες μετά τη συγκομιδή.

Τα φρέσκα προϊόντα με τη σειρά τους, εάν δεν καταναλωθούν άμεσα, χάνουν μέρα με τη μέρα τις βιταμίνες τους. Αν αναλογιστούμε πόσος χρόνος μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι τη μεταφορά και την πώληση είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι πολλά θρεπτικά συστατικά εξανεμίζονται. Πόσο μάλλον αν παραμείνουν στο ψυγείο μας κάποιες επιπλέον μέρες.

Άρα τι να επιλέξω;

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος!

Ιδανικά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι ανώτερα σε ποιότητα, εφόσον προέρχονται από τον κήπο του σπιτιού μας, αφήνονται να ωριμάσουν φυσικά και καταναλώνονται ωμά, άμεσα. Έτσι, είναι αρωματικά και γευστικά και προσφέρουν στον οργανισμό πλήθος βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων.

Ωστόσο, και τα κατεψυγμένα προϊόντα μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά, εφόσον τα συντηρήσουμε σωστά, τα αποψύξουμε με τους ενδεδειγμένους τρόπους και τα μαγειρέψουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Έρευνες μάλιστα έχουν καταγράψει σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερη συγκέντρωση βιταμινών στα κατεψυγμένα.

Επιλέξτε λοιπόν με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας! Το πιο σημαντικό είναι ότι έχετε αποφασίσει να βάλετε στη διατροφή σας τους θησαυρούς της μεσογειακής διατροφής!