white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Τι είναι το bitcoin;

Share it

Τι είναι το bitcoin;

Κατηγορία:Blog

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αυγερινόπουλος, Σπουδαστής Πληροφορικής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας

Με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις μεγάλες τράπεζες, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα συνάλλαγμα το οποίο δεν θα ελέγχεται από καμιά κεντρική αρχή, όπως μια τράπεζα ή μια κυβέρνηση, αλλά από ένα δίκτυο χρηστών.

  Τον Οκτώβριο του 2008, κάποιος με ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto δημοσίευεσε μια επιστημονική έρευνα με τίτλο “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System “ και η οποία υποδείκνυε πως μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα ασφαλές ψηφιακό νόμισμα. Λίγους μήνες μετά, στις αρχές του 2009, ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο δημιουργούσε bitcoin με μια διαδικασία που λέγεται εξόρυξη (mining) και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο bitcoin από τον ίδιο τον Satoshi.

Τι είναι λοιπόν το bitcoin;

To bitcoin είναι ένα είδος ψηφιακού συναλλάγματος και πιο συγκεκριμένα είναι το πρώτο ιστορικά αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει σε φυσική μορφή παρά μόνο σε μορφή λογισμικού σε υπολογιστές και πως δεν ελέγχεται από κάποια κυβέρνηση ή από κάποια κεντρική τράπεζα. Η παραγωγή και οι συναλλαγές του βασίζονται στο δίκτυο των ανθρώπων που παράγουν τα bitcoin και επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές του. Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται καταγράφεται σε ένα αρχείο που λέγεται block, το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε πιο απλά σαν ένα λογιστικό βιβλίο που καταγράφει ποιος έστειλε σε ποιόν bitcoin και το ποσό των bitcoin της συναλλαγής και το οποίο μπαίνει σε αναμονή επιβεβαίωσης. Οι συναλλαγές αυτές πρέπει να επιβεβαιωθούν από τους χρήστες που κάνουν εξόρυξη ώστε να αποδειχθούν έγκυρες και έπειτα να προστεθούν σε μια αλυσίδα από blocks, τo blockchain.

img-7704.JPG

Oι σπουδαστές Οικονομίας & Διοίκησης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας επισκέφθηκαν το μοναδικό Βitcoin ATM στην Πάτρα 

      Τα bitcoin παράγονται από το κώδικα του λογισμικού ανά δέκα λεπτά και δίνονται ως αμοιβή για μια εργασία που λέγεται εξόρυξη. Η εξόρυξη bitcoin είναι η διεργασία που κάνει ένας υπολογιστής για να βρει την λύση πολύπλοκων μαθηματικών συναρτήσεων στον τομέα της κρυπτογραφίας. Πιο απλά, ο κάθε υπολογιστής δοκιμάζει τυχαίους αριθμούς με μεγάλο αριθμό ψηφίων, τον ένα μετά τον άλλον μέχρι να βρει την λύση. Αν καταφέρει να βρει την λύση πρώτος, του ανατίθεται η εργασία να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του τελευταίου block και να την προσθέσει στο blockchain, το οποίο θα σταλεί στο δίκτυο για ενημέρωση. Για αυτή την διεργασία ο υπολογιστής που έκανε την επιβεβαίωση θα πάρει ως αμοιβή τα νέα bitcoins που έχουν παραχθεί. Επίσης, είναι άξιο να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των bitcoin που θα παραχθούν είναι περιορισμένος στα 21.000.000 “νομίσματα” και αυτό θα γίνει ώστε να διατηρήσει την αξία του.

          Για να χρησιμοποιήσει κάποιος bitcoin, θα χρειαστεί ένα ψηφιακό “πορτοφόλι”. Το ψηφιακό πορτοφόλι είναι περίπου σαν ένας λογαριασμός email όπου έχουμε μια δημόσια διεύθυνση ώστε να μπορούν να μας στείλουν bitcoin αλλά και ένα ιδιωτικό κλειδί ώστε να είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόσβαση σ’ αυτό.

Τρόποι απόκτησης bitcoin

          Η πιο απλή μέθοδος να απόκτησει κάποιος bitcoin, είναι να αγοράσει bitcoin στην τρέχουσα ισοτιμία του μέσω ιστοσελίδων που ανταλλάσουν bitcoin με πραγματικά χρήματα. Yπάρχουν ΑΤΜ bitcoin που σου επιτρέπουν να αγοράσεις bitcoin αλλά και άλλα κρυπτονομίσματα με την χρήση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Στην Ελλάδα μάλιστα υπάρχουν 66 ΑΤΜ bitcoin (έως και σήμερα), το ένα  εκ των οποίων βρίσκεται στην Πάτρα. Άλλη μέθοδος απόκτησης bitcoin είναι με το να παρέχεις κάποια υπηρεσία ή προϊόν με αντάλλαγμα bitcoin όπως θα έκανες και με τα πραγματικά χρήματα. Και τέλος ο πιό δύσκολος τρόπος να αποκτήσεις bitcoin είναι μέσω εξόρυξης.

Τα υπέρ &τα κατά

Το bitcoin φυσικά έρχεται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Κάποια απ’ τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η ευκολία χρήσης του, η ελάχιστη προμήθεια για την χρήση του σε σύγκριση με την προμήθεια της τράπεζας, η διατήρηση ανωνυμίας των χρηστών που κάνουν συναλλαγές κ.α..

Απ’ την άλλη, κάποια βασικά μειονεκτήματα του bitcoin είναι πως δεν είναι ευρέως διαδεδομένο οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα στις περισσότερες συναλλαγές, τα ψηφιακά πορτοφόλια μπορεί να χαθούν είτε επειδή ξεχάσατε τον κωδικό σας, είτε επειδή σας κλέψανε τον κωδικό, η ισοτιμία του δεν είναι καθόλου σταθερή διότι μπορεί να διακυμανθεί με χιλιάδες ευρώ διαφορά μέσα σε λίγες ώρες κ.ά

img-7703.JPG





Oι σπουδαστές Οικονομίας & Διοίκησης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας επισκέφθηκαν το μοναδικό Βitcoin ATM στην Πάτρα 

Το bitcoin για τον πρώτο χρόνο της ζωής του είχε μηδενική αξία και ο λόγος ήταν πως κανείς δεν το χρησιμοποιούσε γιατί ελάχιστοι το γνώριζαν άρα και η ζήτηση ήταν μηδενική. Στις αρχές του 2010 κάποιος προσέφερε 10.000 bitcoin έναντι 50 δολαρίων και δεν βρήκε κανέναν ενδιαφερόμενο αγοραστή. Στις 18 Μαϊου του 2010, ένας προγραμματιστής ονόματι Laszlo Hanyecs από τις ΗΠΑ, προσέφερε 10.000 bitcoin σε όποιον του παρήγγελνε 2 πίτσες. Μετά από τέσσερις ημέρες, ένας αγρότης ονόματι David Foster, δέχτηκε την συναλλαγή και του έστειλε 2 πίτσες από την αλυσίδα “Papa John’s”. Την ημέρα της συναλλαγής η αξία του bitcoin ήταν λιγότερο απο 1 cent του δολλαρίου. Σήμερα, η αξία αυτών των 10.000 bitcoin αντιστοιχεί στα $92.978.600 (€83.073.840).  

Το bitcoin έγινε ευρέως γνωστό μετά από κάποιες δημοσιεύσεις που κάνανε μεγάλες δημοσιογραφικές σελίδες σχετικά με την χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο όπως εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να μάθει τι είναι το bitcoin και έτσι να ανεβάσει κατακόρυφα την ζήτηση άρα και την αξία του νομίσματος.

          To μέλλον του bitcoin είναι άγνωστο και αβέβαιο. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί ήδη πολλά διαφορετικά κρυπτονομίσματα παρόμοια με το bitcoin και κάποια έχουν πλησιάσει την αξία του. Επίσης, κάποιες χώρες όπως η Αυστραλια, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν ήδη βγάλει νόμους σχετικά με τον περιορισμό χρήσης και την φορολόγηση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα.

Πηγές πληροφοριών: www.bitcoin.org / www.pcsteps.gr / www.wikipedia.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιλογές Cookies